...
Összefoglaló:
A jelenlegi jogszabályi környezet alapján a munkaadó alapvetően csak annyi egészségügyi adatot kezelhet dolgozójáról, hogy a munkakör betöltésére alkalmas vagy sem.
A hatályos egészségügyi jogszabályok alapján munkakörhöz kötött védőoltásra jogszabály kötelezhet, illetve annak felhatalmazása alapján az országos tisztifőorvos határozza meg a munkaköröket és a hozzájuk kapcsolódó védőoltásokat.
Jogszabályi felhatalmazás hiányában védőoltás csak az érintett önkéntes hozzájárulásával adható be, azonban a munkaadó esetleges nyomásgyakorlása megkérdőjelezi a dolgozó önkéntességét.
Ha a védőoltás beadatására nem lehet kötelezni a munkavállalót, akkor a beadás ténye nem lehet hatással a munkaviszonyára, így az ezzel összefüggő adat kezelése is indokolatlan, a cél elérésére egyébként is sok esetben alkalmatlan, és aránytalan intézkedés.
Ahhoz, hogy a munkaadó a munkavállalója védettségére vonatkozóan adatokat kezeljen, legalább az alábbi feltételeknek kell megfelelni:
jogszabály, amely lehetővé teszi a munkaadó számára bizonyos munkakörökben a koronavírus elleni védőoltás alkalmazását
mindenki számára elérhető vakcina
magas járványügyi mutatók, hogy az arányosság követelménye is teljesüljön.
....
..... A munkaadó által a munkakör betöltéséhez előírt, vagy nyomásgyakorlással, megfélemlítéssel, zaklatással, 13. havi fizetés megvonással “erősen ajánlott” kategóriába tartozó elvárás nem felel meg az önkéntesség követelményének. Ezen fejtegetés alapján ismét oda lyukadunk ki, hogy a védőoltás szükségességét munkakörönként a jogalkotó, illetve a hatóság határozhatja meg. A munkaadó semmilyen formában nem premizálhatja a védőoltás felvételét, és nem alkalmazhat hátrányt annál a munkatársnál, aki nem oltatja magát..... a munkáltató sem előnyben, sem hátrányban nem részesítheti az adott munkavállalót,...... nem állhat egyénre vonatkozó adat sem a munkaadó rendelkezésre az érintett védettségéről.....
.....Az étteremben dolgozó beszerző, szakács és más konyhai feladatokat végző munkavállaló alapvetően nem találkozik a vendégekkel. A felszolgáló és hasonló munkakörökben foglalkoztatottak kommunikálnak a vendégekkel. Ez a kommunikáció mindössze néhány percet vesz igénybe, maszkban történik, jól szellőző szabad térben, egy teraszon, ahol az esetleges fertőzés átadásának kockázata rendkívül alacsony. A tudományos kutatások szerint étellel és itallal, valamint az újabb kutatások szerint a tárgyak felületének érintésével elhanyagolható kockázattal lehet a fertőzést tovább adni. Az étterem belső területein a védelemre a személyiségi jogok enyhébb korlátozásával is lehetőség biztosítható, úgy mint pl. a távolságtartási szabályokkal, a levegő folyamatos szellőztetésével vagy fertőtlenítésével, munkaszervezéssel......Az éttermi körülményekhez képest nagyságrendekkel magasabb szinten van az oktatási-nevelési és egészségügyi intézmények kockázata......a jogalkotó mégsem írta elő a kötelező védőoltást sem a pedagógusok, sem a gyermekek számára, sőt, az átlagnál alacsonyabb arányban kívánták a pedagógusok a védőoltást felvenni......Ha ezen intézmények esetében a jogalkotó nem tartotta indokolt, szükséges, arányos intézkedésnek, akkor egy éttermi dolgozó esetében hogyan lehet igazolható a védőoltás elrendelése? Véleményünk szerint sehogy.
Javaslat a munkaadók részére: ne kezeljenek a munkavállalókra vonatkozóan védettségre vonatkozó adatokat, ......
forrás: https://vakcinautlevel.eu/?p=206
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése