Dunahullám
A tésztához:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
6 tojás
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 evőkanál vaníliaaroma
1 üveg magozott meggy
3 ek kakaópor
4 evőkanál tej
A krémhez:
5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
Csokimáz:
1 tábla étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor
3 dl víz
5 dkg vaj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a sütőporos lisztet, végül a tojások keményre vert habját. A masszát kettéosztjuk.
Egyik felébe a vaníliát tesszük és kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük. Sűrűn megszórjuk meggyel.
A massza másik felébe belekeverjük a tejet és a kakaót, majd ráöntjük a tepsiben lévő masszára. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Eközben a tejjel és a pudingporral sűrű pudingot készítünk, és amikor kihűlt, elvegyítjük a margarinnal habosra kevert porcukorral. Ezt a krémet rákenjük a tésztára, majd elkészítjük a csokoládémázat. Ehhez elkeverjük a cukrot, a kakaóport és a vizet. Lassú tűzön felfőzzük. Beletördeljük az étcsokit és a fél vajat. Ha a csoki és a vaj elolvadt, akkor ráöntjük a süteményre.
A süteményt hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.
***
Elronthatatlan meggyes piskóta
Hozzávalók:
4 db tojás, 15 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 40 dkg magozott meggy, 1/2 csomag sütőpor, 10 evőkanál forró víz
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeverésen). A tojássárgákat a porcukorral gépi habverő segítségével kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát kikent, lisztezett tepsire öntjük, és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).
***
Kevert csokoládés meggyes
Hozzávalók
4 tojás
20 dkg cukor
2 dl tejföl
2 dl étolaj
40 dkg liszt
1,5 t.k. sütőpor
10 dkg étcsokoládé
1 k.k. vaníliakivonat
1/2 citrom reszelt héja
2 marék magozott meggy
A tojásokat habosra vertem a cukorral.
Hozzáadtam a vaníliát és a citromhéjat.
A lisztet elkevertem a sütőporral. A lisztet, tejfölt és étolajat apránként a tojásos masszához adagoltam.
A csokoládét pici olajjal megolvasztottam.
A tésztát ketté vettem.
Az egyik felébe belekevertem a fele meggyet.
A másik feléhez adtam az olvasztott csokoládét és a maradék meggyet.
A meggyet azért kevertem a tésztába ( de csak nagyon óvatosan), hogy a világos tésztát a piros szín márványozza egy kicsit.
Elég sűrű, de még folyós tésztát kell, hogy kapjunk.
Egy közepes tepsit kikentem vajjal és liszttel.
A világos tésztát beleöntöttem, majd a csokisat is ráöntöttem. Egy pálcikával örvényeket rajzoltam bele és előmelegített 180 fokos sütőben k.b. 40 perc alatt készre sütöttem. Sütés közben kicsit repedezett a teteje, de nagyon szép magasra feljött és gyönyörűen lehetett szeletelni is.
***
Diós-meggyes csodasütemény
A tésztájához:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek finomliszt
2 ek kakaó
1 kk sütőpor
A krémhez:
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 dl tej
3 ek liszt
3 tojássárga
2 csom. vaníliás cukor
1 rum aroma (dr. Oetker)
5 dkg darált dió
1/2 üveg magozott meggy (nálam a fagyasztóból)
A tojások sárgáját a cukorral kikavartam, a fehérjét habbá vertem, majd felváltva a sütőporral, kakaóval elvegyített lisztet a sárgákhoz kavartam. Előmelegített sütőben, 30x21-es tepsiben megsütöttem a piskótát, hagytam kihűlni.
A krémhez a puha margarint habosra kavartam a porcukorral.
A tejet odatettem főni, a tojássárgákat kikavartam a liszttel, pici tejjel és az egészet a már forró tejbe öntöttem, végig kavargatva, amíg sűrű krémet kaptam. Többször belekavarva hagytam kihűlni, majd összekavartam a margarinos krémmel. Hozzáadtam a vaníliás cukrokat, a rumot, 5 dkg darált diót és utoljára beleforgattam a meggyet. Ezt a krémet kentem a piskótára.
Tetejére: Dió nagyságú margarinhoz
2 ek forró vizet
2 ek kakaót
20 dkg porcukrot teszünk. Forrásig melegítjük, majd ha már kicsit hűlt, de még jól kenhető, rásimítjuk a krémre.
***
Dunahullám
A mázhoz
20 dkg tortabevonó étcsokoládé
3-4 dkg Rama Sütőmargarin
A tetejére
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kristálycukor
5 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
15 dkg Rama Sütőmargarin
A töltelékhez
1 üveg meggybefőtt (40 dkg)
A tésztához
2 evőkanál keserű kakaópor
2-3 evőkanál tej
1 evőkanálnyi mandulabél
1 csomag sütőpor
25 dkg finomliszt
7 db tojás
25 dkg kristálycukor
37,5 dkg Rama Sütőmargarin
Elkészítés
A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét az apróra vágott mandulával, a másikat a kakaóval és a tejjel keverjük össze.
Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, hűlni hagyjuk.
A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihűlt tésztára kenjük.
A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdőben vagy mikrohullámú készülékben fölolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.
***
***
Fekete-erdő kocka
Hozzávalók:
a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, kevés sütőpor; a krémhez: 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 2,5 dl meggylé, 1 dl víz, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kimagozott meggy;
a habhoz: 2 csomag tejszínhabpor, 3 dl tej, 1 csomag habfix
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat kikeverjük a cukorral, a liszthez hozzákeverjük a kakaót és a sütőport, majd lassan a tojásos-cukros masszába keverjük. Ebbe a keverékbe óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni.
Közben a krémhez a vaníliás pudingot a meggylével és a vízzel felfőzzük, ezt is hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral kikeverjük, és a kihűlt pudingos krémhez keverjük, majd a végén ízlés szerinti mennyiségű meggyet keverünk a krémbe. A krémet a piskótára kenjük.
A tejszínhabport a tejjel először alacsony fokozaton keverjük, egy kis idő elteltével beleöntjük a habfixet, és magas fokozaton keverjük tovább a kívánt állagig. A kész habot a krém tetejére kenjük.
***
Tejfölös meggyes pite
Hozzávalók:
2 tojás
25 dkg liszt
2 dl tejföl
1 cs sütőpor
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg margarin
csipet só
40 dkg meggy
A tojást, a cukrot, és a margarint kikeverem, hozzáadom a vaníliát és a csipet sót. A lisztbe keverjük a sütiport és a tejföllel váltakozva a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük,megszórjuk lisztbe forgatott meggyel, vagy meggy befőttel, és előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük.
***
Gyümölcsös süti
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.
A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.
Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése