(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. április 25., szombat

Pita házilag

Ezt egy másik csoportban találtam, de annyira tetszett a recept leírás, gondoltam megosztom veletek.
Mezze Bistro-Blog
Mit szóltok, ha megtanítalak titeket PITÁT sütni?😱🤩
Sokan érdeklôdtetek errôl a varàzslatról.🥳
Férjem, Basem séf szerint ez a mûvelet maga a csoda. 👨🏼‍🍳 Ámulattal bámultam, segédkeztem, mikor hozzàkezdett.😯 Sugárzott arcán valami megfoghatatlan boldogság, ahogy a sütôben sorra dundisodtak gyönyörûségei 🙂😍. A minap én is megtapasztaltam ❤️...sütöttem 🔥...feldobódtam. 😃🥰...ez maga az alkotás gyönyöre ❤️
Remélem eme érzés majd titeket is körülölel 🥰🤩😉😀
Kezdhetjük👩🏼‍🍳:
..a hozzávalók mennyisége kb. 8-10 darabhoz elég, ha többet süttök, csak többszörözzétek 👍🏻
- 4 pohár ( 2 dl- es ) sima liszt 🌾
- 2 evôkanál 20 %- os ecet 🤢
- 2 lapos evôkanál kristálycukor 🤩
- 1 evôkanál ( 1 tasak ) szárított élesztô 🤯, vagy fél csomag sima
- 1 teáskanál sütôpor 🥄
- 1 teáskanál só 🥄
- 1 meg negyed pohár langyos víz 💧
A cukor felét és az élesztôt a langyos vízben elkeveritek, kicsit hagyjátok melegen felfutni ( amikor porélesztôt használtok kevésbé felfutós, de így is oké lesz 👍🏻 ).
Ezalatt a lisztet összekeveritek a cukor másik felével, a sóval, sütôporral, majd hozzàadjàtok a vízben keverteket, az ecetet, és szépen elkezditek alaposan összegyúrni. 🤜🏻 Mindig kivülrôl befelé hajtogassátok. Akkor oké, ha már cseppet sem ragad a kezetekhez 🤲🏻🤗. Leterítitek, és langyos helyen jó fél órát altathatjátok 😴🥱.
Amikor kialudta magát, és kicsit feljött ( ha csak kicsit az is jó ), kb. 8 felé szétosztjátok, és golyókat formáltok belôlük, ismételt finom gyúrással, majd a lisztezett gyúródeszkára teszitek letakarva, és ujra jöhet a szundi, úgy 15-20 percig 🥱😴.
Újabb ébresztés következik, majd a golyókat 2-3 mm-es szép kerek lapokra nyújthatjátok, és újra letakarva jöhet a 15 perces szunyóka 🥱😴.
Ezalatt a sütôt úgy 180 fokosra fel tudjátok hevíteni, mert ezután jön a varázslat 🤩🥳😎:
A tepsit nagyon vékonyan kikenhetitek olajjal, majd amennyi korong fér, táteszitek, hogy ne érjenek össze, és mehet a sütôbe 🔥.
Úgy 2 perc múlva finoman meg kell ôket fordítani, ha még leragad, akkor picit várni. Így fordítva figyelni kell, ahogy lufisodnak, ahogy felfújódnak, azonnal kivehetôek. A színük világos marad, ha barnulni kezd, az a túlsütés jele, és keménnyé válik. Ezt a müveletet gyorsan érdemes csinálni, nehogy odaégjen, ezért elôször inkább maximum hármat tegyetek be sülni 👍🏻🤗🔥😎.
A készeket, ha kiveszitek rásorolhatjátok egy tányérra, mint amikor palacsintát sütünk, ugyanis a sütôbôl kivéve visszalapulnak szépen. Ettôl lesznek majd szétnyithatóak, mint egy zseb 😋😚😎.
Ha kész, letakarhatjátok egy vastagabb terítôvel, majd ha teljesen kihülnek, 4-6 darabjával becsomagolva mehetnek a mélyhütibe ❄️☃️.
Pár napig a sima hûtôben is eláll. Amikor fogyasztjátok, úgy 5-6 mp- re betehetitek a mikróba, és ahogy elkezd dundisodni, ki lehet venni. Az egyik oldalàt ha levágjátok, pakolhatjátok a hasába a finomságokat. Mindig a salátákkal, zöldségekkel kezdjük, ( amiket érdemes nagyon vékony karikákra szelni 🍅🥒🧅) úgy, hogy a pita feküdjön vízszintesen a tenyereteken, ès alulról függôlegesen töltsétek, a husi mindig középen legyen😋🥰✋🏻🥙
Sok arab ételhez egyszerûen csak téphetitek, ès tunkolhatjátok vele a csábító falatokat. 🥰🤩
A mi kedvencünk: kis tálka joghurt megszórva zatarral ( kakukkfû ) 🌿, vagy menta, vagy bazsalikom, meglocsolva egy kis olivaolajjal, hozzá pár gerezd paradicsom, és máris kész a csoda 🧞‍♂️🤩. Mellé egy pohár mentatea, és mehetünk is a Mennybe 🤩😀😇.
Ugye, hogy milyen egyszerû? 😍😊
Jó étvágyat / szahha 😘
Köszönjük a receptet Musztafa Abazid barátunknak, ahogy szír edesanyjától tanulta. 👍🏻❤️
Várjuk a soksok élménydús fotós kommentet. 👍🏻🥰

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése