(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

Receptgyűjteményem a Brokkoli blogomból 3.

Ez a gyűjteményem a régi, Brokkoli TVN Blog (blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=bkisseva) oldalamon volt, onnan mentettem/másoltam át, amit lehetett, mivel az a blogom már megszűnt.

Városlődi tejfeles krumplileves
  2018-06-11 11:17:23, hétfő
50 deka krumplit meghámozunk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Teszünk bele 1 szál zöldséget, 1 szál sárgarépát, zöldség és zelleri zöldjét és egy babérlevelet. Amikor minden megpuhult, 2 deka zsírból és 2 deka lisztből világos rántást készítünk. A rántásba egy kis hagymát is darabolhatunk. Ha kész, felengedjük és a levesbe öntjük. Egy maroknyi tésztát is főzhetünk bele (eperlevelet vagy kis kockát). Tálalás előtt belekeverünk egy pohár tejfelt.
0 komment , kategória:  Levesek  
Pikáns lencseleves
  2018-05-04 12:46:22, péntek
Hozzávalók:

- 25 dkg lencse

- 20 dkg húsos szalonna felkockázva

- 1 fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 5 dkg vaj

- 2 db babérlevél

- 20 dkg sárgarépa

- 5 dkg zellergumó

- 2 evőkanál őrölt pirospaprika

- 3 evőkanál mustár

- 2 kiskanál cukor

- 2 evőkanál ecet

- 2 dl főző tejszín

- 5 dkg liszt

Elkészítése:

A lencsét egy nappal korábban megossuk és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap átöblítjük és feltesszük főni 1,5 liter hideg vízben. Hozzáadjuk a meghámozott vöröshagymát egészben, a meghámozott fokhagyma gerezdet egészben, csipetnyi sót, babérlevelet és a szalonnát is.

A megpucolt vés karikákra vágott sárgarépát és nagyon apróra vágott zellert a vajon kis lángon megpirítjuk. Amikor már fincsi illata kezd lenni a zöldségeknek, elzárjuk alatta a lángot, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és összekeverjük vele. Majd miután elkevertük, hozzáadjuk a leveshez és főzzük 20-25 percig.

Belekeverjük a mustárt, cukrot és ecetet. Így főzzük még 10-15 percig. Ezután kivesszük az egész vöröshagymát, fokhagymát is. Már nem lesz rá szükségünk.

A tejszínből habarást készítünk: egy külön edényben a tejszínhez hozzákeverjük a lisztet kis adagokban, csomómentesen. A keverékhezhozzáadunk eg merőkanálnyit a forró leves levéből, jól elkeverjük. Ezt megismételjük még 3 merőkanálnyi levesből kimert lével. Miután az utolsó adaggal is elkevertük, beleöntjük a kapott tejszín-liszt-leves lé keveréket a leveshez, elkeverjük benne.

A habarással összeforraljuk a levest. Tehetünk még hozzá ilyenkor kis őrölt chili pelyhet, ha szeretjük csípősen. Kész. Egy nap után még fincsibb!

Link
0 komment , kategória:  Levesek  
SALÁTALEVES gazdagon
  2018-04-26 16:03:06, csütörtök
Hozzvalók :2 személyre
-1 fej saláta
-4 szelet szalonna
-5 gerezd fokhagyma
-200 ml tejszín
-4 tojás
-2 evőkanál liszt
-ecet
-só

A szalonnát apró kockákra vágom és kiolvasztom beleteszem az apróra vágott fokhagymát a salátát kissé megdinsztelem sózom és feltöltöm kb 2 l vízzel.

Közben a tojásokat a liszttel és pici sóval felverem , megsütöm,mikor már nem forró kockákra vágom.

Kikavarom a tejfszínt egy tálban a forró levessel felengedem és a levesben borítom.

Tetejére tálaláskor lehet szalonnát,kolbászt pirítani....ki szereti lehet ecetet is csöppenteni bele .

forrás: evakonyhaja.bloglap.hu








(saját megjegyzés: + szalonna szeleteket és kolbászkarikákat sütni a díszítéshez/tálaláshoz)
0 komment , kategória:  Levesek  
Hamis gulyásleves
  2018-04-26 08:29:10, csütörtök
0 komment , kategória:  Levesek  
Köménymag leves pirított kenyérkockákkal
  2018-04-26 08:24:28, csütörtök
Zsírt forrósítunk egy láboskában, aztán egész köményt és hagymát dobunk rá, majd pedig némi pirítgatás után megszórjuk liszttel, illetve azzal a gabona félével, ami kéznél van. Kicsit átpirítjuk, sózzuk, majd felöntjük jó vízzel.
Ez a köménymagos "rántott" leves, ám de finom is lehet, sőt: akár gyógyerejű étel is. A luxus utána jön: zsírban, vagy szárazon pirított kenyér, buggyantott tojás, de akkor némi ecet is kell előtte, mert az meg akkor jó, ha a fehérje egyben tartja a finoman folyós tojássárgáját.
0 komment , kategória:  Levesek  
Kétegyházi csorbaleves
  2018-02-08 11:00:54, csütörtök
Hozzávalók:
2 kg csirke feldarabolva
1 kg vegyes zöldség
1 dl tejföl
citromlé
lestyán
1 csokor újhagyma

bors
petrezselyem zöldje
olaj

A csirkedarabokat kevés olajon fehéredésig pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget (répa, petrezselyem, karalábé, borsó). Sózzuk, felengedjük 3 liter vízzel. 30 perc főzés után hozzáadjuk a vékony karikákra vágott újhagymát és a finomra vágott lestyánt. A készre főzött levesből 2 dl-t elkeverünk az 1 dl tejföllel és a leveshez öntjük. Kiforraljuk, majd a citrom levével ízesítjük. Friss petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

Kalcsó Mihályné Magyarországi Románok Hagyományos Ételei című gyűjteményéből származó recept
0 komment , kategória:  Levesek  
Édesburgonya-leves kókusszal
  2018-02-08 10:44:27, csütörtök
Hozzávalók 4 személyre
1 fej vöröshagyma , 1 evőkanál olaj , 2 kiskanál thai currypaszta , 75 dkg édesburgonya , 1 l zöldségalaplé , 1 dl kókusztej (konzerv) , egy marék koriander , naan kenyér

Elkészítés
1. Az apróra vágott hagymát a felhevített olajban 4-5 percig dinszteljük. Belekeverjük a currypasztát, és további egy percig főzzük.

2. Hozzáadjuk a lereszelt édesburgonyát és az alaplét, felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.

3. A tűzről levéve belekeverjük a kókusztejet, kicsit hűlni hagyjuk, és botmixerrel összeturmixoljuk. A felaprított korianderrel meghintjük, és naan kenyérrel tálaljuk.

Link
0 komment , kategória:  Levesek  
Sörlevesek
  2018-02-08 10:39:29, csütörtök
ANGOL SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1,5 ek keményítő, pirított kenyérkockák, 2 ek cukor, 3/4 l világos sör, 1/2 l tej, 1 citrom, 1 dl rum, 2 tojássárgája, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A sörben a cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejet, fahéjat, reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fél citrom levét, és állandó keverés mellett felforraljuk.
A tűzről levéve a két tojássárgájával elkevert rumot a levesbe öntjük, és pirított fehér kenyérkockákkal tálaljuk.

ANGOL SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1 db csirkeleves-kocka, 1 doboz natúr krémsajt, 1 doboz világos sör, ízlés szerint Cayenne bors

Elkészítése: Főzze meg a kockából a levest. Húzza félre a melegről, fűszerezze, majd habverővel csomómentesen keverje el benne a krémsajtot. Öntse hozzá a sört, és melegítse fel, de ne forralja! Azonnal tálalja.

BAJOR SÖRLEVES 01. (BIERSUPPE)
Hozzávalók: 1,5 evőkanál liszt, 3,5 kávéskanál margarin, 1 liter sör, 1 kis darab fahéj, 2 tojássárgája, cukor, ízlés szerint, 1 dl + 1 evőkanál tej
A tálaláshoz: pirított zsemlekocka

Elkészítése: A felbontott üveges sört tegye félre mintegy két órára. A margarinon pirítsa világosbarnára a lisztet, majd öntse fel a pihentetett sörrel. Tegye bele a fahéjat és a cukrot, majd forralja fel. Keverje alaposan ki a tojások sárgáját a tejjel, végül folyamatosan kevergetve, lassan adja hozzá a forrásban lévő leveshez. Hagyja kissé hűlni. A pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

BAJOR SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1 l HB Lager, 3 evőkanál víz, 2 tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors

Elkészítése: Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

BAJOR SÖRLEVES 03.
Elkészítése: Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

DÁN SÖRLEVES
Hozzávalók: 5 dl sör, 15 dkg rozskenyér, 15 dkg barna kenyér, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 10-15 dkg keményre vert nem cukrozott tejszínhab, 1 tojássárgája, 6-8 dkg cukor, kevéske citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése: A barna kenyér és rozskenyér darabokat áztassuk be vízbe, majd hagyjuk 12 óra hosszat állni. Ezt a masszát lassú tűzön főzzük sűrű péppé. Adjuk hozzá a sört, a cukrot, sót, a fahéjrudat és a citromhéjat, és főzzük még egy rövid ideig. Hagyjuk még néhány percig dagadni, ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, illetve cukrot. Keverjük bele a tojássárgáját, és tálalás után tejszínhabbal díszítsük.

DÉL-TIROLI SÖRLEVES
Elkészítése: Negyed liter erőlevest, 1/8 liter sört, egy deci tejszínt és három tojássárgáját habverővel összekeverünk, majd habüstben, folytonos keverés mellett, gőz felett forráspontig hevítünk. Vigyázzunk, nehogy összeugorjon a tojás! Mikor a leves eléri a krémszerű állagát, szerecsendióval, fahéjjal és sóval ízesítjük. Fahéjas, pirított zsemlyekockával tálaljuk.

ÉSZT SÖRLEVES
Hozzávalók: 10 dkg durván reszelt fekete kenyér, 6 pohár víz, fél liter barna sör, 6 evőkanál méz vagy cukor, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítése: A kenyeret a vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a sört, a mézet vagy a cukrot, és végül a tejszínt. Forrásig hevítjük.

ÉSZT SÖRLEVES, TEJJEL
Hozzávalók: 6 pohár tej, 6 evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehér kenyér (vagy zsömle), vagy 4-5 kétszersült

Elkészítése: A tejet feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel. Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra. Hidegen tálaljuk.

FRANCIA SÖRLEVES
Hozzávalók: világos sör, vaj, liszt, tojássárgája, rum, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, só, bors

Elkészítése: Vajjal és liszttel készíts világos rántást, engedd fel sörrel és forrald fel. Egy másik edényben, kevés sörben forralj 5-10 percig reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, reszelt szerecsendiót, borsot és sót, majd ezt a fűszerkivonatot szűrd a berántott sörhöz. Egy-két tojássárgáját habarj el kevés rummal, s folyamatos keverés mellett ezt is add a leveshez.

FŰSZERES SÖRLEVES
Hozzávalók: fél liter világos sör, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fekete bors, só
A levesbetéthez: 1 zsemle, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A vajat felforrósítom, és habzásig keverem rajta a lisztet. Ezután ráöntöm a sört, és folytonos kevergetés közben öt percig főzöm. A megtisztított torzsájától megfosztott káposztát és a tisztított sárgarépát almareszelőn lereszelem. Mindkettőt tésztaszűrőbe teszem. A salátaléhez az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport 2-3 evőkanál vízzel összekeverem, majd beleforgatom a káposztás sárgarépát és a mazsolát. Néhány óráig hagyom a hűtőben állni.

GOMBÁS SÖRLEVES
Elkészítése: 50 dkg sárga rókagombát kevés sóval, finomra vágott kaporral 1 liter világos sörben 10 percig főzünk, majd megborsozzuk, sózzuk, és az előre kifőzött, 25 dkg csigatésztára öntjük, tejföllel tálaljuk.

HAGYMÁS-GOMBÁS SÖRLEVES
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes-nemes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése: A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

HIDEG SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1 l világos sör, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom héja, 3-4 szelet rozskenyér, 1 szelet citrom

Elkészítése: A sört keverjük össze a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a reszelt rozskenyérrel, tegyük bele a szelet citromot. Jól lehűtve tálaljuk.

HIDEG SÖRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 l világos sör, 12,5 dkg kristálycukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom, 3-4 szelet rozskenyér

Elkészítése: A sört egy porcelán keverőtálba öntjük. Állandóan keverve, hozzáadjuk a cukrot, és a finom reszelőn, lereszelt citromhéjat, lereszelt rozskenyeret. Előtte megfőzzük a mazsolát, kevés cukorral, majd hidegen a sörlevesbe tesszük. A citromot szeleteljük fel, magját távolítsuk el, és tegyük a lébe. Jól hűtsük le, és tálalhatjuk, hideg poharakba.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

HOLLAND SÖRLEVES
Hozzávalók: 0.5 l barna sör, 0.5 l fehérbor, 4 tojássárgája, 3-4 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítése: Forró vízbe tett edényben melegítsük fel a sört és a fehérbort. Keverjük ki habosra a tojássárgáját vajjal és cukorral, és öntsük hozzá a sörhöz és a borhoz állandó kevergetés közben. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! Szerecsendióval ízesítjük, és pirított kenyér-szeletekkel tálaljuk.

ÍNYENC SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 kisebb filézett csirkemell, 2 nagyobb fej vöröshagyma,1 tv paprika, 3 szál sárgarépa, 2 nagyobb burgonya, 1 zeller, 1 liter sör, 1 liter húsleves (leveskockából is készíthetjük), 4 dl tejszín, só, őrölt bors, 10 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, 4 db pirított toast kenyér

Elkészítése: A kockára vágott csirkemellet kevés olajon süssük aranybarnára, majd tegyük félre. Egy nagyobb lábasban pároljuk meg a szintén kockára vágott zöldségeket, majd öntsük rá a sört és a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon főzzük kb. egy órán át.
Mialatt fő a leves, vágjuk vékony csíkokra a sonkát és a sajtot, és a négy pirított kenyérszeletet.
A hagymát szeleteljük fel vékony karikákra. Ha elkészült a leves, jól turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá négymogyorónyi vajat, és a vékony szeletekre vágott hagymát, főzzük puhára a hagymát a levesben, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára.
Tálalásnál a csészékbe tegyünk egy adag pirított, kockákra vágott csirkemellet, a csíkokra vágott sajtot, sonkát, kenyeret, erre az alapra szedjük a levest. A tetejét díszítsük finomra vágott petrezselyemmel, és egy teáskanál tejszínnel.
Tipp: A leveshez külön tálalhatjuk a kenyérszeleteket úgy, hogy a sajtot ráreszeljük a tetejére, és sütőben megpirítjuk. A kenyér helyett használhatunk sajtos kiflit vagy bagettet is.

LENGYEL SÖRLEVES - ZUPA PIWNA
Hozzávalók: 1,5 l világos sör, köménymag, szegfűszeg, fahéj, cukor, szárított túró (enhen), 2 tojássárgája

Elkészítése: Sört felforralni szegfűszeggel (3 db), fahéjjel, köménymaggal (fél kk). Tojássárgáját felverni cukorral és lassan hozzáadni a sörhöz (keverés közben). A túrót vágjuk kockára és beletesszük a levesbe.

MEGGYES SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1/2 liter világos sör, 0,5 kg meggy, 2 dl tejszín, 10-15 dkg cukor, 1 ek kukoricaliszt, fél citrom leve, 1-1 mokkáskanál fahéj, gyömbér,só,reszelt citromhéj

Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, a magokat összetörjük és lábosban, egy deci vízben 20 percig főzzük. Közben a meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral és a fűszerekkel összeturmixoljuk. A sörös pépet felforraljuk, a lisztet 1 dl vízzel és a leszűrt meggymag-lével simára keverjük és hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Jól kiforraljuk és a félretett meggyet is beletesszük. Pár pillanatig forraljuk, és le tűzről. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe. Nagyon kellemesen hűsít ezekben, a forró napokban.

MEGGYES SÖRLEVES 02. - CSEH
Hozzávalók: 1 üveg világos sör, 1 dl fekete (barna) sör, fél kiló meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 ek kukoricaliszt, gyömbér, só, fahéj

Elkészítése: A kimagozott meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal turmixoljuk. Ezután egy fazékban forraljuk fel a keveréket, keverjük simára a lisztet 1 dl vízzel és a barna sörrel, s ezt is öntsük bele a forró levesbe. Kevergetve forraljuk ki. A meggy másik felét is beletesszük, és félrehúzzuk hűlni a levest. Ha kihűlt jó pár órán át, hűtőben jegeljük.
Jó még ribizliből és nem túlérett sárgabarackból is.

MÉZES SÖRLEVES
Hozzávalók: 1,2 l barna sör, 0,5 dl méz, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 4 g kardamom, 10 g liszt, 1 dl tej, 1 db tojássárgája, 4 g gyömbérgyökér

Elkészítése: A tejet, a tojássárgáját 1 dl barna sört és a lisztet leveses tálba habverővel simára keverjük. A maradék barna sört a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a kardámommal felforraljuk, majd állandó keverés közben az összekevert anyagokhoz adjuk. Vízfürdőbe állítjuk, és tálalásig gyakran megkeverjük. Tetejére frissen reszelt gyömbért szórunk, azonnal tálaljuk. A sörlevest változatosabbá tehetjük, ha tálaláskor előző nap beáztatott asztalt-gyümölcsöket, vagy ananászt adunk. Készíthetjük alkohol és szénhidrátmentes sörből is.

NÉMET SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 l sör, őrölt fahéj, 5 dl erőleves, 1 dkg gyömbér, 1 ek cukor, 1 ek fehérbor, 4 szelet pirított kenyér, szerecsendió, reszelt citromhéj, 1 tojássárgája, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, lehűtjük, hozzákeverjük a szerecsendiót, a sót, a gyömbért, a fahéjat, sörrel felöntjük, felforraljuk, időnként megkeverve 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a bort, az erőlevest, felforraljuk, és még néhány percig lassú tűzön főzzük. A sörlevest a tányérba helyezett pirítósokra merjük.

OSZTRÁK SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 liter barna sör, 3 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 100 ml tej, 1 teáskanál méz

Elkészítése: Tegyük a tejet edénybe és langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a lisztet és a tojássárgáját, amíg csomómentes lesz.
Lassú forralás és állandó keverés mellett öntsük hozzá a sört, és addig kavarjuk, amíg a leves besűrűsödik. Végül adjuk hozzá a mézet.
A levesnek forrónak kell lenni, de nem szabad főni! Öt percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

SAJTOS-HAGYMÁS SÖRLEVES
Elkészítése: 80 dkg póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük egy liter világos sörrel és két dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadunk 15 dkg durvára reszelt trappista sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beleteszünk 40 dkg vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál egy kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük, majd hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

SÖRLEVES 01.
Elkészítése: 1 liter meleg világos sört vajas rántással összefőzünk. Fahéjjal, gyömbérrel és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd átforraljuk. Csészében, forrón, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1,2 l világos sör, 30 g kristálycukor, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 1 db citrom, 10 g liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 4 g gyömbérgyökér

Elkészítése: A tejszínt, a tojássárgáját, a lisztet és 1 dl hideg sört leveses tálban habverővel simára keverjük. A többi sört a kristálycukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal felforraljuk, majd habverővel állandóan keverve, hozzászűrjük az összekevert anyagokhoz. Az egészet vízfürdőbe állítjuk, és tálalásig gyakran megkeverjük. Tetejére frissen reszelt gyömbért szórunk.

SÖRLEVES 03.
Elkészítése: Két kis üveg sört fahéjjal, citromhéjjal ízesítve felforralunk. Közben öt dkg cukrot, két tojássárgájával habosra keverünk, állandóan kevergetve kevés meleg sört öntünk hozzá, majd habverővel szünet nélkül verve a forró sörbe öntjük. Végül adunk bele egy dl tejszínt, és addig verjük, míg fel nem forr. Csészékben tálaljuk.

SÖRLEVES 04.
Elkészítése: Két evőkanál olvasztott vajat felöntünk egy liter félbarna (nem keserű) sörrel. Sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval, őrölt köménnyel, citromlével, kevés cukorral ízesítjük. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Közben két tojás sárgáját kikeverünk egy-két deci tejszínnel, folyamatos keverés mellett hozzáöntünk egy merőkanálnyit a sörből, s a tojásos masszát belekeverjük a már 80-85 fokosra hűlt forralt sörbe. Kavargatjuk, míg némileg be nem sűrűsödik. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Néha dinsztelünk alá hagymát-fokhagymát, a sör felét helyettesíthetjük húslevessel vagy hallevessel, ez esetben főzhetünk bele pontyot. Van, aki édesre készíti fahéjjal és citromhéjjal.

SÖRLEVES 05.
Hozzávalók 8 személyre: 2 citrom, 2 liter búzasör, 4 fahéjrúd, 10 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Kevés vizet forralunk a galuskafőzéshez.

Elkészítése: A sört a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, a citrom héjával és levével, a cukorral, egy csipet sóval kb. 5 percig forraljuk. A keményítőt elkeverjük 2-3 evőkanálnyi levesben, majd a levesbe öntjük. Felforraljuk, 1-2 percig rotyogtatjuk, és félrehúzzuk. Kivesszük a fahéjrudat és a szegfűszeget. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük kevés levessel, majd a visszaöntjük a levesbe. Már nem forraljuk tovább. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a forró vízben pár perc alatt keményre főzzük. Kiszedjük, és a leveshez kínáljuk. Tálaláskor a levest megszórjuk fahéjjal.

SÖRLEVES 06.
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 tk kristálycukor, 1 l világos sör, só, frissen őrölt bors, 4 szelet pirítani való fehér kenyér, vaj a kisütéshez, zöld-fűszer

Elkészítése: A zöld-fűszereket megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra aprítjuk. A kenyérszeletek héját eltávolítjuk, belét csíkokra vágjuk, a vajat felforrósítjuk, aranysárgára sütjük benne a kenyércsíkokat, majd melegen tartjuk őket.
A tojássárgáját 6 evőkanál sörrel és a cukorral habosra keverjük, egy fazékban felforraljuk a maradék sört, és habverővel belekeverjük a tojás sört.
Állandó keverés közben újra felforraljuk - (jó habos legyen), majd rögtön lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal ízesítjük.
A pirított kenyérszeleteket beletéve, zöld-fűszerekkel megszórva tálaljuk.

SÖRLEVES 07.
Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 szem burgonya, egy kisebb zellergumó, 1 liter sör, 1 liter húsleveslé, só, bors, 10 dkg főtt sonka, 10 dkg sajt, 4 szelet kenyér, 6 evőkanál főzőtejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, vaj

Elkészítése: Egy kevés olajon megsütjük a filézett, kockákra vágott csirkemellet, majd egy kis párolás után félretesszük. Egy nagyobb edényben egy kevés vajon pároljuk meg a zöldségeket: az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, sárgarépát, és a burgonyát. Adjunk hozzá egy kockára vágott zellert, majd öntsünk rá egy liter sört és egy liter húslevest (kockából is készíthető) sózzuk, borsozzuk. Majd fedő alatt főzzük kb. háromnegyed órát, hogy a benne lévők megpuhuljanak
Ez alatt vágjunk vékony csíkokra 10 dkg főtt sonkát, 10 dkg sajtot és négy vékony, hámozott kenyérszeletet. Vaj és olaj keverékében pirítsuk meg a kenyeret. Készítsünk elő 5 tálat: a sonkának, a sajtnak, a kenyérnek, egyet a 4 evőkanál tejszínnek, és egyet az apróra vágott petrezselyemnek.
Turmixoljuk össze a levest, majd adjunk hozzá 4 mogyorónyi vajat, 2 evőkanál tejszínt, és keverjük simára.
Tálaláskor mélytányér helyett használjunk leveses csészét, ebbe tegyünk egy-egy adagnyi húst, sajtot, kenyeret, és szedjük rá a forró levest. A tetejét díszítsük petrezselyemmel, és tejszínnel.

SÖRLEVES BUNDÁZOTT BROKKOLIVAL
Hozzávalók: 15 dkg reszelt sajt, 2 ek fűszerpaprika, 40 dkg brokkoli, 1 szál újhagyma, 1 g fokhagyma, 1 fej hagyma, 2 db tojás, 1 l húslé, 4 ek liszt, 2 ek vaj, 5 dl sör, olaj, só, bors

Elkészítése: Egy edényt felforrósítunk, bedörzsöljük fokhagymával, felforrósítjuk benne a vajat, majd megpároljuk rajta a hagymákat. Hozzáadjuk a lisztet, felöntjük sörrel és húslével, majd és végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a lisztet és a sört, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és alaposan összekeverjük. Az így kapott tésztában megmártjuk a leforrázott brokkolit, majd forró olajban készre sütjük. A leveshez tálaljuk.

SZILÉZIAI SÖRLEVES
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 10 dkg szeletelt fehér kenyér, 1/2 l víz, 3,5 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 I világos sör, 2 késhegynyi fahéj, 2 késhegynyi őrölt vanília, 2 tojássárgája
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 12 perc

Ehhez a nem mindennapi és igen ízletes leveshez bodzalekvárt vagy bodzadzsemet kínálhatunk.
Elkészítése: A mazsolát megmossuk, a kenyeret felkockázzuk. Mindkettőt a vízzel és a cukorral együtt edénybe öntjük, és gyenge lángon kb. 5 percig főzzük. Az étkezési keményítőt kevés sörrel elkeverjük, és felverve az edénybe töltjük. Ezután a fahéjat, vaníliát és a sör maradékát hozzáadjuk, majd az egészet rövid ideig forraljuk. Kevés levest hozzáadunk a tojássárgájához, és jól kikeverjük. Utána ezt a keveréket visszaöntjük a levesbe. A sziléziai sörlevest ízesítjük, 4 tányérba töltjük és azonnal tálaljuk.

SZLOVÉN SÖRLEVES
Hozzávalók: 7,5 dl sör, 4 dkg margarin, 7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 5 tojás sárgája, 1 zsemle, 1 csipet só

Elkészítése: Forraljuk fel a sört a margarinnal, a sóval és a cukorral. Keverjük össze a tojássárgáját egy kis vízzel, majd keverjük a sörhöz. Jó alaposan oszlassuk el benne, folyamatosan kevergetve. Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon tovább. Vágjuk a zsemlét apró kockákra és vajon pirítsuk meg. Tálaláskor a tányérokba szórjunk pirított zsemlekockát és erre merjük rá a levest.

TEJES SÖRLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 l világos sör, 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, 1/2l tej, 3 tojássárgája

Elkészítése: Felforraljuk a sört, kevés vajon megpirítjuk a lisztet, és a sörhöz adjuk. Beletesszük a cukrot, a mazsolát és 10 percig forraljuk. Utána hozzákeverjük a lereszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat, kevés gyömbért, a tejet és a tojássárgákat, állandó keveréssel, vigyázva, hogy ne menjen össze. Kívánság szerint tojásfehérjéből vert kemény habot is főzhetünk bele, melyet evőkanállal szaggatunk a levesbe. Szárazon pirított zsemlekockákkal is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 40 perc

Link
0 komment , kategória:  Levesek  
Pasifogó leves: sajtos sörleves pirított kolbásszal
  2018-02-08 10:28:12, csütörtök
Belga sörleves sajttal és pirított kolbásszal

Hozzávalók:

1/2 szál póréhagyma
2 szál szárzeller
1 szál sárgarépa
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
3 dl sör
8 dl zöldségleves vagy húsleves
1 teáskanál mustár
10 dkg reszelt cheddar sajt
só, bors
kevés vékonyra karikázott kolbász
1/2 csokor kapor

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat egy fazékban megolvasztjuk, a zöldségeket rábodjuk, és kevergetve megdisnzteljük, majd meghintjük a liszttel, ezzel is összeforgatjuk, majd felöntjük a sörrel, hozzáadjuk a mustárt és a levest is, gyenge tűzön 10-15 percet főzzük.

Közben a sajtot lereszeljük, a kolbászkarikákat száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, a kaprot finomra vágjuk.

A levest megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, ha felolvadt, akkor a kaprot is. A tűzről lehúzzuk.

Forrón tálaljuk, a tányérban ízlés szerint megszórjuk pirított kolbászkarikákkal, de akár egy kis tejszínnel is krémesíthetjük.

Link



Tejszín helyett tejfölt bele, hogy kissé pikáns legyen!
0 komment , kategória:  Levesek  
Krumpligombóc leves
  2017-11-27 13:34:08, hétfő
Hozzávalók:

2 szem közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db tojás
zeller zöldje
delikát ételízesítő
só, bors
kevés zsiradék
kevés liszt

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát és a zöldséget tisztítás után felkarikázzuk, és kevés olajon megfuttatjuk, majd felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük az ízesítőt, puhára főzzük. Közben a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és puhára főzzük.
A vöröshagymából, paprikából, paradicsomból, és a fokhagymából lecsóalapot készítünk, és teszünk bele jófajta őrölt pirospaprikát, borsot tetszés szerint. Felöntjük a burgonya levével, jó puhára főzzük, majd a megpuhult zöldséges levesre szűrjük. (Aki szereti a zöldségeket annak nem kell leszűrni.)
A burgonyát villával összezúzzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyem is mehet bele, bár én ételízesítőt tettem bele, hozzáütjük a tojást, jól kikeverjük, és kevés liszttel besűrítjük. A forró levesbe kis gombócokat készítünk belőle. Amikor feljön a leves tetejére, kész.
0 komment , kategória:  Levesek 

Nagymama pitéje
  2018-02-20 12:12:08, kedd
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
1-2 db tojás (attól függ mekkorák),
2 dl tejföl,
csipet só

Töltelék:
1 ü. meggy (magozott),
ízlés szerint cukor,kevés fahéj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan eldolgozni, majd kb. 30 percre hűtőbe rakni. Kivajazni, belisztezni egy "gáztepsit", majd a tésztát 2-be venni. Az egyiket kinyújtani, beleigazítani a tepsibe, megszórni zsemlemorzsával és rászórni a fahéjas-cukros meggyet. A másik lapot is kinyújtani, betakarni vele a meggyet, villával megszurkálni és közepesen meleg sütőben megsütni. Kicsit hűlni hagyni, aztán szeletelni. Ezzel a tészta alappal lehet készíteni nyers meggyeset is, almásat is (reszelt alma+cukor+fahéj).

A túrós tölteléke a következő:

1/2 kg túró áttörve, ízlés szerint cukor, 2 tojás sárgája elkeverni, pici van.cukor és citromhéj, 1 marék mazsola, bele a felvert fehérje és ezt simítani a lapok közé.Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Eszkimó szelet
  2018-02-20 12:18:49, kedd
Hozzávalók:

A tésztához:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 bögre tej
1/2 bögre olaj
2 evőkanál kakaó

A krémhez:

5 dl tej
2 csomag kókuszos puding
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kis pohár tejföl

A tetejére:

1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport és a kakaót, majd a tészta többi hozzávalóival simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a tejben megfőzzük a pudingot, kihűtjük.
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a tejfölt.
Ha valakinek nem elég édes, keverhet még bele cukrot, de szerintem nem kell.
A kihűlt lap tetejére simítjuk a krémet, és a felolvasztott tortabevonóval megcsepegtetjük, hogy pöttyös legyen.
Hamar megsül, figyelni kell, nehogy a kakaó miatt megégjen.
Ha nincs kókuszos puding, akkor a házi fajtáját készítem el: a tejben 2 marék kókuszreszeléket megfőzök, és tejszínes pudingot rakok hozzá. Szinte ugyanaz.

Ha valakinek nincs kedve az olvasztott csokival bajlódni, akkor elég ráreszelni a csokit. (Így készítettem én is.) Forró vízbe mártott késsel lehet szeletelni. A bögre mérete kb.2,5-3 dl.

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  

Kakaós csiga
  2018-02-20 12:04:45, kedd
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
1 kocka élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
2,5dl tej + pici cukor
csipetnyi só

Töltelék:
15 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
10-15 dkg vaj
2-3 evk. kakaó

Ha megsült:
2 dl meleg tejszín
5 dkg cukor

Elkészítés: Az élesztőt a meleg tejben a cukorral felfuttatjuk, a tészta hozzávalóit belerakom a kenyérsütő gép tartályába, hozzáadom az élesztőt, és kidolgoztatom a géppel. A töltelékhez a vajat kikeverem a cukrokkal és a kakaóval. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd a kakaós vajat egyenletesen elkenem rajta. Bejgliszerűen feltekerem és kb. 2cm-es darabokra vágom. A tepsit kivajazom, egymástól kis távolságra belerakom és kicsit (kb 20 perc) hagyom kelni. A sütőt előmelegítem és készre sütöm. A tejszínt felmelegítem, feloldom benne a cukrot és a megsült tészta tetejére öntöm és visszatolom egy kicsit a forró sütőbe. (Ettől lesz foszlós).
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Kakaós kávés intelligens krémes
  2018-02-20 11:46:02, kedd

Hozzávalók:

11 dkg vaj
6 dl tej
11 dkg liszt
43 gr cukrozatlan kakaópor
4 tojás szétválasztva
21 dkg porcukor
2 evőkanál fekete kávé
1 tk vanília aroma

Elkészítése:

165 fokra előmelegítjük a sütőt és kivajazunk egy 20×20 cm-es formát.

A lisztet keverjük el a kakaóporral.

A tojások fehérjéit verjük kemény habbá.

A vajat olvasszuk meg és hagyjuk kicsit hűlni.

A tojások sárgáit a cukorral keverjük fehéredésig, majd öntsük bele a hűlt vajat, a kávét és a vanília aromát. Keverjük el alaposan.

Felváltva keverjük bele a kakaós lisztet és a tejet, majd több adagban forgassuk bele a kemény fehérje habot.

Öntsük az előkészített formába és süssük 50-60 percig. Addig, míg picit még remegősnek találjuk.

Kihűlve szeletelhetjük és porcukorral szórva tálaljuk.

Link



kicsit másként:

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Rizslisztes palacsinta
  2018-02-20 11:40:23, kedd
Hozzávalók

2 nagy tojás
200 g rizsliszt
1 csipet só
1 tk. cukor (elhagyható)
150 ml tej
225 ml víz

A tojásokat kikevertem a cukorral, sóval, hozzáadtam a lisztet, majd a tejjel és vízzel csomómentesre kevertem. A serpenyőt felforrosítottam, ecset segítségével vékonyan kikentem olajjal, majd eloszlattam benne egy adag tésztát. Hogy fordítsuk meg, hogy ne törjenek?
Süssük közepes lángon, hogy ne piruljon meg nagyon hamar az alsó oldala. Meg kell várni, míg teljesen átsül az alsó oldal, néha meg lehet picit piszkálni, hogy "elengedje". Lapát (így hívják?) segítségével középen óvatosan alányúlunk, majd egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk. Ha szépen átsült az alsó fele és sehol nem tapad le, miközben fel szeretnénk emelni, akkor nem fog törni a tészta.
Ebből az adagból nekem 9 db palacsinta lett.

A végeredmény finom lesz, de nem lesz olyan puha, mint mondjuk ha egy kis süteménylisztet hozzákevernénk - szóval ha van otthon plusz sütiliszted, akkor a rizsliszt valamennyi részét váltsd ki azzal. Ha nincs, akkor rizslisztből is teljesen jó lesz, én csak azzal készítettem, nem sajnáltam belőle a tölteléket, sőt, még egy kis csokiöntettel is felturbóztam, így nem tűnt fel a különbség. :)

Link
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Csokoládés narancsos rolád
  2018-02-20 11:35:54, kedd


Hozzávalók:

5 darab tojás (közepes)
5 ek víz
14 dkg cukor
7 dkg étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
2 ek kakaópor
5 dkg liszt
1 mk őrölt, zöld kardamom
1 kk sütőpor

A töltelékhez

5 dkg nádcukor
4 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 vaníliarúd kikapart magja
1 narancs héja és 1/2 narancs leve
20 dkg margarin (vajas íz)
4 ek reszelt csokoládé

Elkészítése:

A tojások sárgáját a vízzel, a cukorral és a vaníliacukorral krémszerű habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. A lisztet a keményítővel, a sütőporral, és a kakaóporral összekeverjük, majd átszitálva a tojásos masszába forgatjuk.

Ezt a tésztát barna sütőpapírral bélelt sütőtepsire simítjuk, és egyenletesen elkenjük, egy kenőkés segítségével. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.

Azonnal kiemeljük, és a papírral felfelé, egy lisztezett deszkára borítjuk. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és átfordítjuk, majd így a papírral együtt feltekerjük. A hajtás alul legyen.
Elkészítjük a tölteléket:

A pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet összekeverjük a cukorral, a vanília kikapart magjával, narancshéjjal és lével. A pudingporos keveréket hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik.

A puha vajat habosra keverjük, majd a már hideg krémmel sima krémmé keverjük. A legjobb robotgépet használni, mivel megkönnyíti a dolgunkat, és sokkal finomabbra keverhetjük krémünket.

A piskótát kitekerjük a papírból, és megkenjük a krém 2/3 részével. Szépen feltekerjük, és kívülről is megkenjük a maradék krémmel. Végül reszelt csokoládéval szórjuk meg.

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Fitnesz túrótorta liszt és cukor nélkül
  2018-02-20 11:32:21, kedd
Szükségünk lesz:
250 gzsírszegény lágy túró
275 gzsírszegény tehéntúró (darabos állagú)
4 ev. kanáljoghurt
3 dbtojás
1 csomagvanília ízű puding
2 ev. kanálkakaó
ízlés szerint gyümölcs
ízlés szerint édesítő

A krémtúrót és ,,darabos" túrót kézi mixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál joghurtot és a pudingport. Ha már a krém kellően krémes, folyamatos turmixolás mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd végül a krémet ízlés szerint édesíthetjük (esetleg aromát is használhatunk).
Az elkészült krémet két részre osztjuk: a krém 2/3-át félretesszük, a maradék 1/3-hoz pedig hozzákeverjük a kakaót.
Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
Elkezdjük a rétegezést. A kakaó nélküli és kakaós krémet apránként, felválta, a forma közepébe öntve rétegezzük. A kakaó nélküli krémmel kezdjük, és addig folytatjuk, míg a krém el nem fogy. "Öntésenként" körülbelül fél csészényit öntünk a tortaformába. (Az elkészítés során minél tovább turmixoljuk a krémet, annál cseppfolyósabb lesz, és annyál könnyebben lehet a formába önteni. Azonban vigyázzunk arra, hogy a krém ne legyen túlságosan folyékony, mert akkor nem sül meg.)
A tortát 175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ezután a sütő hőmérsékletét levesszük 150 fokra és további 30 percig sütjük.
A megsült tortát kivesszük a sütőből, megvárjuk, míg kihűl, majd hűtőszekrényben tároljuk. Jó étvágyat!

Link



0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Tejfölös-citromos túrótorta (cukormentes, lisztmentes)
  2018-02-20 11:28:09, kedd
Hozzávalók:

50 dkg túró, 5 dkg vaj vagy kókuszzsír, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, édesítő, 45 dkg tejföl+ egy kis pohár tejföl, 1 csomag vanília puding

Elkészítés:

A túrót összekeverem a citrom héjával, a 2 tojással s a vajjal. Hozzáteszek egy csipet sót, s ízlés szerint édesítőt. Ezt az egészet géppel krémesre keverem. Aztán beleteszek még 2 evőkanálnyit a pudingporból. Ezt a túrókrémet belesimítom a tortaformába s elősütöm picit.
A tejfölt is elkeverem édesítővel, abba is mehet a citrom héjából, esetleg valamennyi a levéből is, s a maradék pudingpor. Ezt is összekeverem, s mehet rá a túrókrémre s együtt sütjük tovább a két réteget.

180 fokon kb. egy óráig sütöttem úgy, hogy sütőpapírral letakartam a tetejét a sütés feléig. Ha megsült és kihűlt, zselatinnal elkevert tejfölt tettem a tetejére.

Jót tesz neki egy pár óra-vagy egy éjszaka a hűtőben.

A felső réteg lehet többféle is, finom és mutatós, ha egy kis pohár tejfölt, pici édesítővel és egy zacskó cukormentes zselatinnal vagy zselatin fix-szel (krémekhez való) vagy 1-2 db lapzselatinnal elkeverünk, de jó lehet hozzá akár útifű maghéj, vagy valami, amivel lehet sűríteni, zselésíteni.

tejföl helyett pirított mandulával is finom!

Link
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
     1/1 oldal  Bejegyzések száma: 8 

    15/133 oldal  Bejegyzések száma: 1326 
Méteres süti
  2018-02-21 14:36:37, szerda
Hozzávalók:

* 25 dkg sütőmargarin
* 8 dl tej
* 2 csomag vanilia ízű pudingpor
* 2 evőkanál kakaó
* 3/4 csomag sütőpor
* 26 dkg rétesliszt
* 7 evőkanál étolaj
* 10 evőkanál Víz
* 26 dkg porcukor
* 4 db Tojás
* 20 dkg porcukor
* 10 dkg ét csokoládé
* 2 kiskanál étolaj

Elkészítés módja: A tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet és az olajat, a rétesliszttel előzőleg elkevert sütőport, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kétfelé osztjuk, az egyik felébe két evőkanál kakaót és még egy evőkanál meleg vizet keverünk. Két nagy (28 cm hosszú) kizsírozott, kilisztezett őzgerincforma közül az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát öntjük, és forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. Ha megsült, ezt tűpróbával ellenőrizzük /a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza/ deszkára borítjuk és ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Újra összerakjuk úgy, hogy a krémmel egy barna szelethez egy sárgát ragasztunk, majd újra krém, barna tészta, krém sárga tészta... következik. A krémhez simára keverjük pudingport a tejjel, felfőzzük, kihűtjük, majd a cukorral kihabosított margarinnal összekeverjük. Az így összeállított kalácsot a vízfürdőn megolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Másnap ferdén szeleteljük, így szép tarka süteményt kapunk. A krémhez használhatunk másfajta pudingot is pl. puncsízűt.
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Magvas-sajtos keksz
  2018-02-21 14:32:13, szerda
Hozzávalók:

25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tk cukor
1 tk só
1 tk sütőpor
6 dkg félkemény sajt (pl vörös cheddar)
5 dkg mag mix (len, szezám, zabpehely)
1,5 dl víz

Elkészítése:

Összekeverjük az átszitált lisztet a sütőporral, cukorral, sóval, magkeverékkel és a finomra reszelt sajttal. Ráreszeljük a hideg vajat és a hideg vizet apránként hozzáadva összegyúrjuk.

Zárható tálban 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, majd tésztavágóval négyzetekre vágjuk. 200foka előmelegített sütőben, sütőpapírral leterített sütőlapon 10-12 perc alatt ropogósra sülnek a kekszek.

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Bácskai legényfogó
  2018-02-21 11:37:17, szerda
Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
fél cs. sütőpor
2 tojás
kevés tejföl

A töltelékhez:
20 dkg sovány, főtt sonka
20 dkg tehéntúró
5 dkg margarin

a kenéshez tojás

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval és a sütőporral elmorzsoljuk, hozzáadunk két tojássárgát, egy kevés tejfölt, és könnyű tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és fóliával letakarva pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, a túrót áttörjük, és az egészet margarinnal, és egy csipet sóval elkeverjük. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a masszába keverjük. Kinyújtjuk a tésztát vékonyra, kockákra vágjuk, majd megtöltjük a masszával, és lazán buktaformára feltekerjük. Kikent tepsibe rakjuk. A tetejét kissé felvert tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Melegen is, hidegen is élvezetes. Borkorcsolyaként is finom.

eredeti 2006-os recept
Link
Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Eszkimó szelet
  2018-02-20 12:18:49, kedd
Hozzávalók:

A tésztához:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1 bögre tej
1/2 bögre olaj
2 evőkanál kakaó

A krémhez:

5 dl tej
2 csomag kókuszos puding
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kis pohár tejföl

A tetejére:

1 tábla tortabevonó

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport és a kakaót, majd a tészta többi hozzávalóival simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a tejben megfőzzük a pudingot, kihűtjük.
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a tejfölt.
Ha valakinek nem elég édes, keverhet még bele cukrot, de szerintem nem kell.
A kihűlt lap tetejére simítjuk a krémet, és a felolvasztott tortabevonóval megcsepegtetjük, hogy pöttyös legyen.
Hamar megsül, figyelni kell, nehogy a kakaó miatt megégjen.
Ha nincs kókuszos puding, akkor a házi fajtáját készítem el: a tejben 2 marék kókuszreszeléket megfőzök, és tejszínes pudingot rakok hozzá. Szinte ugyanaz.

Ha valakinek nincs kedve az olvasztott csokival bajlódni, akkor elég ráreszelni a csokit. (Így készítettem én is.) Forró vízbe mártott késsel lehet szeletelni. A bögre mérete kb.2,5-3 dl.

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Nagymama pitéje
  2018-02-20 12:12:08, kedd
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
1-2 db tojás (attól függ mekkorák),
2 dl tejföl,
csipet só

Töltelék:
1 ü. meggy (magozott),
ízlés szerint cukor,kevés fahéj
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyorsan eldolgozni, majd kb. 30 percre hűtőbe rakni. Kivajazni, belisztezni egy "gáztepsit", majd a tésztát 2-be venni. Az egyiket kinyújtani, beleigazítani a tepsibe, megszórni zsemlemorzsával és rászórni a fahéjas-cukros meggyet. A másik lapot is kinyújtani, betakarni vele a meggyet, villával megszurkálni és közepesen meleg sütőben megsütni. Kicsit hűlni hagyni, aztán szeletelni. Ezzel a tészta alappal lehet készíteni nyers meggyeset is, almásat is (reszelt alma+cukor+fahéj).

A túrós tölteléke a következő:

1/2 kg túró áttörve, ízlés szerint cukor, 2 tojás sárgája elkeverni, pici van.cukor és citromhéj, 1 marék mazsola, bele a felvert fehérje és ezt simítani a lapok közé.Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Kakaós csiga
  2018-02-20 12:04:45, kedd
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
1 kocka élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
2,5dl tej + pici cukor
csipetnyi só

Töltelék:
15 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
10-15 dkg vaj
2-3 evk. kakaó

Ha megsült:
2 dl meleg tejszín
5 dkg cukor

Elkészítés: Az élesztőt a meleg tejben a cukorral felfuttatjuk, a tészta hozzávalóit belerakom a kenyérsütő gép tartályába, hozzáadom az élesztőt, és kidolgoztatom a géppel. A töltelékhez a vajat kikeverem a cukrokkal és a kakaóval. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd a kakaós vajat egyenletesen elkenem rajta. Bejgliszerűen feltekerem és kb. 2cm-es darabokra vágom. A tepsit kivajazom, egymástól kis távolságra belerakom és kicsit (kb 20 perc) hagyom kelni. A sütőt előmelegítem és készre sütöm. A tejszínt felmelegítem, feloldom benne a cukrot és a megsült tészta tetejére öntöm és visszatolom egy kicsit a forró sütőbe. (Ettől lesz foszlós).
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Kakaós kávés intelligens krémes
  2018-02-20 11:46:02, kedd

Hozzávalók:

11 dkg vaj
6 dl tej
11 dkg liszt
43 gr cukrozatlan kakaópor
4 tojás szétválasztva
21 dkg porcukor
2 evőkanál fekete kávé
1 tk vanília aroma

Elkészítése:

165 fokra előmelegítjük a sütőt és kivajazunk egy 20×20 cm-es formát.

A lisztet keverjük el a kakaóporral.

A tojások fehérjéit verjük kemény habbá.

A vajat olvasszuk meg és hagyjuk kicsit hűlni.

A tojások sárgáit a cukorral keverjük fehéredésig, majd öntsük bele a hűlt vajat, a kávét és a vanília aromát. Keverjük el alaposan.

Felváltva keverjük bele a kakaós lisztet és a tejet, majd több adagban forgassuk bele a kemény fehérje habot.

Öntsük az előkészített formába és süssük 50-60 percig. Addig, míg picit még remegősnek találjuk.

Kihűlve szeletelhetjük és porcukorral szórva tálaljuk.

Link



kicsit másként:

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Csokoládés narancsos rolád
  2018-02-20 11:35:54, kedd


Hozzávalók:

5 darab tojás (közepes)
5 ek víz
14 dkg cukor
7 dkg étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor
2 ek kakaópor
5 dkg liszt
1 mk őrölt, zöld kardamom
1 kk sütőpor

A töltelékhez

5 dkg nádcukor
4 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 vaníliarúd kikapart magja
1 narancs héja és 1/2 narancs leve
20 dkg margarin (vajas íz)
4 ek reszelt csokoládé

Elkészítése:

A tojások sárgáját a vízzel, a cukorral és a vaníliacukorral krémszerű habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre vert habját. A lisztet a keményítővel, a sütőporral, és a kakaóporral összekeverjük, majd átszitálva a tojásos masszába forgatjuk.

Ezt a tésztát barna sütőpapírral bélelt sütőtepsire simítjuk, és egyenletesen elkenjük, egy kenőkés segítségével. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.

Azonnal kiemeljük, és a papírral felfelé, egy lisztezett deszkára borítjuk. A papírt óvatosan lehúzzuk róla, és átfordítjuk, majd így a papírral együtt feltekerjük. A hajtás alul legyen.
Elkészítjük a tölteléket:

A pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet összekeverjük a cukorral, a vanília kikapart magjával, narancshéjjal és lével. A pudingporos keveréket hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, ez alatt kellően besűrűsödik.

A puha vajat habosra keverjük, majd a már hideg krémmel sima krémmé keverjük. A legjobb robotgépet használni, mivel megkönnyíti a dolgunkat, és sokkal finomabbra keverhetjük krémünket.

A piskótát kitekerjük a papírból, és megkenjük a krém 2/3 részével. Szépen feltekerjük, és kívülről is megkenjük a maradék krémmel. Végül reszelt csokoládéval szórjuk meg.

Link
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Gyors mákos szelet
  2018-02-19 12:54:11, hétfő
Hozzávalók
2 tojás,
2 dl tejföl,
30 dkg cukor,
15 dkg finom liszt,
7 dkg margarin,
15 dkg darált mák,
1 csomag vaníliás cukor,
egy fél citrom reszelt héja,
10 dkg mazsola,
10 dkg dió,
késhegynyi sütőpor;
a tepsi kikenéséhez zsír és
liszt
Elkészítése
Habosra keverjük a cukrot az egész tojásokkal meg a sütőporral, és tovább keverjük a tejföl­lel. Beleadjuk az olvasztott margarint, a lisz­tet, a darált mákot, a reszelt citromhéjat, a va­níliás cukrot, végül a durvára vágott diót meg a mazsolát.
Kisebb kizsírozott, kilisztezett tep­sibe öntjük, és közepes tűznél megsütjük. A kisült tésztát deszkára borítjuk, és még lan­gyosan felszeleteljük.





Hozzávalók
250 gcukor
2 tojás
100 gdarált mák
250 gsima liszt
1 csomsütőpor
100 mlolaj
250 mltej
baracklekvár
100 gporcukor (máz)
3 ekcitromlé (máz)
Elkészítés
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, az olajat, a mákot, végül a sütőporral összekevert lisztet és alaposan összekeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 30-35 perc alatt 200 fokon készre sütjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, a lekvárral megkenjük, és összeragasztjuk.
A porcukrot a citromlével mixer segítségével simára keverjük és a sütemény tetejére kenjük.

http://receptekaz.com

0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Coca-Cola kocka
  2018-02-19 12:51:51, hétfő
A tésztához:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 evőkanál kakaópor
12 evőkanál Coca-Cola (kb. 1,8 dl)
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt

A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
15 dkg margarin
8 evőkanál porcukor
10 dkg kókuszreszelék

A tetejére:
2 csomag csokoládés pudingpor
7 dl Coca-Cola
6 evőkanál cukor

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, a kakaóport, a kólát és végül a sütőporral elvegyített lisztet. Géppel jó alaposan kikeverjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd egy spatulával óvatosan a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. Én egy 20 × 30 cm-esben sütöttem, de véleményem szerint inkább válasszatok pár centivel nagyobbat, mert igaz, hogy rendkívül mutatós a magas tészta, ám én mégsem bántam volna, ha a végeredmény kicsivel vékonyabb... ;) Szóval a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-on 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba). Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.


A krémhez a vaníliás pudingot néhány evőkanál tejjel és a cukor felével simára keverjük, majd a többi felforralt tejhez öntjük, és megfőzzük. Míg hűl, a margarint kikeverjük a maradék porcukorral és a kókuszreszelékkel. A két krémet összekeverjük, és a tészta tetején elegyengetjük.

A Coca-Colában megfőzzük a csokoládés pudingot, ízesítjük cukorral, majd langyosra hűtjük. Ezután a krémre simítjuk, és hűtőbe tesszük dermedni. Én egy éjszakán át a hűtőben hagytam, érdemes előző nap elkészíteni. Fogyasztás előtt meleg vízbe mártott késsel kockákra vágjuk, a díszítés pedig ízlés szerint, én most fehér csokival dobtam fel egy kicsit.

Szabókiné Jung Andrea receptje.
http://webcukraszda.hu/

0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  

Bejegyzések száma: 1326 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése