(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)
2019. október 1., kedd
HÚSGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
-50 dkg. darált hús( én sertés lapockából készítettem)
-1 zacskó megfőzött gyors rizs fele ( kb.65 gr,)
-1 egész tojás
-1 kis fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-4-5 babérlevél
-só,őrölt bors, őrölt kömény, majoranna,őrölt pirospaprika.
A hagymát apró kockákra vágom,nagyon kevés olajon megdínsztelem.Közben 1 zacskó gyors rizst is készre főzök,lecsöpögtetem.
A darált húshoz hozzáadom a felvert tojást,sót és ízlés szerint a többi fűszert és a zúzott fokhagymát valamint a dínsztelt hagymát,majd összedolgozom.Ha elértem a megfelelő ízhatást ,hozzáadok annyi rizst ,amennyi rizzsel szeretjük.Én a kifőzött rizs felét adtam csak hozzá.Újra összedolgozás,ízellenőrzés,esetleges korrigálás.Kicsit beteszem a hűtőbe.
A levesbe való zöldségek:
-3 nagy fej vöröshagyma
-3 db. paprika
-3 paradicsom
-5 szál petrezselyem gyökér(fehérrépa)
-5-6 db közepes répa
-2 db karalábé
-1 db. közepes leveles zellergumó
-kb.1 kg krumpli
-só,bors,majoranna,petrezselyem- és zellerlevél összekötve + 2 cs. petrezselyemlevél a végére apróra vágva.
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon dinsztelni kezdjük a leveses fazékban.
Amíg a hagyma dínsztelődik(néha megkeverjük),elövesszük a husit és vizes kézzel gombócokat készítünk,ki mekkorákat szeret.
A hagymát felengedjük annyi vízzel,hogy forráskor bele tudjuk tenni a gombócokat.Sózzuk a hagymás vizet és ,amikor forr mehetnek bele gombócok.Ebbe már beleteszem a paradicsomokat,a paprikákat és a babérleveleket is.Lassú tűzön lefedve főzöm.
Az előre odakészített zöldségeket elkezdem pucolni,utoljára hagyva a krumplit.
A répát,gyökeret karikára,a karalábét,zellergumót kis kockákra vágom,majd a leveshez teszem az összekötött zöldekkel együtt. Még felengedem vízzel ,ha forr,még szórok bele pirospaprikát,borsot ,majorannát,sót és lefedve főzöm.
A burgonyát is kis kockákra vágom,és mikor a többi zöldség félig megfőtt ,hozzáadom a leveshez.Amikor már minden finom,az összevágott friss petruskát is beleteszem.
Nagyon kiadós és nem hízlaló isteni finom leveske . Zsuzsanna BárdiMami Konyhája
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése