Savtermelést befolyásoló ételek.
A gyomorsav pH értéke 1,3-3 között mozog. Számos étel, fűszer, konyhatechnika is hozzájárulhat, hogy nagyobb mértékű legyen a gyomorsav termelődés. Ilyenek pl. a zsíros, fűszeres ételek,🥘 bő zsiradékban sültek 🍟, vagy a füstölt, pácolt 🥓 élelmiszerek.
A savas hatást erősíthetik a gyümölcssavtartalmú nyers gyümölcsök (savanykásabb alma 🍏, citrusfélék 🍋🍊), gyümölcslevek 🧃, paradicsom 🍅. A narancs 🍊 és a grapefruit levek pH-ja 3,2-3,6, az egyéb üdítőitalok pH-ja 2,8-3,5. Fogyasztásuk gyakran okoz panaszokat a betegeknek, így érdemes az alacsony savtartalmú - pl. alma, őszibarack - gyümölcsleveket választani.
A gyomor nyálkahártyáját irritálhatják egyes fűszerek: őrölt bors, csípős fűszerpaprika 🌶, mustár, curry, chili, torma stb.
A savtermelést kedvezőtlenül befolyásolhatja a csokoládé 🍫, a kávé ☕️, az üdítő italok 🥤 és az alkohol 🍷, de a szénsavas ásványvíz 💧 is.
Savcsökkentő hatásúak lehetnek a magas fehérjetartalmú élelmiszerek (pl. tojás 🥚, csirkemell), cukormentes háztartási keksz és piskóta, kétszersült 🥖, korpás keksz, extrudált kenyerek 🍞, puffasztott gabonakészítmények, natúr sajtok 🧀, vaj és natúr vajkrémek, burgonya🥔, rizs 🍚, tészta.
Ezek fogyasztása nem csak önmagukban javasoltak, de a savtermelést serkentő élelmiszerek után fogyasztva is hatásosak lehetnek. A tej 🥛, tejszín, joghurt prosztaglandinokat tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő, immun- és sejtvédő hatást fejtenek ki a gyomornyálkahártya sejtekre nézve.
forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése