(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

Receptgyűjtemény 3.

Receptek a sütik képpel fórumról 3.

KÉPVISELŐ FÁNK12 kanál vizet 12 dkg rámával + 1 csipet sóval gőz felett felforralni. Közben 14 dkg lisztet folytonos keverés mellett belekeverni. Addig főzzük, amíg keverés közben az edény oldaláról leválik a tészta. A gőzről levéve hozzáadunk állandó keverés mellett 5 tojást egyenként.  Ha nagyok a tojások, és hígnak tűnik, akkkor egy kevés liszttel lehet süríteni.  Zöld dió nagyságú mennyiségeket rámával kikent, lisztezett tepsibe hézagosan rakunk. Majd forró sütőben sütjük 200 fokon kb
KEFIRES MUFFIN4 egész tojás 1 pohár kefir 1 pohár olaj 2 pohár cukor 3 pohár liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor
 A tésztába: magozott meggy
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé kevés színes cukorka
Elkészítés: Az étcsoki kivételével a hozzávalókat összekeverem. A muffinsütőbe rakott papírt kétharmadáig megtöltöm tésztéval. Előremelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 20-25 percig sütöm. Kihűlés után a felolvasztott csokoládéba mártom a muffin tetejét, majd a színes cukorkákkal megszórom. Lehet kókuszreszeléket is a tetejére szórni.
Kolbászos krumplitekercs50 dkg burgonya, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1tk só, 20 dkg debreceni vagy más kolbász, petrezselyemzöld, köménymag, 1 tojássárgája, a tepsi kikenéséhez vaj, tetjére reszelt sajt
Elkészítés: Alaposan megmosott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük,leszürjük sé kihütjük.. Meghámozzuk és összetörtjük krumplinyomon.
A tojásokat,a lisztet és a sót a burgonyával sima tésztává gyúrjuk össze. Tiszat konyharuhára rakjuk,s szögletes lappá nyújtjuk ki. A kolbász felszeleteljük,majd sűrűn kirakjuk a tésztalapon.
A petrezselymet finomra felapríitjuk,s a kolbászkarikákra szórjuk.Majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
A tekercset kivajazott tepsibe rakjuk. Tetejét megkenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük,majd megszórjuk reszelt sajttal,sés további 5-10 percig sütjük még
HAJTOGATOTT TÚRÓS POGÁCSA50 dkg liszt 25 dkg margarin 25 dkg túró 1 tojás 2 dl tejföl 10 dkg reszelt sajt 4 dkg élesztő 1 kávéskanál só (én többet tettem bele) Ezeket összegyúrjuk,30 percig pihentetjük,3-szor harmincpercenként hajtogatjuk,úgy hogy hajtáskor megszórjuk reszelt sajttal.A harmadik hajtás után kinyújtjuk,kiszaggatjuk,tojással megkenjük,és megszórjuk sajttal
SZERELMES LEVÉLTeszta: 30 dkg liszt,20dkg margarin,1-2 kaveskanal citromle,5 tojas sargaja,1-2 kanal tejfol. Osszegyurjuk,kis golyokra osztjuk (egyenkent fogjuk kinyujtani),legalabb 6 oran at pihentetjuk,levelpapir vekonysagura nyujtjuk ki.
Toltelek 30 dkg dio,25 dkg porcukor,reszelt citromhej,5 tojasfeherjebol vert hab.
Osszekeverjuk.Betoltjuk a tesztaba,kisutjuk,porcukorral megszorjuk.
PALERMÓI SZELET
Hozzávalók: 4 tojás sárgáját 12 dkg vajjal, fél csomag vaníliás cukorral és 15 dkg porcukorral habosra keverünk, azután 25 dkg liszttel kevert 1 csomag sütőport és 2 evőkanál tejet keverünk hozzá. Elkészítés: Vajazott tepsibe tesszük, mazsolával megszórjuk. A tésztára először 15 dkg darált dióból vaníliás tejjel, 2 evőkanál cukorral készült párolt tölteléket teszünk, azután az alábbi habkeverékkel egyenletesen bevonjuk: 4 tojás fehérjének kemény habját 15 dkg cukorral elkeverünk. Nem túlságosan forró sütőben szép egyenletesen megsütjük. Négyzetes darabokra szeleteljük
DIÓS KALÁCS
A tésztához:
 6 tojás, 150 g porcukor, 1 vaníliáscukor, 150 g darált dió, 4-5 kanálnyi félnullás liszt
A krém: lekvár
A toltelékhez: 200 g porcukor, 200 g vaj, 150 g darált dió, rum ízlés szerint
Az ontethez: porcukor, citromlé, forró víz
A tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliáscukorral kikeverjuk. Hozzáadjuk a darált diót, a lisztet és a suru tojásfehérjehabot. Egyutt elkeverjuk. A tésztát elkeverjuk a sutopapírral kibélelt tepsin és elomelegített sutoben megsutjuk. A megsutés és a kihulés után a papírt eltávolítjuk. A kalácsot lekvárral megkenjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik tésztát megkenjuk a toltelékkel, és letakarjuk a másik tésztával. Osszenyomkodjuk és a tetejét leontjuk citromos ontettel.
A toltelék: A porcukrot kikeverjuk a megpuhított vajjal. Hozzáadjuk a darált diót, a rumot és egyutt elkeverjuk.
Az ontet: A porcukrot, a citromlevet és a forró vizet kikeverjuk.
TÚRÓTORTA30 dkg kristálycukrot (én szoktam édesítőszerrel helyettesíteni) kikeverünk 5 tojás sárgájával,lehet adni hozzá vanília aromát, vagy vaníliás cukrot ízlés szerint, ehez adunk 12,5 dkg margarint, majd ha már jó habos fél kiló túrót adunk hozzá (én gyakran beleteszek még 25 dkg-ot közben felteszünk forrni 2 dl tejet és elkeverünk egy csomag étkezési zselatint 1 dl hideg vízzel. Ha felforrt a tej beleöntjük a vizes zselatint és átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Ha már langyos a zselatin a túrós masszához keverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, kimorzsázunk, és a kész masszát beleöntjük és betesszük a hűtőbe. kb 2 óra alatt megszilárdul, akkor kirakjuk a tetejét gyümölcsel ízlés szerint és tortazselét öntünk rá, de vigyázni kell, hogy ne legyen forró, mert akkor a tortában lévő margarin felolvad és nem lesz szép.
MÁK SZEMUVEG50 dkg vajastészta 10 dkg darált mák 10 dkg pudingpor 3 dl tej 8 dkg Koronás Porcukor 5 dkg baracklekvár
Kitűnő, gyorsan és könnyen elkészíthető uzsonnasütemény. A tejet a hidegen kötő pudingporral elkeverjük, majd a hozzátesszük a darált mákot és a Koronás porcukrot. A vajas tésztát 1/2 cm vastagra nyújtjuk, vékonyan lekenjük a sárgakrémünkkel és megszórjuk mákkal. Felcsavarjuk a tésztát és a roládot 2 centiméterenként 2/3 részig bevágjuk, majd a második vágásnál végigvágjuk. Kifordítva sütőlemezen 190°C-on megsütjük, majd lehűtjük. Végül a tetejét, hogy szép fényes legyen, forró baracklekvárral vékonyan lekenjük.
SZLOVÁK KRÉMES
Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Krém: 4, 5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.
Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 ek. cukor.
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük. A krémhez a tejet a liszttel és a tojással összekeverjük és felfőzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és kanalanként hozzákeverjük felfőzött masszát, majd a kisült tésztára kenjük. A mázhoz valókat összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".
WHISKYS SÜTI:
Tésztához: 13dkg puha vaj, 13dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 3 tojás, 25dkg liszt, 1cs sütőpor, 6ek. tej, 4cl whiskey, 10dkg kis darabokra vágyott földimogyi natur, Teteje:5 dkg vagdalt mogyi, 5dkg porcuki, 2cl whiskey.
Habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd hozzákeverjük a narihéjat 2egész tojást, 1 tojás sárgáját lisztet, sütőport, tejet, whiskyt, és a mogyit. 1 tojásfehérjét felverjük belekeverjük. kikent formába öntjük (normál méret) és kb 1 ó sütjük lassan (170 fok) A tetejére megpirítjuk a mogyit 1 serpenyőben a whiskyt pedig össze keverjük a cukorra.gyorsan megkenjük vele és rászórjuk a mogyorót!
ZENÉSZEK KEDVENCE:
56dkg liszt, 30dkg zsír, 1cs sütőpor, 18dkg cukor, 10dkg darált dió, 4 tojás, pár ek. tej szükség szerint, 6 dkg porcuki, 1cs vanilin cuki.
A lisztet a zsírral sütőporral cukorral dióval 4 tojássárgával kis tejjel összegyúrjuk és egy nagyobb tepsibe rakjuk. forró sütőben sütjük ha megemelkedett rákenünk 4 tojásfehérje porcuki vancukiból felvert jó kemény habot és készre sütjük!
LUSTA ASSZONY RÉTES5 egész tojást 5 ek. cukorral habosra keverünk, 1/2 liter kefirt (aludttej, joghurt) hozzákeverünk, belemorzsolunk 1/2 kg túrót, mazsolával, reszelt citromhéjjal, vaniliával izesítjük.
7 ek. lisztet 1/2 csomag sütőporral elkeverünk, és az előbbi masszára hintjük, és elkeverjük.
Jól kivajazott tepsibe öntjük. 1 dl tejfölt 1 egész tojással elkeverünk, a massza tetejére locsoljuk (kanállal).Lassú tűznél, előmelegített sütőben sütjük szép pirosra, a tetejét vaníliás cukorral meghintjük, melegen szeleteljük.
 LUSTA TÚRÓS
1 bögre (2, 5-3 dl) cukor 1 bögre rétesliszt 1 csomag sütőpor fél kg túró 3 db tojás 2 dl tej lekvár vagy mazsola vaj
Elkészítése: A cukrot, lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük.
Egy közepes méretű tepsit vajjal kikenünk, majd az előbbi keverékből 1 bögrével beleszórunk. A túrót rámorzsoljuk, lekvárt csepegtetünk rá vagy megszórjuk mazsolával. A maradék liszt-cukor keverékkel megszórjuk, és ráöntjük a tojásokkal összekevert tejet. A tetejére vajat darabolunk, és megsütjük.
RÓZSASZÍN SÜTI28 x 39 centis tepsiben szoktam sütni 3 darab 3 tojásos piskótát a következőképp:
3 tojás fehérjét csipet sóval habbá verni, 3 evőkanál cukrot és 1 cs. vaníliás cukrot belekeverni, 3 tojássárgát alaposan belekeverni, 3 evőkanál puncs pudingport (kb 1,5 csomag) és fél csomag sütőport belekeverni.
Kikent, lisztezett tepsibe sütni, majd még 2x ismételni.
Krémje: 3/4 liter tejből és 6 evőkanál lisztből sűrű krémet főzni.
30-35 dkg Ramat, 25-30 dkg porcukorral és 3-4 cs. vaníliás cukorral kikeverni, majd a kihűlt krémmel összekeverni.
Piskótalapokat ezzel megtölteni, tetejét porcukorral megszórni.
Ez lehet hogy kicsit sok krém lesz, nem fontos mind beletenni, de nem lesz csömör ezzel sem.
Ha kevesebb krémet szerettek, akkor fél liter tejet 4 evőkanál liszttel főzz meg, utána meg 1 csomag rama + 25 dkg porcukor + 3 van.cukor keverékével keverd össze.
SZÍNES-KRÉMES MÉZESTészta:  2 evőkanál méz 2 tojás 5 dkg vaj 20 dkg porcukor fél evőkanál szódabikarbóna ezeket elkeverni, gőz fölött összeolvasztani. (én mikróban szoktam) 50 dkg liszttel összegyúrni, és 4 lapot sütni belőle.
Krém: 3/4 liter tejet 6 evőkanál liszttel sűrűre főzni.
30-35 dkg Rama margarint kb 30 dkg porcukorral kikeverni, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverni.
Három részre venni. Egyikbe kb 2 evőkanál kakaóport keverni. Másodikba 2 cs. vaníliás cukrot keverni. Harmadikba kevés rózsíszín ételszínezőt keverni, meg 2 cs. vaníliás cukrot.
(Elvileg puncs pudingot kéne külön főzni és kevergetni hozzá, de így is jól néz ki, az íze meg úgysem tűnik fel, hogy épp nem puncsos, tehát ez egy egyszerűsített változat. ) A lapokat a krémekkel megtölteni, pl. alul kakaós, középső vaníliás, felső rózsaszín krém. Jól lenyomatni, mert csak másnapra puhul meg. Tetejére csokimázat kenni, én olvasztott tortabevonóból + kevés olajból csináltam rá. Ugyanígy lehet olvasztani fehér csokit és azzal díszíteni a barnát.
SÓS RÚD
70 dkg liszt 1 cs Rama 20 dkg zsír 2 ek 10%-os ecet 1 ek só 6 ek víz 2 tojássárgája
Az alapanyagokat összegyúrni, 12 órára hűtőbe tenni. Rudakra vágni. A tojások fehérjével megkenni, sajttal megszórni, világosra sütni. Dobozban sokáig eláll.
BOUNTY CSOKI HÁZILAG
Hozzávalók: 
20-25 dkg kristálycukor (én 20-at használtam, az is elég sok) 1,5 dl tej 1/2 Rama 1 ek. Zselatin
10 dkg tejpor 20 dkg kókuszreszelék 1 Katica ét tortabevonó
A cukrot a tejjel és a margarinnal gőz fölött összemelegítem, majd mikor folyóssá válik, beleteszem a zselatint. Alaposan elkeverem, egy kicsit hűlni hagyom, majd bele a tejport, aztán végül a kókuszt. Én alufóliával szoktam kibélelni az őzgerincformát, majd belepakolom a krémet. Jó ideig hűlni hagyom (hideg hely is elég, de fagyasztó semmiképp!), aztán - mondjuk - másnap kiborítom, lefejtem róla a fóliát, aztán szépen bevonom a Katicával
MILÁNÓI APRÓSÜTIKb. 40 darabhoz: 250g puha Rama, 150g cukor, 1 ek. reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 tojássárga, fél kg liszt, kevés só, (mandula)
A Ramat habosra keverjük, majd hozzá a cukor, a citromhéj, a 2 tojás és kevés liszt. A többi lisztet robotgéppel keverjük hozzá. Hűvös helyen állni hagyjuk 1 órát. Belisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és különböző formákra szaggatjuk, tepsibe helyezzük. A tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát. A tojássárgát elkeverjük 2 ek. vízzel, kevés sóval és a sütik tetejét megkenjük vele. A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és addig sütjük míg a széle világosbarnás lesz, ez kb. 15 perc.
EGYSZERŰ SAJTOS RÚDkb. 40 darabhoz (1 nagy tepsi): 12 dkg liszt, 84g lágy Rama, 2 ek. víz, fél ek. ecet, fél kk. só;
egyéb hv.: tojásfehérje, pirospaprika, reszelt sajt
A tészta hozzávalóit jól össze kell gyúrni, majd 30 percig hűtőben pihentetni. Lisztezett deszkán vékonyra (kb. 3 mm) nyújtom, majd felvágom csíkokra (kb. 1x5 cm), és sütőpapíros tepsibe helyezem. A tetejét pirospaprikás tojásfehérjével megkenem, sajttal megszórom. 200 fokon 15-20 percig sütöm. Önmagában vagy mártogatóssal kínálom.
MÉZES FRANCIAKRÉMES/ŐsagárdrólTészta: 10dkg porcukor, 1 egész tojás, 1db tojássárgája,5 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 1 kiskanál szódabikarbóna. Gőz felett felolvasztjuk, majd 30 dkg lisztet belegyúrunk. 2 lapot sütünk belőle.
Krém: 1 l tej,2csg vaníliapuding, 2evőkanál list, 3 tojássárgája, 1csg vaníliáscukor. Ezt megfőzzük, ha kihűlt 15dkg porcukrot,10 dkg margarinnal kikeverünk, és a főzött krémhez keverjük kihűlés után.
Hab: 500ml Hulala felverve, vagy fél liter tejszín, 1csg vaníliáscukor,4 kanál cukor, habfixáló. Megtöltjük a lapokat, tetejére csokibevonó. /1 Katica tortabevonót kb. 6 evőkanál étolajjal gőz felett felolvasztunk.
TOLTOTT BARACK10 darab felezett barack, lehet befott is 1 gesztenyemassza kevés rum 20 dg porcukor 1 csomag fozésnélkuli pudingpor 3 dl tej cukrozott tejszínhab
Elkészítése: A gesztenyemasszát rummal, a porcukorfelével kikeverjuk, a barackok felébe toltjuk. Pudingport a megmaradt porcukorral, tejjel és pár csepp rummal surure keverjuk, a megmaradt barackokat ezzel toltjuk. Díszítjuk cukrozott tejszínhabbal.
SUTÉSNÉLKULI ALMATORTA1 kg alma, babapiskóták, 2 vaníliás puding, 5 dl víz, cukor, citromlé
A lereszelt almákat aláontjuk és puhára pároljuk. A pudingokat elkeverjuk vízben és almára ontjuk. Surusodésig fozzuk. Megédesítjuk cukorral és citromlével lecsepegtetjuk. Jól elkeverjuk és rétegenként ráontjuk a piskótára. Betesszuk a hutobe megszilárdulni. A tortát diszíthetjuk tejszínhabbal és reszelt csokival.
CITROMOS KENYÉR
Hozzávalók:
 6 tojás fehérje, 18 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész citrom reszelt héja.
Elkészítés: A tojások fehérjét habnak felverni, hozzáadni a kristálycukrot, majd a liszttel elkevert sütőport, és a citrom héját. Kikent, lisztezett őzgerincformában 180 oC-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig kell sütni.
GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók:
 6 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 14 dkg liszt, 1/ 2 csomag sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg összevágott étcsoki, 10 dkg mosott, lecsepegtetett mazsola, cukrozott szárított gyümölcs, narancshéj.
Elkészítés: a tojások fehérjét habnak felverni, hozzáadni a porcukrot, majd a lisztben elkevert sütőport, és tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben a dió, csoki, mazsola, vagy bármi, ami eszedbe jut! Zsírozott lisztezett őzgerincformában sütni.
HAVAS HÁZTETŐ
Hozzávalók:
 4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, szódabikarbóna, 1 csomag pudingpor, 0,5 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg margarint, 15 dkg darált dió, 5 dkg kakaó, citromlé, tejszínhab, 15 dkg darált keksz, 0,5 dkg víz
Tésztalap: 4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük és utána adjuk hozzá a cukrot kanalanként (4 evőkanál), amellyel még tovább keverjük, amíg fényes, és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojás sárgákat, amivel még szintén keverjük, 4-5 percig, majd lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert 4 evőkanál lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Egyenletes középhőmérsékletű tűznél sütjük (a tepsi aljára célszerű alufóliát tenni!). A piskóta jó nagy tepsibe kb. 1 cm vastag legyen. 3 részre vágjuk.
Krém: 1 csomag pudingport cukor nélkül 4 dl tejben megfőzünk. 10 dkg porcukrot, 15 dkg margarint kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezt a lapok közé kenjük.
Rudacska: A kekszet, a diót, 10 dkg porcukrot, kis citromlét, kevés tejet, 2 evőkanál kakaót összedolgozunk, és olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint az alsó lap.
Csokiöntet: A vizet, 4 evőkanál cukrot, 2 dkg kakaót, és egy kis vajat felfőzünk. Tetejére tejszínhab.
NÉRÓ
18 dkg porcukor 25 dkg margarin 5 tojássárgája 1 cs. vaníliás cukor reszelt citromhéj 30 dkg liszt
A porcukrot a margarinnal (mikróban kicsit meglágyítottam) kikevertem, majd egyenként hozzátettem a tojássárgákat... a végén pedig a lisztet. Végig géppel kevertem. Habzsákba tettem a masszát és sütőpapírra nyomtam kis halmokat. 175 fokon kb. 12 percig sütöttem, de inkább néztem és amikor színre jó volt, kivettem. Lekvár, csoki...

PALI-SZELET2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál méz, 2 egész tojás, 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj,  1  mokkáskanál szódabikarbóna. Ezt gőz felett 5 percig keverni, utána 40 dkg liszttel összegyúrni, 3 részre osztani, és kisodorni. A tepsi hátulján 3 lapot sütünk 200 fokon kb. 8 percig.
Krém: 1 csomag puncs, illetve 1 csomag vaníliáspudingot 1-1 evőkanál liszttel 0,5 - 0,5 liter tejben megfőzni. 1 margarint 20 dkg porcukorral kikeverni, és 2 részre osztani. Mindegyik pudinghoz hozzákeverni (a puncsba rumot, a vaníliába vaníliáscukrot). Tésztára puncskrém, rá tészta, rá vaníliakrém, rá tészta, tetejére csoki máz, vagy porcukor
17 TOJÁSOS SÜTI
1,.réteg 10tojásfehérjét 10e.k cukorral felverni,30dkg kókuszreszelékbele. Margarinnal kikent tepsibe teríteni./nagy gáztepsi/
2, réteg 7tojásból piskótát de csak 5kanál lisztet teszek bele és 1kanál kakaót. Ezt a kókuszos masszára símítom. együtt megsütöm.
Krém: fél liter tejből és 10toj.sárgájából, 4 púpos kanál liszttel sűrű krémet főzzők. Ha kihűlt 1cs.vanílíáscukrot, és 1cs. vanílíáspudingport / nem kell megfőzni/kavarok bele. Majd 25dkg margarint 20dkg porcukorral habosra keverem. A főzőtt krémmel összekavarom.
Máz: 10dkg éttortabevonót 10dkg vajjal felolvasztom gőz felett.
TEPERTŐS POGÁCSA /Alchri/
60 dkg liszt, 4,5 dl tej, 2 kk cukor, 1 ek. só,  4 dkg élesztő, 40-45 dkg tepertő, 1 tojás sárgája a kenéshez, bors
A fele lisztből, a tejből, cukorból, élesztőből kovászt készítünk; jól elkeverjük, lisztet szórunk rá és duplájára kelesztjük. A liszt másik felét összemorzsoljuk a sóval, borssal, tepertővel. Ha zsíros a tepertő, 5-6 dgk-mal kevesebb kell bele, ha száraz akkor ennyivel több. Ha megkelt a kovász, a lisztes tepertőhöz öntjük, könnyedén összegyúrjuk. Kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, kiszaggatjuk. Tepsibe tesszük és duplájára kelesztjük. Megkenjük tojással és 200 °C-on pirosra sütjük
KÓKUSZ KOCKA (teljes adag)
Tészta: 4 db tojás, 60 dkg liszt, 4 dkg margarin, 5 dl tej, 4 ek méz, 38 dkg porcukor, 1 1/2 cs sütőpor
A vajat, a porcukrot és a tojást habosra keverjük, hozzádajuk a mézet és a tejet és végül a sütőporral elkevert lisztet.
Papírral bélelt tepsibe töltjük és 160 C° -on megsütjük. Néhány percig várok majd egy rácsra téve megvárom amíg kihül, és lehetőleg egyforma kockákra vágom.
Máz: 60 dkg Rama margarin 75 dkg cukor - lehet kristály is, mert úgy is fel kell olvasztani 9 dkg kakaó 15 ek tej 12 ek rum 20 dkg kókusz reszelék a "panirozáshoz".
A margarint felolvasztom és bele teszem a többi hozzá valót és felforralom. Mielőtt bele mártogatom a sütit, habverővel jól felkeverem. Belemártom és kókuszreszelékbe hempergetem. A mázat lehet bőven rátenni, elég sok.
HÓLABDA
Hozzávalók: 6 db tojás,  30 dkg cukor 20 dkg liszt 3 dkg kakaó fél csomag sütőpor fél dl víz
A krémhez: 30 dkg Rama margarin 20 dkg rétes liszt 2 csomag vaníliás cukor 8 dl tej 25 dkg porcukor
A mázhoz: 10 dkg Rama margarin 16 dkg étcsokoládé 30 dkg kókuszreszelék
Habosra keverjük a tojássárgával elkevert cukrot és vizet. A habos masszához keverjük a lisztet, kakaót és sütőport. Hozzáadjuk még a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az így elkészített masszát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és előre melegített sütőben 190 foknál 25 percig sütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni és köralakú kiszúróval 3 cm-es köröket vágunk ki belőle. A krémhez felforralunk 6 dl tejet és belefőzzük a 2 dl tejben elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. A margarint és a cukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a lehűtött főzött krémhez, ezután jól elkeverjük. A piskóta korongokat félbe vágjuk, közéjük krémet kenünk. Utána a krémmel bekenjük az oldalát és meghempergetjük a kókuszreszelékben. A csokoládémázhoz a margarin és a csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Elkeverjük, a masszával bekenjük a sütemények tetejét. Hűtőszekrénybe rakjuk.
A RÉTEGES (ÉLESZTŐS) POGÁCSAEgy kiló liszttel keverjünk el hat tojást, 3 deka élesztőt, megfelelő sót, két tojásnyi zsirt, fél pohár, 2 decziliter tejfelt és annyi tejet, hogy a tészta sem kemény sem igen puha ne legyen. Mindezeket deszkán addig kell gyurni, a mig hólyagzani kezd; kinyujtás után aztán be kell az egész tömeget kenni fél kilónyi fagyos zsirral, vagy lehet összevágott tepertővel is. E tésztát ugy hajtogassuk össze, hogy négyrétű legyen. Ekkor 15 perczig hagyjuk nyugodni. Később ismét nyujtsuk el nyujtófával lehető jó vékonyra és ujra hajtogassuk össze. Közben 15 percznyi időközönként a tésztát háromszor egymásután nyujtsuk ki és hajtsuk össze. A tésztát végül két ujnyi vastagságura nyujtsuk ki; ennél sohasem vékonyabbra, sőt inkább vastagabb legyen, mert akkor nő fel szép magasra, akkor lesz szép réteges. Ha megfelelő vastagságura elnyujtottuk, vágjuk ki középnagyságu fánk-metszővel vagy kisebb pohárral, a formából kimaradt tészta darabokat ujra gyurjuk egybe és elnyujtva azt is vágjuk ki pogácsának, kenjük meg felül tojással és késsel czifrázzuk meg koczkásan, aztán tepsibe rakva süssük meg, nem igen forró sütőben. A sütőbe tétel után negyedóra mulva rakjunk alá erősebb tüzet, hogy felül szép barnapirosra süljön a pogácsa.
TEPERTŐS POGÁCSAEgy kiló liszttel fél kiló jó apróra összevágott, friss tepertőt dörzsöljünk el, azután, tegyünk bele 3 deka élesztőt, két egész tojást, egy kávéskanálnyi sót és deczi tejfelt. Mindezeket gyurjuk jól össze, azután nyujtsuk ki kétujjnyi vastagra, és vágjuk ki középnagyságu pogácsáknak. A hulladék-tésztákat ujra gyurjuk össze s azt is vágjuk ki éppen ugy, mint a többit. A pogácsák tetejére késfokkal vagdaljunk koczkákat és kenjük be tojással; süssük meg rendes tüz mellett sütőben.
TEPERTŐS VAKARCS
Ha a kenyeret nem sütjük is a háznál, azért tepertős-vakarcsot készithetünk, külön e czélra gyurt kenyértésztából. Egy kiló lisztet két deka élesztővel és annyi meleg sósvizzel, hogy kissé keményecske tészta legyen belőle, gyurjunk jól össze és pedig tálban, mert csak tálban lehet jól eldagasztani. A tésztát fél órai folytonos dagasztás után tálastul együtt tegyük jó meleg helyre. Mikor a tészta a tálból kezd jól kiduzzadni, vegyük el a melegről és boritsuk ki deszkára. Ekkor egy fél kilónyi friss tepertőt vagdaljunk meg jól és e tepertőt gyurjuk össze a tésztával ugy, hogy a tepertő a tésztával teljesen felvegyüljön. A tésztát ezután nyujtófával nyujtsuk ki, de csak annyira, hogy három ujjnyi vastag legyen. A kinyujtott tésztát hajtsuk össze, hogy fél-hold alaku legyen és az ivezett formáju oldalán lévő szélét vágjuk be itt- ott késsel fél ujnyi hosszuságban. Nem kell bekenni, csak ugy, amint van, tegyük száraz tepsire sülni. Csendes tüzön kell sütni, mert különben belől e vastag tészta könnyen sületlen marad. Ennek, hogy jó legyen, legalább egy órai sülés kell. A tepertős vakarcs forrón igen jó étel.
LÁBATLAN TYÚK
Hozzávalók: Túró 0.5 kg, tojás 4 db, cukor 1 ek., só 1 késh., liszt 0.5 kg, vaníliás cukor 2 kk.
Elkészítése: Fél kg túróhoz veszünk 4 tojás sárgáját, kevés sót, cukrot, 4 tojás kemény habját és fél kg lisztet. Ezekből középkeménységű tésztát készítünk. Kanállal forró zsírba szaggatjuk, majd vaníliás cukorral meghintjük.
SZALAGÓRIA
3 tojás, 1 -1 bögre cukor, liszt, tej , 1ek zsír, kicsi szalalkáli
A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, tejjel, szalalkálival és legvégül a felvert tojás fehérjét is hozzáadjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük. Bármilyen lekvárral tölthetjük.
HARLEKIN
25 dkg vaj, 42 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tojás, pici!! sütőpor (ha szükséges, tejföl), savanyú és édes lekvár.
Elkészítés: Összegyúrjuk, ha szükséges, tejfölt is adunk hozzá. 3 egyforma cipóba osztjuk. 30 percig pihentetjük. Elnyújtjuk a lapokat. Az alsó lapra savanykás, a középső lapra édes lekvárt kenünk. A harmadik lappal beborítjuk. Több helyen megszurkáljuk. Lassú tűznél világos rózsaszínűre sütjük.
Tetejére citrommázat (esetleg csokit) kenünk, de porcukorral megszórva is fínom.
EPRES ALAGÚT1 cs Alap tejberizs 3 ek cukor 1 cs puncs ízű pudingpor 1 mk zselatin 20 dkg eper Elkészítés módja: A pudingport 4 dl tejjel elkészítjük. Az előzőleg feloldott zselatint hozzáöntjük. A formába simítjuk. Megszórjuk eperrel. A tejberizs alapot az előírás szerint elkészítjük és az eper tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ha lehűlt a formát meleg vízbe tesszük, hirtelen kiborítjuk. Felszeleteljük, tejszínnel és eperrel díszítjük
GOFFRIHozzávalók:1 1/2 csésze liszt, 1/2 csésze étkezési keményítő, 2 evőkanál kukorica liszt, 1 ek. sütőpor, 1/4 mokáskanál só, 3 db. tojás, 2 ek. cukor, 2 csésze langyos tej, 1 cs. vaníliáscukor, 1/2 csésze olvasztott vaj.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A hozzávalókat simára kikeverjük, / én robotgéppel szoktam /, majd a
 tojáshabot óvatosan beleforgatjuk. Szokásos módon goffrisütőben megsütjük. Ha valakinek nincs ilyen masinája, akkor teflon serpenyőben kicsi kerek korongokat süthet belőle. Nagyon finom vastag a tésztája, nem szárad ki, másnap is finom
KIFLI1 teásbögrényi meleg tejben felfuttatok 2,5 dkg élesztőt,hozzáadok 2,5 tk. sót,1 tojást,fél kg lisztet és 1 kávés csészényi olajat.Ezt összekeverem,kinyújtom,köröket szaggatok ki (én kis kompótos tállal szoktam),feltekerem kiflinek,tepsibe teszem,reggelig állni hagyom (én a spájzba szoktam betenni).Reggel tojással megkenem a tetejét és 180 fokon megsütöm.Én azért szeretem,mert este megcsinálom és reggel pillanatok alatt elkészül a friss finom kifli).Lehet variálni sokféleképpen:pl. a tetejét sajttal megszórni,a tésztába valamilyen magot keverni...
TEJFÖLÖS FEHÉR KENYÉR/Anya77
(kézzel,vagy géppel)
Hozzávalók:
1 kg kenyérliszt (BL80), 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl, 2 ek étolaj, 3 ek Olympos citromlé vagy frissen facsart,
4 dl langyos víz, 1 ek só, 1 púpozott teáskanál kristálycukor, 2/3 cs friss élesztő
Elkészítés
A folyadékokat és a tejfölt a kenyérgép tartályába(vagy tálba) tesszük, a lisztet ráöntjük. A sót és a cukrot a szélén elosztjuk, az elmorzsolt élesztőt a közepében a lisztbe keverjük. Kenyérgéppel dagasztás programot indítunk (enyém 1 ó 30 perc).Az elején figyeljünk. Ha túl kevés a folyadék, kortyonként kiegészítjük. (Tálban pedig annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk, amit duplájára kelesztünk.)
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kettévágom, és gyengéden átgyúrva 2 cipót formázok belőle. A cipókat egyenként kb 1,5-2 cm vastag téglalappá nyújtom, mint a bejglit felcsavarom, és lisztezett sütőlapra teszem. A tetejüket éles késsel több helyen bemetszem, sós langyos vízzel lekenem, és egy könnyű konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Közben a sütőt bekapcsolom 220 fokra. Alulra beteszek egy lapos edényt vízzel. A megkelt kenyeret 8 percig ezen a hőfokon, majd további 30-40 percig 160 fokon sütöm. Az ajtót nem nyitogatom, gőzben kell sülnie. A 30 perc leteltével ellenőrzöm. A kisült kenyeret rácsra teszem és sós vízzel azonnal még egyszer lekenem
RÁKÓCZI-TÚRÓS:
Tészta:5 dkg margarin,5 dkg cukor,1 tojás,18 dkg liszt,1 kk. sütőpor,ezeket jól összedolgozzuk,( ha száraz,akkor én egy kis tejfölt vagy tejet szoktam hozzáadni),belenyomkodjuk a tepsibe,úgy hogy az oldalára is jusson.
Töltelék:1/2 kg túró,4 tojássárgája,15 dkg porcukor,1 cs. vaníliás pudingpor,1/2 citrom leve,ezeket jól összekeverjük és hozzáadunk 4 dl tejet.(Nem kell megilyedni ez nagyon híg,de meg fog kötni sütés közben a pudingportól)
A tészta tetejére ráöntjük a tölteléket,előmelegített sütőben megsütjük (kb. 40 perc)
Tetejére:4 tojásfehérjét felverünk 10 dkg porcukorral és a sütire símítjuk,még kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe,hogy a hab egy kicsit rászáradjon.
TÚRÓS-KÓKUSZOS GOLYÓ:25 dkg túrót 20 dkg porcukorral,1 cs. van. cukorral elkeverek és állni hagyom.Amikor levet enged hozzákeverek kb. 15-20 dkg kókuszreszeléket.Kis golyókat formázok (a közepébe lehet mandulát vagy mogyorót tenni) és kókuszreszelékben meghempergetem.
POGÁCSA50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 3 dkg élesztő, 4 mokkás kanál só, 1 kispohár tejföl.
A lisztet a margainnal összemorzsoljuk,  hozzáadjuk a tojást. A tejföl felébe belemorzsoljuk az élesztőt, a másik felébe a sót. Ha az élesztővel egynemű lett a tejföl, akkor hozzáadjuk a liszthez, és a sós tejfölt is. Egy éjszakára a hűtőbe teszed, majd másnap reggel egyből lehet nyújtani és szaggatni. A tetejét bekened tojással, és szórsz rá sajtot.  Kicsi szaggatóval kell szaggatni, és ne szárísd a sütőben, hanem hamar süsd meg. 
SAJTOS RÚD:12 dkg margarint 35 dkg liszttel,sóval,1 cs. sütőporral,10 dkg reszelt sajttal és annyi tejföllel elkeverjük,hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk,megkenjük tojással,megszórjuk reszelt sajttal,derelyevágóval rudakat vágunk belőle.Tepsibe tesszük,előmelegített sütőben megsütjük (180 fokon).
SAJTOS TALLÉR:Tészta:10 dkg margarin,10 dkg reszelt sajt,12 dkg liszt,1 tojás,só. Ezt összegyúrjuk (ha túl száraz én tejfölt szoktam belekeverni) és 1 órára hűtőbe tesszük.Utánna vékonyra kinyújtjuk és kis köröket szúrunk ki belőle.Minden másodikat tojással megkenjük és köménymaggal megszórjuk.Sütőben szép világosra sütjük.
Krém: (én általában Camping sajtot használok krémnek,mert az gyorsabbde eredetileg ez a krém kell hozzá2 tojássárgája,3 dkg margarin,3 dkg reszelt sajt,2 ek. tej,só
ezeket összekeverjük és gőz fölött krémmé főzzük.Ha a tallérok kihűlltek,mindegyik üres tallért megkenjük a krémmel és köménymagos tallért teszünk a tetejére.
FEHÉRVÁRI SÜTEMÉNYHozzávalók:1 csomag ostyalap 2 egész tojás 25 dkg kristálycukor 20 dkg margarin 2 csomag vaníliás pudingpor 2 evőkanál kakaó 1 csomag mazsola
Elkészítés: Egy lábosba beletesszük a két egész tojást, elkeverjük a kristálycukorral, majd kis lángra téve a gázon hozzáadjuk a margarint, és felolvadásig kevergetjük. Ekkor belekeverjük a vaníliás pudingporokat, a kakaót és a mazsolát. A tűzről levéve beletördeljük az 1 csomag /5-6 lap/ ostyát. Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, a kész masszát belenyomkodjuk, 1 napra hűtőbe tesszük, majd a formából kiborítva felszeleteljük.
KÓKUSZOS PUSZELI2tojás fehérje,10dkg porcukor,15dkg kókusz,1evökanál liszt,1zöld citrom reszelt héja.180-200fokra bekapcsolom a sütöt,sütöpapirt teritek 1tepsibe.1mély keverö tálba elkezdem habbá verni a tojásfehérjéket kb félúton,amikor a hab már lágy,szürön apránként hozzá szitálom a porcukrot de közben folyamatosan dolgoztatom a gépet lassú fokozaton.Miután az összes cukor belekerült,kemény és fényes habbá verem.Egy másik tálba összekeverem a lisztet és a kókuszt ebbe bele reszelem a citrom héjat,és ezt óvatosan széles mozdulattal fakanállal hozzá forgatom a cukros tojás habhoz.Az adagoláshoz 1evökanál és viz szükséges.Ha a tészta ragadna vizezzük be a kanalat.Egymástól 1-2cm távolságra rakom az evökanálnyi masszát.15percig sütöm.Kb 20db lesz belöle
GESZTENYÉS ŐZGERINC
A tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 púpozott evőkanál kakaó, 18 dkg darált dió, csipetnyi fahéj. A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál vaníliás porcukor.
Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával, hozzáadjuk a kakaót, mellyel tovább keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kakaós masszához, lazán összekeverjük, majd végül belekeverjük a darált diót. Őzgerincformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, beleöntjük a diós keveréket, és közepes sütőnél kb. 1 óráig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a margarin habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, beletesszük a burgonyanyomón áttört gesztenyét és jól összekeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt őzgerincforma tésztát hosszában kettévágjuk, megkenjük a krém egyharmadával, rátesszük a tetejét, és az egészet bekenjük a maradék krémmel. Tetszés szerint díszítjük kakaóval és fél diókkal. Behűtjük és szeletelve tálaljuk
TÖLTÖTT FONAT
90ml tej 1 tojás 280 g liszt 1/2 tk.só 50g vaj 1 tk. szárított élesztő
Töltelék: Az eredeti recept gyömbérrel ízesitett kandírozott gyümivel tölti, nekünk ez nem jött be.Így én csináltam egy hagyományos almás tölteléket.
Tésztának valót összegyúrni, keleszteni.Kinyújtani, a két szélső harmadot ferdén bevagdosni.Megtölteni, hajtogatni, majd sütés elött egy picit megint keleszteni.
200 fokon kell sütni, meg lehet kenni tojással, hogy szebb legyen.
GESZTENYÉS ŐZGERINC
A tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 púpozott evőkanál kakaó, 18 dkg darált dió, csipetnyi fahéj. A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál vaníliás porcukor.
Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával, hozzáadjuk a kakaót, mellyel tovább keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kakaós masszához, lazán összekeverjük, majd végül belekeverjük a darált diót. Őzgerincformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, beleöntjük a diós keveréket, és közepes sütőnél kb. 1 óráig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a margarin habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, beletesszük a burgonyanyomón áttört gesztenyét és jól összekeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt őzgerincforma tésztát hosszában kettévágjuk, megkenjük a krém egyharmadával, rátesszük a tetejét, és az egészet bekenjük a maradék krémmel. Tetszés szerint díszítjük kakaóval és fél diókkal. Behűtjük és szeletelve tálaljuk
LALA KIFLI:
70 dkg liszt,2 tojás,1 kefír,1 dl étolaj,2 ek cukor,csipet só,1dl tejben 5 dkg élesztőt,1 mkanál cukorral. kelttésztát dagasztunk.Ha megkelt 4 részre osztod a tálban.1 részt kiemelsz,kézzel még elfelezed,kinyújtod pizza formára és méretre,mindkettőt.Egyik lapot megkened a most leírt krémmel:20 dkg Ramat kikeverünk 1 ek sóval,jó habosra,lágyra.Nem tévedés az evőkanál!A megkent lapot befedem a másikkal,majd 16 cikkre szaggatom,kiflire feltekerem.Így jársz el a megmaradt 3/4 tésztáva.Vagyis 4 dupla "pizzából"összesen 64 kiflid lesz.Tojással megkened.Sajttal,köménnyel,szezámmal ízesíted,díszíted.
KATI SZELET
50 dkg liszt, 18 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 1 sütőpor és kevés tejfellel tésztát készítünk, 3 lapot sütünk belőle.
1 lapot 2 dl tejjel, kis rumaromával összetörve megpuhítunk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot elkeve-rünk, majd 5 dkg kakaót és 3 evőkanál baracklekvárt teszünk bele, majd az áztatott lapot.
Ezt a két lap közé kenjük. A 4 tojás fehérjét 25 dkg cukorral gőz felett felfőzzük, és a tésztára kenjük.
Tortadarával, vagy bármely más tortadísszel megszórjuk
ZEBRATORTA
5 db tojás 25 dkg porcukor 1 cs. van. Cukor 125 ml langyos víz 250 ml étolaj 37,5 dkg liszt 1 sütőpor 2 evőkanál kakaó
A tojások sárgáját a cukorral és a vaniliacukorral nagyon jól kikeverem, hozzáadom a vizet és az olajat kanalanként, közben kavarom. A sütőporral elkevert lisztet kanalanként belekavarom, végül a keményre felvert fehérjét /én még ebbe is tettem 5 dkg cukrot/ óvatosan beleforgatom. Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót. Sötőpapirral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát. aminek az aljába középre teszek a fehér tésztából először 2 kanál tésztát. Nem kell elkenni! A világosra jön 2 kanál kakaós tészta.Nem mellé, rá! Ezt a kanalazást addig kell folytatni, amig a tésztából van, mindig középre, a tetejére. Ha így csinálod, a tészta szabályos csikosra teríti szét magát. Úgy kell sütni, mint a piskótát, de nem tudom, hogy meddig, mert kissebb tortaformába tettem, és nagyon magas lett, így egy óra hosszáig kellett sütnöm, a végén a tetejét letakartam, hogy meg ne égjen.
Tűpróbával kell megnézni a közepét, ha ott jó, akkor meg van sűlve. A kihült tésztára lehet tenni egy cukormázat is, én nem tettem. 15 dkg cukor 3 evők. Citromlé 3-4 evők víz.Kuglófnak is jó abban a kuglófformában. , aminek a közepén nincs lyuk.
GYORS DIÓS
Mérce = kefires pohár
2 tojás sárgáját 1 pohár cukorral habosra kavarok, hozzáöntök 1 pohár natur kefirt, és 2 pohár - szűken mért - lisztet melybe fél csomag sütőport elkevertem, közbe a 2 tojás fehérjét pici sóval és 1 evőkanál cukorral felverem. A tojásfehérje habot belekeverem lazán a masszába. Felét visszateszem a tojásfehérjés tálba. Egy szűk pohár darált diót keverek az egyik felébe, a másikba 1 evőkanál kakaót. A fehér tésztát beteszem a tepsibe és kanállal belepakolom a barnát. Tetejét vágott dióval megszórom. A tepsi mérete kb. 25x30 cm. 180 fokos sütőbe kb. 40 percig sütöm. Nekem hagyományos /nem légkeveréses/ gáztűzhelyem van.
KÜLÖNLEGES SÓS KIFLI
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 2 dl jogurt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 1 púpos ek. só, 1 kk.cukor, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin
Elkészítés: Az alapanyagokból tésztát gyúrunk. 8 részre osztjuk, és tányér nagyságúra (kb. 26-30 cm) kinyújtjuk. A puha margarint és a sót kikeverjük, hetet megkenünk, egymásra rakjuk, a nyolcadikkal beborítjuk. 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. 20 cikkre vágjuk a kört és kiflikké sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk, négyet egy sorba, és két órat kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük esetleg reszelt sajttal megszórjuk.180 fokon aranysárgára sütjük.
MARCIPÁN KÉSZÍTÉSE20 dkg mandulabélhez (ha van) 4-5 szem keserűmandulát és 20 dkg porcukrot veszünk. Vizet forralunk, s ha már lobog, belevetjük a mandulát, majd az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük, s a fellazult vékony héját lehúzzuk. A megtisztított magokat szétterítjük, egy napon át hagyjuk szikkadni, majd (diódarálón) ledaráljuk. A mandulaőrleményt egy (porcellán vagy rozsdamentes) keverőedénybe tesszük, s összedolgozzuk az előzetesen átszitált porcukor felével. A cukor másik feléből 0,5 dl vízzel szirupot főzünk, s amikor az már kicsit visszahűlt, azt is hozzákeverjük a cukros mandulához. Az elegyítést kézzel fejezzük be: a maszát - mintha csak tészta lenne - egyenletesen simára gyúrjuk. (Jégszekrényben, fóliába csomagolva sokáig eltartható.)
DIÓS RUDAKÖsszedolgozunk 25 dkg darált diót 25 dkg porcukorral, egy egész tojással, 2 evőkanál rummal /vagy rumaromával/.
Az összedolgozott diós masszát kicsit bevizezett fóliára /én tányéralátétre tettem/ tesszük és szétnyomkorjuk 1 cm-es magas lapnak úgy, hogy fóliát teritünk rá, és így könnyű nyújtófával szétteríteni./nagyon ragad/
Téglaalap alakura formáljuk, levesszük róla a fóliát.
Közben 10 dkg porcukrot 1 tojásfehérjével és egy kis citromlével együtt jól kikeverjük 15 percik, hogy jó kemény cukormázt kapjunk. Ezt a diós massza tetejére kenjük. , elsimítjuk. Vizes szélespengéjű késsel vékony, hosszú szeleteket vágunk belőle, /a kést közben vizezzük/ és vagy zsírozott, vagy kipapírozott sütőlapra fektetjük a rudakat.
Nagyon forróra felmelegített sütőbe beletesszük a tésztát, a sütő ajtaját bezárva egy percig várunk, majd a tüzet eloltjuk. A tésztát anélkül, hogy az ajtót kinyitnánk a sütőben hagyjuk kiszáradni.
MÁRVÁNYKUGLÓF /Erika10 
4 db tojás 25 dkg porcukor 25 dkg liszt 1/2 csom. Sütőpor 13 dkg margarin 1/4 liter tej mazsola, dió, kakaó
A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban sima krémmé keverjük a tojás sárgákat, a margarint és a porcukrot. + 1 cs. vaníliáscukor!
Ezután beleöntjük a tejet, a sütőporos lisztet és legvégül a tojáshabot. Ha teljesen elkevertük, akkor a krém egyik felét beletesszük a a kivajazott lisztezett kuglófformába. A maradék krémhez hozzáteszünk két evőkanál kakaóport, elkeverjük és a sárga krém tetejére öntjük. Tehetünk bele diót, mazsolát. Lassú tűzön (gáz-4-es, villany 150 fok) sütjük kb. 60-70 percig! Próbáljátok ki! Érdemes!
DONUTS (AMERIKAI FÁNK)
 Hozzávalók:6 dkg margarin 0,9 dl cukor 2 tojás 1,9 dl tejföl és kefir vegyesen 7,5 dl liszt 1 ek. sütőpor só
A hozzávalókat összedolgozom, 1 cm vastagra kinyújtom, karikákat szaggatok belőle és bő olajban megsütöm. Ne legyen az olaj nagyon forró, mert megég, mire a közepe átsül, így is nagyon gyorsan megsül.
TEJFÖLÖS PUDINGOS SÜTI5 tojás 25 dkg cukor, ezt  habosra  keverjük. Utána 1 dl vizet, és 1 dl olajat  belekeverünk. Majd  25 dkg lisztet 1 sütőport. Felverjük az  5  tojás  habját és összekeverjük. A  masszát elfelezzük , és  a  felébe kakaót  keverünk. Majd egy  zsirozott lisztezett közepes  tepsibe  kanalazzuk felváltva  a  kakaós és sima   masszát. Közben 1 l  tejben 2  csomag  vaniliás , vagy  más  izű pudingot készitünk , Ezt  még melegen a tepsibe  öntjük a masszára. Kb 30 percig sütjük az  előmelegitett sütőben ,először  kis  lángon. Ha kész a  meleg  sütire rákenünk 2 nagy  tejfölt , amibe 6 kanál cukrot  és 2 cs vaniliacukrot kevertünk. Fahéjjal megszórva tálaljuk, 2 - 3 órát  a  hűtőben pihentetjük előtte.
10 PERCES FÁNK
Hozzávalók: 2 pohár natúr joghurt 2 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 30 dkg liszt 2 kanál cukor
csipet só olaj a sütéshez
Elkészítés: Az összes hozzávalót jól összekeverjük. Öt percet állni hagyjuk, majd közepesen forró olajba evőkanál segítségével golyókat szaggatunk belőle, és végül aranybarnára sütjük. Porcukorral, lekvárral, csokikrémmel, bármivel nagyon finom!
PINA COLDA SÜTEMÉNY30dkg háztartási keksz 1 doboz konzerv ananász(szeletelt) 1 dl ananászlé 6 tojássárgája 10 dkg cukor vagy 8dkg fruktóz(diabetikusoknak,fogyókurázoknak) 8 cl kókuszlikőr 8 evőkanál fehér rum 50 dkg mascarpone sajt 5 dkg kókuszchips a díszitéshez(én nem kaptam)   Elkészítés:   A kekszek felét egy tepsi aljára rétegezzük. A konzerv ananász levét összeöntjük AZ 1 dl ananászlével, és az így kapott gyümölcslé felével meglocsoljuk a kekszlapokat. Az ananászszeleteket negyedekre vágjuk,és a felét a kekszrétegen szétoszlatjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a fehér rumot és a kókuszlikőrt és a mascarponét. A Krém felét az ananászrétegen elsímitjuk,majd jöhet a maradék keksz,gyümölcslé és az ananász.  A kókuszchipset egy serpenyőben megpíritjuk és megszórjuk vele a süteményt.   Másnap szeleteljük!
ELEFÁNT KÖNNYCSEPP
Tészta: 6 tojás felvert habja; 2 evőkanál liszt; 1 kiskanál szódabikarbóna; 4 dkg kakaópor; 12 dkg cukor; 6 tojássárgája
Krém: 25 dkg cukor; 1 Rama margarin; 2 evőkanál liszt; 2 cs. vaníliás pudingpor; 7 dl tej
Gesztenyerúd: 10 dkg darált keksz; 1 cs. gesztenyemassza; 1 vaníliás cukor; 1 evőkanál baracklekvár; fél dl feketekávé                
Elkészítése: A tojások sárgáját, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát, és a lisztet egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Megsütjük a tésztát. A krémhez a tejet, a pudingport, és a lisztet összefőzzük, majd kihűtjük. A margarint a cukorral kikeverjük, és a két masszát összekeverjük. A gesztenyerúdhoz a gesztenyemasszát, kekszet, vaníliás cukrot, baracklekvárt, kávét összegyúrjuk, és rudat formálunk belőle. A kisült tésztát egy sodrófán át kell hajtani még melegen, amikor kihűlt, széthajtjuk, rákenjük a krémet, rátesszük a gesztenyerudat és visszahajtjuk a tésztát. Így olyan az alakja, mint egy könnycsepp.    
HALACSKA35 dkg lisztetbe fél csomag sütőport teszünk, aztán elmorzsolunk benne 20 dkg Rámát. 5 tojás sárgáját és kb. 1 evőkanál tejfölt teszünk bele. A tejfölt először kevesebbet, mert a tojás sárgájának  nagysága befolyásolja ennek a mennyiségét.  Az is lehet, hogy egy kicsit még kell beletenni. Ne legyen puha, jól gyúrható legyen. Most jön a tévénézős munka. Ugyanis a tésztából nagyobb diónyi golyókat kell gömbölygetni. Én pedig ezt összekötöm a tévézéssel, jobbn  múlik az idő. Ha készen van, 45-50 db lesz belőle, minden darabot egyenként (nem kell megijedni, halad!) ki kell  vékonyra nyújtani. Közben, az 5 tojás fehérjét  keményre kell verni, majd 20 dlg kristálycukorral tovább verni. Amikor kész, óvatosan, fakanállal belekeverünk 20 dkg darált diót. Ebből a töltelékből mindegyik tésztára teszünk egy fél evőkanálnyit. Feltekerjük úgy, hogy a toldás alulra kerüljön. A két szélét összecsípjük, így lesz a halnak uszonya. Kb. 175 fokos sütőben sütjük.
HÁZI VANILIÁS KARIKA (a Rama süteményes könyvből)
25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 25 dkg kristálycukor, 2 cs. vaniliás cukor, 1 mokkás kanál só, 4 tojás,  1 citrom reszelt héja, 70 dkg liszt.Ezeket összegyúrjuk, egy napig hútőben pihentetjük. Másnap felezzük a tésztát, mert könnyebb vele dolgozni. Kinyújtjuk 7-8 mm vastagra, aztán szaggatjuk. 5 cm átmérőjű szaggatóval, a közepét pedig 1.1,5 cm-essel. 175 fokos sütőben sütjük. Ha omlósabbnak szeretjük, akkor 12 percig, ha kekszesebbre szeretnénk, akkor 15 percig.
PISKÓTAGOFFRI
Hozzávalók (10 goffrira, de nekem 15 mindig kijön belőle): 50 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 tojás, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, egy csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, kb. 2 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só. Lisztet a sütőporral összekeverjük, a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük (érdemes robotgéppel). Hozzákeverjük a tejet, belekeverjük a citromhéjat, megszórjuk egy csipetnyi sóval. Hozzászitáljuk a lisztet, tovább keverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy piskótatészta sűrűségű, könnyen kenhető, lágy masszát kapjunk. Ezután süthetjük. Ha a citromhéja elhagyjuk, a cukor és a vaníliás cukor helyett 2 csapott kiskanál sót keverünk bele, sós goffrit süthetünk.
NUTELLA HÁZILAGHozzávalók: 15 dkg darált dió; 25 dkg margarin; 3 csomag tejpor; 2,5 dl tej; 20 dkg cukor; 10 dkg cukrozatlan kakaópor; 1 mokkáskanál só
Elkészítése: Mélyebb keverőtálba szórjuk a cukrot, a kakaóport, a tejport meg a sót. Jól összekeverjük, hozzáadunk 2,5 dl langyos tejet. A puha margarint darabokra vágjuk, a tejes krémhez adjuk, és habverővel addig keverjük, amíg habos, könnyű masszát kapunk. Végül beledolgozzuk a darált diót, és jól zárható üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben sokáig eláll. Reggelire nagyon finom
MŰZLI SÜTI
1 pohár teljes kiőrlésű liszt 1-2 csipet só 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál őrölt fahéj 1-2 maroknyi mazsola v. aszalt meggy, más aszalt gyümölcs 1-2 maroknyi durvára vágott, pirított dióbél 2 pohár gabonapehely vagy műzlikeverék Ezeket egy tálban szárazon összekeverjük. 1 nagyobb almát durva reszelőn hozzáreszelünk fél pohár méz Kb. 10 dkg margarin Annyi tej, hogy nem túl folyós masszát kapjunk. Sütőpapírral  bélelt sütőlemezre adagoljuk evőkanállal, nem túl kis kupacokba. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon sütjük. Miután kihűlt fémdobozba rakjuk.
10 PERCES FÁNK 
Hozzávalók 1 adaghoz (kb 15 db lesz): 30 dkg liszt1 sütőpor2 vaníliás cukor2 evőkanál cukor2 natúr joghurt, kis só, kis tej A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. 5 percig pihentetjük,majd kanállal gombócokat szaggatunk és forró olajban hamar kisütjük mind a két oldalán megfordítva. Porcukorral megszórva, lekvárral, mogyorókrémmel tálaljuk! 
RAFFAELLO SZELET
6 db tojásfehérje 25 dkg cukor 10 dkg liszt 15 dkg kókuszreszelék
Krém: 6 db tojássárgája 4 dl tej 16 dkg cukor 1 csomag főzős vaníliás puding 20 dkg margarin
A tojásfehérjét a cukorral felverem, hozzáadom a lisztet és a kókuszreszeléket. Kisebb kivajazott, lisztezet tepsibe öntöm és kisütöm.
A tojássárgáját a tejjel, cukorral és pudingporral felfőzőm. Ha kihűlt hozzákeverem a cukros margarinhoz.
A krémet a tésztára kenem és kókuszerszelékkel megszórom.
BARACKMAG 
A tésztához:
 36 dkg liszt 25 dkg lágy margarin, akár kicsit olvasztott 20 dkg porcukor 2 evőkanál kakaó 20 dkg dió mandula vagy dióformák
A krémhez: 4 egész tojás 33 dkg cukor 33 dkg vaj kb. fél mandulaaroma
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy viszonylag kemény, kissé morzsalékos tésztát kapunk. A formát kivajazzuk (később nem kell, csak az elején). Vékonyan beletömködjük a tésztát, a pereméről eltávolítjuk a fölösleget. Előmelegített sütőben sütjük közepes lángon, kb. 200 fokon. A sütőből kivéve AZONNAL kiütögetjük a tésztát. Határozott mozdulattal hozzáütjük a tepsi aljához vagy deszkához. Ilyenkor még puha, de hamar szilárdul, s akkor már nehéz kiütni, s könnyebben törik.
A krémhez a tojásokat a cukorral gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majdnem 1 órát kell főzni. Ha nem elég sűrű, kifolyik a krém. Miután hűlt egy kicsit, beletesszük a vajat, majd a mandulaaromát ízlés szerint. Mi szeretjük, ha sok van benne, van, aki csak pár cseppet tesz. A zöldet szoktuk használni, mert szép színt is ad a krémnek. A krémmel megtöltjük a formákat, s kettőt összeragasztunk.
LIMBURGI CSERESZNYÉS VLAAI
Hozzávalók:  25 dkg liszt  csipetnyi só  25 g friss élesztő  25 g vaj (vagy disznózsír)  1,3 dl tej 2 evőkanál cukor 1 tojás
A töltelékhez:  cseresznyebefőtt  1 csomag vaníliás pudingpor  cukor, vaníliás cukor
A cseresznyebefőtt levét leszűröm, felfogom. Kb. fél liternyiben megfőzöm a pudingport, ízlés szerint cukrozom, majd belekeverem a cseresznyét.

A tészta elkészítése kézzel: az élesztőt felfuttatom a tejben. A lisztet egy nagy tálba teszem, elkeverem a sóval, közepébe mélyedést formálok, amibe beleütöm a tojást, beleteszem a vajat, a cukrot, majd hozzáöntöm az élesztős tejet is. A tésztát addig gyúrom, amíg szép sima, levegős lesz. Ha nagyon tapad, adok hozzá egy kis lisztet. Duplájára kelesztem. Ha megkelt, mégegyszer átgyúrom, majd kb. 10 dkg-nyit félreteszek belőle. A többiből egy kb. 35 cm-es átmérőjű körlapot nyújtok. Azért kell ilyen nagyra, mert a vlaaisütő 32 cm-es. Kibélelem a tésztával a formát, majd belesimítom a tölteléket. A félretett tésztát is kinyújtom és keskeny csíkokra vágom, amivel aztán berácsozom a tortát. Megkenem tojással és az előmelegített sütőben (180 fok) kb. 30 percig sütöm.
FOKIS CIPÓ45 dkg liszt 12 fokigerezd 3,5dl tej 1 tojás elhabarva 1ek só 1 cs instant élesztő  1tk fűszer (bazsalikom,oregánó,majoranna,kakukkfű) 2ek étolaj tej a kenéshez
fokikat a tejben felforraljuk,15percig főzzük.ha lehűlt turmixoljuk. liszthez keverjük a sót a fűszereket és az élesztőt,majd a fokis tejet,olajat,tojást és rugalams tésztává dolgozzuk. lisztes deszkán könnyedén dagasztjuk még,hogy lágy,nyújtható legyen. kivajazott tálba tesszük és letakarva kelesztjük 1 órán át, míg a 2x-ese nem lesz. 2 percig újból átgyúrjuk,8 cipócskát formázunk.vajazott sütőlemezre tesszük,tetejüket bevagdossuk,letakarva még 15 percig kelesztjük. megkenjük tejjel. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Cointreau
Ez az egyik legfinomabb és legdrágább italkülönlegesség, amit mostantól otthon is elkészíthetünk. Egy 3 l-es üvegbe 1 l alkoholt öntünk, hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 apró darabokra vágott citromot és narancsot (mindkettőt héjastul), valamint 1 rúd kettévágott vaníliát. Az üveget jól lezárjuk, majd 15 napon át állni hagyjuk, de minden nap alaposan felrázzuk. Két hét elteltével vásznon, majd szűrőpapíron áttöltve leszűrjük. Jól lehűtve fogyasszuk.
 MINI FÁNKOCSKÁK:
Az alábbiakat összekeverjük: 2 dl kefír, 10 ek. liszt, 2 ek. cukor, 2 cs. v.cukor, fél cs. sütőpor, 2 egész tojás, csipet só. Hűtőben 1 órát pihentetni, majd olajban kisütni. Kiskanállal - amit az olajba mártottál előzőleg - adagold.
FRANCIA CSOKI TORTA. TV PAPRIKÁBÓL
2 tojás sárgája ,15 dkg vaj,70 dkg cukor,csipet só, 1 citrom reszelt héja,1 vaníliás cukor, ezeket géppel kikeverjük, 210 gramm liszt átszitálva, összekeverni a krémmel lisztezett deszkán cipóvá formázzuk félretesszük pihenni.
Krém: 3 tábla 60-70%-os kakaó tartalmú csokoládé, 300gramm 30%-os tejszín,1 evő kanál méz, 50 gramm vaj, 1 ek.cukor, ezeket összeolvasztani. mikor kicsit kihűlt turmix géppel kikeverni így jó lágy krémes lesz.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtani 4-5 mm-re beletenni egy gyümölcstorta formába az oldalát is kibélelni a tésztával. (az a jó ha dupla aljú a sütő forma mert úgy könnyebb lesz kivenni)
Tészta tetejére sütő papírt tenni arra szórni pár szem babot vagy lencsét így nem púposodik fel, 180 fokra melegített sütőbe tesszük 10 perc után kivesszük a sütő papírt és így sütjük tovább.
Eközben elkészítjük a csoki forgácsot: gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, lehetőleg üveg tálban amikor felolvadt , kihűtjük, (addig kavargatjuk amíg kihűl) de még kenhető legyen. Egy magasabb falú dobozt vagy tálkát kibélelünk folpack fóliával és beletesszük a csokit amikor teljesen kihűlt lehúzzuk róla a fóliát és zöldség hámozóval csoki forgácsokat készítünk. A tészta megsült kivesszük a formából megtöltjük a krémmel tejszín habot kenünk rá és csoki forgáccsal díszítjük.
SZALONNÁS-HAGYMÁS KALÁCSKÁKTészta: 1 deci langyos víz 1 deci langyos tej 1 tk cukor 3 dkg élesztő 1 deci olaj 1 tojás sárgája 20 dkg finomliszt 20 dkg rétesliszt 1 tk só (kissé púpozott tk) Ezekből az anyagokból kelt tésztát készítünk és hagyjuk megkelni.(Én géppel dagasztottam)
25 dkg kis kockára vágott hagymát 20 dkg kis kockákra vágott húsos szalonnát 1 ek felhevített olajon  megpirítunk, megsózzuk (óvatosan, mert a szalonna is sós).Megszórjuk köménymaggal. Hagyjuk kihűlni.
A már megkelt tésztát kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk, 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk és papírral bélelt tepsire rakjuk (nekem 30 db lett, két tepsiben pont elfértek). Egy kisebb pohár aljával óvatosan  benyomjuk a kalácsok közepét és elosztjuk rajtuk a szalonnás-hagymás cuccot. 25-30 percet még hagyjuk kelni, azután a széleiket felvert tojással megkenjük és 200 °C-on kb 15-20 perc alatt megsütjük.
PIZZÁS CSIGA 1/2 kg lisztből csináltam kelt tésztát. (0,5 kg liszt, fél cs. élesztő, 2,5dl tej, 1 tk. só, 2 ek. olivaolaj)
Miután megkelt, kinyújtottam, megkentem ketchup és pizzakrém keverékével. Megszórtam apróra vágott sonkával, reszelt sajttal, ezután feltekertem. Kb. 2 cm-es szeletekre vágtam, ezután a tepsiben hagytam újra kelni. 180°C-os sütőben kb 20 perc alatt készre sült. Mikor kivettem a sütőből mindegyikre szórtam egy csipet reszelt sajtot.
MADÁRTEJ SZELET /s_andi1976
Hozzávalók: 
8 tojás  12 evőkanál cukor  13 evőkanál liszt  2 vaníliás cukor  4 dl tej  18 dkg margarin
10 dkg porcukor  1 teáskanál sütőpor 4 dl tejszín
8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük.
Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük, kihűtjük- 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk.
Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk. 
SÁRGA TÚRÓ
Hozzávalók: tojás, cukor, tej, vaníliás cukor, fahéj
Elkészítése: 10 db tojáshoz 1 l tejet, 10 evőkanál cukrot számolunk. A tojásokat egy fazékba ütjük (teflon vagy nem leragadósba), jól összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrot, 1/2-1 tasak vaníliás cukrot, ízlés szerint pici fahéjat(elhagyható). Lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a leve tiszta nem lesz és a tojásos massza túrós állagú nem lesz. Tűzről levéve egy vászonkendőbe kötjük, és kb. 1 órát hagyjuk kicsepegni. Ha kihűlt, kibontjuk a kendőt, és ha mindent jól csináltunk, egy szép sárga gombócot kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése