2016-12-01 12:59:41, csütörtök |
|
| Hozzávalók: Tészta:
6 tojás 20 dkg cukor( lehet por vagy kristály is) 1,5 dl olaj 1,5 dl langyos víz 38 dkg liszt 1 cs sütőpor 2 ek kakaópor 1 tk szódabikarbóna
Töltelék:
2 cs főzős pudingpor 7 dl tej 15 dkg cukor 25 dkg margarin 1 rumaroma
Tetejére:
tortabevonó olvasztva
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, olajjal, vízzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és szódabikarbónát, végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját is. A tésztát két részre osztjuk, és az egyik felébe belekeverünk 2 ek kakaóport.
A fehér tésztát vajjal kikent őzgerincformában kisütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd ugyan így kisütjük a barna tésztát is. Ha megsült hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingot a leírásnak megfelelően megfőzzük, a margarint kikeverjük a cukorral és az aromával. Ha a puding kihűlt akkor hozzádolgozzuk a margarint.
A tésztákat ujjnyi vastagra vágjuk és felváltva egy fehér és egy fekete tésztát összeragasztunk a krémmel. A tetejét tortabevonóval vonjuk be.
Tálalás előtt megvárjuk, hogy a bevonó megszilárduljon.
Link
Hozzávalók a tésztához: 8 db. tojás 52 dkg porcukor 2 dl.+1 evőkanál szoba hőmérsékletű víz 2 dl+1 ek. olaj 1.5 csomag sütőpor 52 dkg finomliszt 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez: 2 csomag főznivaló puncspuding 7,5 dl. tej. 5 ek. kristálycukor 30 dkg. vaj vagy margarin 30 dkg. porcukor 3 ek. rum, de ez el is maradhat A tetejére csokimáz
A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel meg az olajjal jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé osztjuk, az egyiket a kakaóporral barnára színezzük, és még 1-1 kanál vizet meg olajat adunk hozzá hogy ne száradjon ki. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, felét a fehér, másik felét a barna masszába forgatjuk. Külön külön kivajazott, belisztezett 1 literes őzgerincformába töltjük. Előmelegített sütőben légkeveréses sütőben 150 fokon, sima sütőben 170 fokon, 45 percig sütjük. Tűpróba. Kihűlés után a borda mélyedéseinél felszeleteljük. A krémhez a pudingport a tejjel meg a kristálycukorral az előírás szerint megfőzzük. A vajat először magában azután a porcukorral jól kikeverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt puncspudingot meg a rumot is. Simára keverjük. Ezzel a krémmel ragasztjuk egymáshoz az egy barna egy sárga tészta szeleteket. Így kapunk egy méter vagy két kisebb rudat. Tetejére csokimázt készítünk. 2 db. Katica tortabevonó 7 ek. olajjal simára keverünk és egy kis hűlés után a tésztára kenjük. Ha megkötött a máz ferdén szeletekre vágjuk.
Ui: Az utóbbi időben én veszem a tésztát. A Spar üzletben lehet kapni készen Méteres kalács tésztát. Fele barna-fele sárga tésztát, csak fel kell szeletelni és lehet tölteni. Finom így is.
Link
Hozzávalók:
Piskóta: 4 db. tojás 26 dkg. porcukor 8 ek. meleg víz 10 ek. olivaolaj 26 dkg. finomliszt 1/2 cs. sütőpor csipetnyi só fele tésztába 1 ek. kakópor
Krém: 1/2 l. tej 1 cs. vaníliás pudingpor 1 cs. vaníliás cukor 1 adag vérnarancs aroma 25 dkg. vaj 15 dkg. porcukor
20 dkg. étcsokoládé kevés olivaolaj
Elkészítése:
Két őzgerinc formát olvasztott vajjal kikenünk, belisztezzük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd lazán belekeverjük a sárgákat, az olajat, és a vizet, végül a sütőporos lisztet is hozzáforgatjuk egy csipetnyi só társaságában. Az egyik formába beletöltjük a tésztának kicsivel kevesebb, mint a felét (ez azért fontos, mert a kakaós rész kevésbé emelkedik meg sütés közben, és a két tésztának kb. egyforma magasnak kell lennie sütés után). A másik részbe belekeverjük a kakaóport és belesimítjuk a másik formába. Előmelegített sütőben kb. 170 C°-on, 15-20 perc alatt megsül. A rudakat kiborítjuk a formákból, hűlni hagyjuk, közben elkészítjük a krémet. A tejben felfőzzük a pudingport a vaníliás cukorral, ha levettük a tűzről belekeverjük a vérnarancs aromát, langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a vajjal kikevert porcukrot, sima krémmé keverjük. A kihűlt piskótákat szeletekre vágjuk a gerincek mentén. A rózsaszínű krémmel felváltva egymáshoz ragasztjuk a sárga és a kakaós tésztaszeleteket, amíg el nem fogynak. A megmaradt krémmel kívülről bevonjuk a rudakat és néhány órára hűtőbe tesszük. Ha már jól behűlt, a csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk a süteményt. Amint megdermedt rajta a csokoládé, máris fogyasztható. Ferdén szeleteljük, mint a rétest, úgy adja ki a csíkos mintát.
Megjegyzés: ebből a mennyiségből általában 2 rudat szoktak készíteni, abszolút praktikus okokból, mivelhogy egyben nem férne be a hűtőbe. :) El lehet készíteni puncsos, epres (vagy bármilyen más, tetszésünk szerinti) pudingporból is, ez esetben a vérnarancs aromát hagyjuk el. A puncsoshoz tehetünk rumaromát, bár itt nem a szín, hanem az íz miatt.
Link
Hozzávalók:
A tésztához:
4 db tojás 24 dkg porcukor 1 dl napraforgó olaj 1 dl víz (meleg) 26 dkg finomliszt 0.5 csomag sütőpor 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
2.5 dl tej 1 tasak puncs pudingpor 10 dkg vaj 10 ml rumaroma (ízlés szerint)
Elkészítése:
A tésztához a tojást a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet, és jól összekeverjük. Beletesszük a lisztet és a sütőport, jól összekeverjük, majd végül hozzáadjuk a 4 tojás kemény habját.
A masszát kétfelé vesszük, és az egyikhez hozzáadjuk a kakaót. A két masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába tesszük, és megsütjük. Ha teljesen kihűlt, centis csíkokra szeleteljük.
A krémhez a tejet a pudingporral összekeverjük, és sűrűre főzzük. A porcukrot vajjal és a rummal habosra keverjük, és a teljesen kihűlt pudinggal simára keverjük.
A tésztákat megtöltjük a következőképpen: barna tészta, krém, sárga tészta, krém, és így tovább.
A rudakat ferdén szeleteljük, így jön ki a képen látható minta.
Link
Méteres kalács (17 szeletes) /20 szeletes/ őzgerincformához
(4) /6/ tojássárgáját habosra keverünk (26 dkg) /39 dkg/ porcukorral, majd apránként hozzáadunk (10) /12/ evőkanálnyi meleg vizet, (7) /10/ evőkanál olajat, majd egy kis tasak sütőpor 3/4 részével összekevert (26) /39/ dkg lisztet. A kemény habot hozzá óvatosan. Sacc/kb. a felét beleöntjük az egyik zsírozott-lisztezett őzgerinc formába, a másik felébe még egy evőkanál meleg vizet és 2 evőkanál kakaót keverünk. Ezt pedig a másik őzgerincbe öntjük. (Ha nem sikerült a fele-fele pontosan, nyugodtan át lehet merni kanállal, nem történik semmi , .)
Forró sütőbe dugjuk az őzgerinceket, de sülés közben a tüzet mérsékeljük. Tűpróbáig sütjük, majd deszkára borítva kihűtjük. Ha kicsit felpuklisodik a közepe, majd levágjuk, hogy ne billegjen és elfogyasztjuk közben .
A forma gerince szerint felszeleteljük és egy barna szeletet egy sárgával váltogatva a krémmel egy hosszú "őzgerinccé" tapasztjuk össze. (Én kettőt szoktam, nem egy hosszút, így is hosszúak.)
A krémhez simára keverünk (1) /2/ csomag puncs ízű pudingport (2) /2,5/ dl tejjel, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, simára keverjük (20) /25/ dkg porcukorral és ugyanennyi Ráma margarinnal. Esetleg rummal, vagy rum aromával ízesítjük és ismét jól felhabosítjuk. Ezt a krémet kenjük a tésztaszeletek közé. Végül az egészet bevonjuk 5 evőkanál cukorral és kevés vízzel felfőzött, 5 dkg vajjal simára kevert csokoládémázzal. (Én Katica tortabevonóval szoktam - felolvaszom gőz fölött, pici olaj bele és kész) Hűtőbe tesszük legalább fél napra, majd ferdén /rézsútosan/ vágjuk fel, így szép tarka, mintás szeleteket kapunk.
A zárójeles mértékek a kétféle őzgerinc méretre vonatkoznak értelemszerűen. Nekem a kisebbik fajta van
Link
Összekeverünk 4 tojást, 25 dkg cukrot, 1 dl olajat, 1 dl meleg vizet, 25 dkg lisztet, 3/4 sütőport. A tésztát megfelezzük, egyik részébe kakaót szórunk, annyit, hogy a tészta szép barna legyen. Kivajazott és lisztezett őzgerincformába töltjük a tésztát, külön a barnát és a sárgát. 180 fokon megsütjük, egy villával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta. Miközben sül, elkészítjük a krémet. 15 dkg porcukrot összekeverünk 20 dkg margarinnal. 1 csomag pudingporból (bármilyen lehet, de a puncs, eper jól mutat majd a tésztában a színe miatt) 3 dl tejjel sűrű pudingot főzünk, ha kihűlt, a margarinos cukorhoz adjuk. A tésztát kiöntjük a formából, hagyjuk kihűlni, felszeleteljük a gerincek mentén és egy sárgát megkenünk a pudingos krémmel, majd hozzátapasztunk egy szelet barna tésztát. Ezt addig ismételjük, amíg egy hosszú süteményt kapunk. (Körülbelül egy őzgerincforma nagyságút). Tetejére olvasztott tejcsokoládét kenünk, szeletelni ferdén kell, hogy mindenből jusson egy-egy szeletre (sárga, barna tészta, puding). Pár napig hűtőben, fóliával letakarva tökéletesen eláll, sőt nagyon finom akkor is!
Hozzávalók: 8 tojás, 52 dkg porcukor, 2 dl víz, 2 dl olaj, 1,5 csomag sütőpor, 52 dkg liszt, 2 púpozott evőkanál kakaópor - a forma kikenéséhez: 4-5 dkg vaj, 4 evőkanál finomliszt - a krémhez: 2 csomag (8 dkg) főzni való, puncs ízű pudingpor, 7,5 dl tej, 5 evőkanál cukor, 30 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 evőkanál rum - a tetejére: 30 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál olaj
Elkészítés: A tojássárgájákat a porcukorral, majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki. A sütőport szórd a lisztbe, majd az egészet add az előzőekhez. A masszát oszd kétfelé, az egyikbe keverj kakaóport. A tojásfehérjét verd habbá, majd egyenlően forgasd a kétféle masszába. Két, egyenként kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal, lisztezd be, és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt süsd meg. Rácsra borítva hagyd hűlni, majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre, s ujjnyi vastagon szeleteld fel. A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé. A vajat a porcukorral keverd habosra, apránként add hozzá a kihűlt pudingot, ízesítsd rummal. A krémmel kend meg a tésztaszeleteket, és felváltva - egy világosat, egy sötétet - tapassz egymáshoz. A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd el az olajjal és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld fel.
Link | |
|
0 komment , kategória: ÜNNEPEKRE receptek |
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése