(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)
2020. április 30., csütörtök
Rákóczi túrós
Hozzávalók:
tészta:
25 dkg liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
csipetnyi só
12 dkg vaj
6 dkg cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
töltelék:
50 dkg túró
3 tojássárgája
15 dkg cukor
5 dkg zsemlemorzsa vagy daráltkeksz
5 dkg mazsola
1 dl tejföl
1 db citrom héja
1-2 dl Barackíz
habhoz:
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
Elkészítés:
Egy nagy tálba dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, a tejfölt. Gyúrjuk össze és egy órára a hűtőbe téve pihentessük.
A töltelékhez a tojás sárgákat a cukorral keverjük ki jó krémesre, majd morzsoljuk bele az áttört túrót, tejfölt, a mazsolát, zsemlemorzsát és a citrom reszelt héját. Legvégül keverjük hozzá a 2 tojás felvert habját.
A tésztát nyújtsuk ki ceruzavastagságúra, majd fektessük egy kb. (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe (vizes kézzel elsimíthatjuk a tetejét, ha nem gyúrjuk hanem csak belenyomkodjuk a tepsibe). Villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük.
Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük rá a baracklekvárt, majd következik rá a túrós töltelék. Így sütjük még 20 percig.
A fehérjéket verjük fel kemény habbá a porcukorral, és simítsuk rá a túrókrémre, vagy akár csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével is berácsozhatjuk. Sütőben visszatéve még pár percig sütjük, majd kinyitott sütőajtónál legalább 10 percig szárítjuk. Vizes késsel szeleteljük. forrás
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése