(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

Gépi kenyérsütés és receptek


Gépi kenyérsütés és receptek - Margit2 receptjei

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.
Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.

A leggyakoribb hiba okok:

A tészta túlkelt:
A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap.
Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk.
Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!

A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:
A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti.
Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele).
A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható).
A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá!
A tésztát erősen megsóztuk.
Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!

Mire ügyeljünk, ha a készüléket előre programozzuk?

Természetesen az időpont beállítására.
A dagasztókar és a dagasztócsavar behelyezésére! A dagasztás szempontjából mind a kettő nagyon fontos. Ha jelen vagyunk a kenyér készítésekor, az ilyen hibákat, ha nem is könnyen, de korrigálni tudjuk, előre programozott dagasztáskor viszont már csak a csúfos eredményt láthatjuk. A dagasztókar hiányakor természetesen semmi dagasztás nincs, az alapanyagok jóformán keverés nélkül sülnek meg. Ha a dagasztócsavar lazul ki (ha nem szorítjuk meg eléggé, könnyen megteszi), szintén rosszul dolgozódik ki a tészta, és a kisült kenyér elég lehangoló látványt nyújt.
Az alapanyagok sorrendjére! Elsőként mindig az élesztőt tegyük bele, azután a lisztet, a sót, a cukrot és csak legutoljára a folyadékot. Előre programozott kenyeret ne süssünk kovásszal, megfuttatott élesztővel, mert nem tudjuk befolyásolni a kelés idejét.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig. 
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni. 
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!

A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:
            
            BL-55:    finom (búza)liszt,
            BL-80:    fehér kenyérliszt,
            BL-112:  félfehér kenyérliszt,
            BFF-55:  rétesliszt,
            AD:        búzadara,
            GL-200:  Graham liszt;
            TL-50:    tésztaipari liszt,
            DSL:       durum simaliszt,
            TDD:       tésztaipari durum dara,
            TBL-70:   fehér tönköly (búza)liszt,
            TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,
            RL-60:     fehér rozsliszt (rozsláng),
            RL-90:     világos rozsliszt,
            RL-125:   sötét rozsliszt,
            RL-190:   teljes kiőrlésű rozsliszt.


Sikér:
 
A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese. Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát.
Beszerezhető: Bio boltokban, vagy gyógynövény szaküzletekben.

Aszkorbinsav: 

Sikértartalom-növelő adalékanyag. mennyiségére nagyon ügyeljünk, mert ha az előírtnál többet teszünk bele, akkor foszlósabb lesz ugyan a kenyér, de elveszíti a házikenyérre emlékeztető ízét.
Beszerezhető: gyógyszertárakban 10 grammos egységcsomagolásban. Ha kimérve kapjuk, akkor a papírzacskóból rakjuk át neylon zacskóba, mivel a nedves levegő hatására megbarnul.



A Clatronic 2 lapátos géphez  alkatrész beszerzés: üst, igaz nem clatronic, de az afk is jó bele.

Steel Bird Kft
1119. Bp. Nándorfejérvári u. 42-44.
Tel: (1) 463-71-63
Utánvéttel is működik. 

 
A géphez adott használati utasítás fontosabb útmutató oldalai:



A Clatronic 2 lapátos géphez adott receptgyűjteményben német számozással adják meg a liszt fajtáját. A magyar lisztnek az alábbiak szerint felel meg:

magyar 
német


                              BL-55  finomliszt
                      405-ös
               BFF-55 rétesliszt
                      550-es
               BL-80  kenyérliszt 
                     1050-es

                                

A géphez adott mérőkanállal az alábbi súlyokat mérhetjük:


cukor
élesztő
1 kismérő= 1 teáskanál
7 g
4 g
2 g
1 nagymérő=1 evőkanál
20 g
12 g
7 g

7 g szárított élesztő 2,5 dkg friss élesztőnek felel meg.

A géphez adott receptgyűjtemény használata nem célszerű az alábbiak miatt:
            -    pontatlan fordítás
            -    Németországban használt alapanyag jelölések (lásd: fent)
            -    a német ízlésnek megfelelő receptek

A gép vásárlása után azonnal a mellékelt receptgyűjteményből  (Clatronic) nekiláttam az első úgynevezett "Klasszikus fehérkenyér" megalkotásának. Íme az eredmény:


Rettenet, katasztrófa!!! Sírni lett volna kedvem!  Ekkor az Interneten kezdtem használható, mások által kipróbált recepteket keresni. Így bukkantam az Index fórum -Konyhaasztal - Mindennapi kenyerünk topikjára.

Ezután az ott megismert recepteket kezdtem a saját gépemre adaptálva kipróbálni:


RECEPTEK:




Fehérkenyér:

350   ml                víz
  50   dkg              finomliszt
  15   dkg              rétesliszt
    2   kismérő        só
    2   kismérő        cukor
    2   nagymérő     olaj
    0,5  nagymérő   10%-os ecet
    1,5  kismérő      porélesztő
Sütni: normál program közepes szín, II. fokozat.


Fontos:  a sütés kezdete előtt a kémlelő ablakot konyharuhával letakarni, de a szellőzőnyílások szabadon maradjanak, mivel az ablaknál nagy a hő veszteség, és a kenyér ezen oldala nagyon világos maradna!


Burgonyás kenyér

300  ml víz
  25  g margarin
    1  tojás
150  g széttört, főtt burgonya
    2  kismérő só
    1  kismérő cukor
600  g  BL55 finomliszt
  30  g  BFF55 rétesliszt
    7  g  porélesztő
    1  késhegynyi  sikér
    1  késhegynyi  aszkorbinsav
Sütni: gyors programon,  közepes szín.
Ha leáll a gép a dagasztással (nálam 30 perc után), én akkor kiveszem a 2 keverőlapátot, és lekenem a tészta tetejét egy tojás sárgája + tejföl keverékével.




Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kísérletezni.  Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával,  természetesen az alapanyagokat  változtatni kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kísérletekhez!
Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb "varázsszereket", mivel nem ismerem az összetételüket.


Sajtos kenyér

   350          ml                        víz
     46          dkg                       BL55 finomliszt
     15          dkg                       BFF55 rétesliszt
       2          kismérő                só
       2          kismérő                cukor
       1,5       nagymérő             olívaolaj
       1          kávéskanál            sikér
       1          kávéskanál            aszkorbinsav
       5          dkg                        reszelt trappista sajt
       1,5       kismérő                porélesztő
Berakni normál program, II fokozatra. (program idő 3:30 óra).
38 perc múlva (a 2. dagasztás után, még a kelesztés előtt) lekenni 1tojás sárgája + tejföl keverékével, és rárakni +5 dkg reszelt sajtot.





Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva:

300   ml  víz
  25   g    margarin
     1  tojás
  70  g  széttört, főtt burgonya
  70  g  reszelt sajt
    2  kismérő só
    1  kismérő cukor
630  g  BL80 kenyérliszt
    7  g  porélesztő
    1  késhegynyi sikér
    1  késhegynyi aszkorbinsav
A dagasztás befejezése után (Clatronicnál 30 perc ), tejföllel megkenni, és szezámmaggal megszórni.
Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.




Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér

310   ml  langyos víz
43,5  dkg BL-80 kenyérliszt
14,5  dkg graham liszt
  1     nagymérő olivaolaj
  1     kismérő sikér
  1     kismérő só
  1     kismérő cukor
  1     kávéskanálnyi aszkorbinsav
  1,2 dkg friss élesztő
Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. (3.20 óra)





80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított változata)
Ahogy én csináltam:

Hozzávalók:
35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy az egész 350 ml legyen,
  2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.

A fenti sorrendben a gépbe szórni, és gyors programon (Fontos! Így nem esik össze a friss élesztőtől!) 1 óra 58 perc alatt készre sütni.
 




Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere:  (Clatronic 2 lapátos)

A recept a hozzávalók bekészítésének sorrendjében:
300 ml víz
2 km só
1 kh aszkorbin
1 ek delma (kék, joghurtos)
50 dkg "szárazanyag" az alábbi bontásban:
1/4-1/4 bl80/bl55/vitamill graham
1/8-1/8 vitamill tk rozs/krumplipehely
1+1/3 km haas porélesztő
fehér kenyér progi (nekem ez hosszabb, mint a tk. progi ) , sötét sütési szín
Puha, szaftos bél, ropogós héj.





Rozsos kenyér / Attila
Hozzávalók:

   
300 ml víz
   
1 kismérő cukor
   
1,5 kismérő só
   
80 gramm teljes kiőrlésű rozsliszt
   
50 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
   
50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
   
70 gramm fehér tönkölyliszt
   
250 gramm finomliszt
   
1 nagymérő rozskovász vagy búzakovász (rozskovásszal jobb)
   
1 nagymérő sikér
   
1 kismérő porélesztő
Én általában a kenyérsütőt csak dagasztás-kelesztésre használom, utána tepsiformába teszem és a sütőben tovább kelesztem majd ugyanott megsütöm.
Nekünk egy elektromos légkeveréses sütőnk van, és a légkeverést bekapcsolva 15 percig 180 C fokon, majd utána újabb 35 percig 150 C fokon sütöm. Így szépen megbarnul a héja. Van aki ezt nem szereti, mert a mai tudomány azt mondja hogy az égetett dolgok nagyon rákkeltőek, úgyhogy kipróbáltam egy másik változatot is: 15 percig 160 C fokon majd újabb 40-45 percig 125 fokon. Így nem lesz annyira barna a héja. Még egy dolog, a sütőt nem szoktam előmelegíteni, mert közvetlenül a sütés előtt a sütőben kelesztem 40 C fokon kb. 30 percen át.




Fruzsika legjobb fehér kenyere (ahogy én csináltam)

Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:

( További hasonló receptek találhatóak képekkel:  házikenyér sütés!   )



Hozzávalók:

    80   ml langyos tej
  220   ml langyos víz
   55    dkg BL-80 kenyérliszt
     1    evőkanál burgonyapehely
     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav
    0,5  evőkanál sikér
     1    evőkanál vaj, vagy margarin
     3    mokkáskanál só
    2,5  dkg friss élesztő

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba.  Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.


1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe. Pár helyen hegyes tűvel a zacsit megszúrom, így nem szakad ki, nem nyílik ki sütés közben!
Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

   



Burgonyás kenyér zacsiban sütve

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
26 dkg rétesliszt
15 dkg főtt, összetört krumpli 
2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
1 evőkanál só
6 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet

Elkészítése:
A hozzávalókat berakjuk a felsoroltak szerint a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot, amikor a dagasztással leáll a gép, még hagyjuk benne kelni. Körülbelül 30 perc után kikapcsoljuk a gépet, de hagyjuk, hogy a tészta megkeljen, éppen csak ne érje el a gép tetejét. Ha már szépen megkelt, körülbelül 1 óra múlva, akkor kivesszük, átgyúrjuk, formázzuk, 3-4 helyen megvágjuk a tetejét, lekenjük meleg vízzel, majd sütőzacsiba tesszük, és sütőformába rakjuk kelni még 40-50 percig. Most én egy 28 cm-es ovális jénai tálba tettem.  Ha már szépen megkelt lehet  is sütni.  De mielőtt a sütőbe kerül, a sütőzacsira tűvel pár lyukat szúrunk, hogy sütés közben ne szakadjon ki a zacskó.
Előmelegített sütőbe tesszük a jénai tállal a tésztát egy tepsibe, és 210 fokon légkeveréssel 10 percig sütjük, majd levesszük 180 fokra a hőmérsékletet, és még sütjük 35 percig. Ekkor kivesszük a  jénai tálból, és a tepsin sütjük még 12-15 percig szép pirosra.
Ha megsült, rögtön kivesszük a zacskóból a kenyeret, rácsra rakjuk és hagyjuk kiszellőzni. Majd, ha kihűlt letakarjuk konyharuhával.

   



Chilis kenyér:

Hozzávalók:
 100  ml   langyos tej
 250  ml   langyos víz
  55  dkg  BL-80 kenyérliszt
    1 evőkanál kukoricaliszt
    1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    1 evőkanál burgonyapehely
    1 teáskanál őrölt kömény
    1 fél mokkáskanál aszkorbinsav
    1 fél evőkanál sikér
   12 g  olvasztott margarin
     1 evőkanál olíva olaj
     3 mokkáskanál só
     2,5 dkg friss élesztő
     3 db chili paprika húsa darabokra vágva

Elkészítés:
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 50 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vizzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.
Végül előmelegített sütőbe rakom 210 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 170 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

   



Csíkos kalács:

270   ml  langyos tej
  40   dkg   BL55 finomliszt
  10   dkg   BFF55 rétesliszt
     2   tojás sárgája
     5   dkg  olvasztott vaj, vagy margarin
     5   nagymérő cukor
     1   csomag vaníliás cukor
   0,5  kismérő só
   1,2  dkg  friss élesztő
Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. ( 3.20 óra)
Csengetéskor lehet beletenni: kis citromhéj, 1 marék mazsola, rumba áztatottan, apróra vágott főző csokit.
Nálam 2:45-kor van még 2 perc az utolsó dagasztásból hátra, ekkor lehet beletenni 1-2 kanál kakaóport, hogyha csíkos kalácsot szeretnénk.




Diós-mazsolás kalács  - margit2 receptje

Hozzávalók:
   40 dkg finomliszt
   15 dkg rétesliszt
     1 egész tojás + 1 tojás sárgája
   0,5 kávéskanál só
   10 dkg cukor
     4 dkg ráma
   1,5 dl kefir
     1  dl tej
     1 rum aroma
     6 dkg durvára vágott dió
     6 dkg mazsola
     1 citrom reszelt héja
     1 kávéskanál sikér
     1 késhegynyi aszkorbinsav
     1 dkg friss élesztő

Elkészítés: A hozzávalókat a dió, mazsola és citromhéj kivételével a gépbe tesszük. Ezen hozzávalókat csengetéskor rakjuk bele.
Sütni: Normál program I. fokozat, közepes szín. ( 3 óra 20 percig tart a program.)

    




Lehet csak dagasztatni, illetve kelesztetni is a géppel a tészta programon.
Például:

Édes zsemle:

   40    dkg  BL55 finomliszt
   10    dkg  BFF55 rétesliszt
     2,5 dkg  élesztő
300     ml     tej
    5     dkg  cukor
    5     dkg  vaj ( vagy margarin)
    1      késhegynyi  só
Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9  db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.
 Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.




Pizza:

400    g         BL55 finomliszt
100     ml      tej
     2    db      kockacukor
   25    g        élesztő
     2    ek       olaj
     1    kismérő só
     1 dl langyos víz (kb., hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk)
Mindezt berakom a tésztaprogramra, s dagasztás után kiveszem. Elosztom 3 cipóra, s duplájára kelesztem konyharuhával letakarva. Majd a pizzasütőbe rakom a kisodort , tésztát és ízlés szerint megpakolhatjuk töltelékkel.
Pl: darált hús milánói szószként, oreganóval, sajtreszelék, gomba, olívabogyó, paradicsomszósz....
Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18-22 percig sütöm. - sütőedény, illetve vastagságtól függően.




Túrós batyu:

 50   dkg   BL55 finomliszt
    2   db    tojás sárgája
 50    ml    olaj
300   ml    tej
    5   dkg  élesztő
    1,5 ek    cukor
Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra.  Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.
Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.

            
                                                                                               


Zsemle, kifli 

Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt. 
 
   





MyStat - Az ingyenes webstatisztika



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése