(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. július 1., csütörtök

Sajttorta

Hozzávalók:


az alaphoz:


18 dkg kókuszos keksz (ez épp egy csomag) aprítógépben darálva, vagy bármi módon összetörve

8 dkg vaj

A kissé olvadt vajat a keksszel összekeverjük, és egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt 20-22 cm átmérőjű tortaformába nyomkodjuk. Nem kell az oldalán felhúzni, mert visszapotyog mire a sütőbe kerül. Elég csak belesimítani.


160 fokon 5 percig sütjük, majd kivesszük.


Összeállítjuk a tölteléket:


50 dkg mascarpone (én laktózmenteset használtam)

a doboz ~27 dkg zsíros tejföl ( a spar premium fekete tejföl, 25% zsír)

1/4 csésze kristálycukor (még nem volt elem az új konyhamérlegemben, így én is az amerikai-kanadai divat szerint pohárral mértem)

2 evőkanál kukorica keményítő

1 csomag vaníliás cukor

~2 teáskanálnyi citromhéj. A saját termésű citrom héját teszem el mélyhűtve: tökéletes marad. Mindenképp kezeletlen citrom héja az igazi.

3 tojás.

A hozzávalókat sorra egy magasabb falú keverőtálba tesszük, és gépi habverővel simára keverjük. A végén a 3 tojást egyenként tesszük a keverékhez, és közben továbbra is keverjük az egészet (Zoli keveri a géppel, én rakom bele a tojásokat, és elugrom a kirepülő cseppek elől).


Ezután az egészet ráöntöm a kissé kihűlt alaptésztára, és az egészet megint a 160 fokos sütőbe teszem, gőzfürdőben. Kb. 45 percig sütöm.


Na ez az újdonság: én eddig sosem hittem a gőzfürdőzésben. Most láttam, hogy vélhetően a gőznek és a megfelelő hűtésnek köszönhetően sokkal szebb lett az egész torta. És nagyon könnyű, lágy, habos a tölteléke. Tehát fogtam egy edényt és betettem némi vizet a sütőbe. Legközelebb a régi kisebb tepsiben fogok eleve forró vizet betenni.


És akkor a kb. 45 percnyi sütés végén, mikor a teteje barnára sül, kikapcsoljuk a sütőt és félig kinyitjuk az ajtót. Nem vesszük ki a tortát, hanem hagyjuk szép lassan kihűlni. Csak akkor tegyük be hűtőbe (illetve ki a teraszra), mikor már teljesen kihűlt!! Legalább 6 órát legyen a hűtőben. Ha innen visszaszámolunk, akkor az derül ki, hogy legjobb egy szombat délben elkészíteni, hogy este már hűtőbe lehessen tenni, és vasárnapra nagyon-nagyon finom sajttortánk lesz!!


Képet sajnos nem csináltam, és persze a második nem volt olyan szép, mint az első. De pont olyan finom...


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése