(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. április 25., szombat

Régi munkahelyi receptjeim II.


Húskenyér házilag
***********************
Hozzávalók:
1/2 kg darált sertéshús (lehet jó kövér)
1/4 kg darált pulykahús
1 kis fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 nagy szelet jó szikkadt kenyér
4 evőkanál tej
2 egész tojás + 2 fehérje
4 evőkanál zabpehely liszt
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors, törött paprika, zöldfűszerek ízlés szerint

A hagymákat aprítógépben összevagdalom. A kenyeret kis kockákra vágom, meglocsolom a tejjel és kis ideig állni hagyom. Hozzáadom a darált húsokat, és a hagymákat. Alaposan összedolgozom. Lehet, kézzel gyúrni de aprítógépben még jobb. Sózom, fűszerezem és hozzáadom a tojásokat és a plusz két fehérjét is. Ismét átgyúrom, ha a massza egy kicsit híg, adok hozzá pár kanál zabpehely lisztet és zsemlemorzsát. Megint jól összegyúrom és pihentetem kb. negyed órát.
Kikenek olajjal egy hosszú sütőformát, belenyomkodom a masszát, elsimítom, a tetejét lekenem a maradék tojássárgával, megszórom egy kis zsemlemorzsával, majd előmelegített sütőben, 170-180 fokon, szép pirosra sütöm.

Ez az alap húskenyér, a masszába sütés előtt lehet keverni kockára vágott sajtot, főtt keménytojást, színes paprikát, csemege uborkát, olivabogyót, párolt gombát, maradék sűlthúst esetleg főtt zöldségeket, vagy ami éppen van otthon.
Zabpehelylisztet én magyam készítek úgy, hogy a zabpelyhet aprítóban ledarálom.





Forrázott csemege uborka

Hozzávalók:
3 kg közepes uborka
20 dkg cukor
2 dl 20%-s ecet
2-3 fej vöröshagyma
2 nagy csokor kapor
2 teáskanálnyi szemes fekete bors
3 evőkanál só
2 l víz

Az uborkákat alaposan megmossuk, végüket levágjuk, szembe átlósan behasítjuk.
Egy nagy cserépedénybe alulra rakjuk az egyik csomó kaprot meg a fele borsot.
Belerakjuk az uborkákat úgy, hogy közibük daraboljuk a hagymát. A tetejére tesszük a másik csokor kaprot meg rászórjuk a maradék borsot. A vizet felforraljuk a sóval meg a cukorral, hozzáöntjük az ecetet és rögtön leforrázzuk vele az uborkát. Ha kihűlt, már fogyasztható, de 1-2 nap múlva még finomabb.Ha szalicilt teszünk bele, hosszú ideig eláll.





Sajtos keksz Klárikától

Hozzávalók:
20 dkg liszt
fél mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg fagyos vaj
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás sárgája
2-3 ek hideg víz
1 evőkanálnyi reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)

A lisztet átszitálom a szódabikarbónával és a sóval. Hozzá adom a tojás sárgáját, összegyúrom a hideg vajjal és a vízzel. Folpackba csomagolom és legalább 1 órára, de inkább egy éjjelre a hűtőbe teszem pihenni. Másnap sütés előtt egy kicsit átgyúrom. Gyengén lisztezett deszkán kinyújtom 2-3 mm vékonyra, majd egy derelyevágóval rombuszokra vágom.
Előmelegített sütőben, 190 fokon sütöm Sütés után pár percet hagyjuk még a tepsin, csak utána szedjük egy tálra és ott hűtsük ki teljesen.





Omlós szezámmagos kocka/rúd

Hozzávalók s tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg Rama margarin
2 dkg só
1,5 dl tejszín
3 tojássárgája
1 ek reszelt sajt

a tetejére:
1 tojás
szezámmag
reszelt sajt

Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel. A tejszínbe belekeverjük a sót, így öntjük a lisztes keverékhez. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot. Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll a tészta. Folpackba csomagolva min. 1 órára a hűtőbe tesszük, de még jobb egy éjszakára.

Pihentetés után kicsit átgyúrjuk, majd 1,5-2cm vastagra nyújtjuk, és késsel felkockázzuk (vagy kisujjnyi rudakra vagy rombusz alakúra felvágjuk).Tetejüket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és/vagy reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Ne süssük túl, mert kiszárad illetve megkeseredik rajta a sajt.
Klárika receptje

forrás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése