2017-03-21 19:59:03, kedd |
|
| Hozzávalók: 50 dkg bármilyen teljes kiőrlésű liszt 1 tk só 3 dl joghurt 1-1,5 dl víz (liszt függvénye) kb. 1 dl olívaolaj olajos magvak, zöld fűszerek
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sóval, és apránként hozzáadjuk a joghurtot. Elkezdjük dagasztani, folyamatosan adagoljuk a joghurtot és a vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Akkor jó az állaga, ha lágy és rugalmas. Tetszés szerint magokkal, zöld fűszerekkel (újhagyma, bazsalikom, oregánó) ízesítjük, de akár el is hagyhatók ezek. A tésztából teniszlabda nagyságú golyókat formálunk, és 10 percig pihentetjük őket. A golyókból kb. 1 centi vastag lepényeket formálunk, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Link
"Elkészült a második kenyerem és nagyon tuti. 2 bögre graham liszt, 1 bögre rozslizst, 1 bögre finomliszt, 1 tejföl (kefír híján), 1 marék szezámmag, 2 kanál olívaolaj, 1 tk. só, nem egészen egy bögre víz. Az alja és a széle kemény, ropogós lett, de azt hiszem túl vékonyra sikeredett. Viszont más fűszerek nélkül is nagyon finom, tejföllel megkentem és fokhagymát rágcsáltam hozzá."
"Többféle lepénykenyeret is szoktam sütni, általában mindig csak egy jókora pizza méretűt, mert frissen a legjobb. Az az igazság, hogy mikor hogy sikerül, néha másnap-harmadnap is finom még, de sokszor akkor már kőkemény. Az alaprecept a pizza mérethez kb 3-4 pohárnyi (kb.2dl pohár) liszt + kevés olívaolaj, víz és/vagy kaukázusi kefír. nekünk ez van mindig itthon, de sima kefír vagy joghurt is ugyanolyan szerintem. Ha több a kefír, akkor puhább lesz, ha csak vizet használunk, akkor a legropogósabb, keményebb. Lisztfüggő is: a teljes kiőrlésű tönkölylisztből puhább lesz, a Graham-liszttől ropogósabb. A teljes kiőrlésű rozslisszttől a "legtöményebb" szerintem, azt nem szeretjük annyira. Kísérletezni kell! Kedvencünk az aprított olívabogyóval, oregánóval, fokhagymaporral és icipici borssal dúsított lepény, ami önmagában is megállja a helyét." | |
|
0 komment , kategória: Kenyér, péksütemény,pizza stb |
|
|
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése