(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. szeptember 17., péntek

Meggyes sütemények

Dunahullám


  A tésztához:

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

6 tojás

30 dkg liszt

1 cs sütőpor

2 evőkanál vaníliaaroma

1 üveg magozott meggy

3 ek kakaópor

4 evőkanál tej


A krémhez:

5 dl tej

1 cs vaníliás pudingpor

20 dkg margarin

15 dkg porcukor


Csokimáz:

1 tábla étcsokoládé

4 evőkanál kakaópor

4 evőkanál cukor

3 dl víz

5 dkg vaj


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A puha margarint a porcukorral habosra keverjük. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a sütőporos lisztet, végül a tojások keményre vert habját. A masszát kettéosztjuk.

Egyik felébe a vaníliát tesszük és kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsibe öntjük. Sűrűn megszórjuk meggyel.

A massza másik felébe belekeverjük a tejet és a kakaót, majd ráöntjük a tepsiben lévő masszára. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Eközben a tejjel és a pudingporral sűrű pudingot készítünk, és amikor kihűlt, elvegyítjük a margarinnal habosra kevert porcukorral. Ezt a krémet rákenjük a tésztára, majd elkészítjük a csokoládémázat. Ehhez elkeverjük a cukrot, a kakaóport és a vizet. Lassú tűzön felfőzzük. Beletördeljük az étcsokit és a fél vajat. Ha a csoki és a vaj elolvadt, akkor ráöntjük a süteményre.

A süteményt hűtőszekrénybe tesszük, hogy a csokoládé rádermedjen.


***

Elronthatatlan meggyes piskóta

  Hozzávalók:

4 db tojás, 15 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 40 dkg magozott meggy, 1/2 csomag sütőpor, 10 evőkanál forró víz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeverésen). A tojássárgákat a porcukorral gépi habverő segítségével kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát kikent, lisztezett tepsire öntjük, és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).

***


Kevert csokoládés meggyes


Hozzávalók

4 tojás

20 dkg cukor

2 dl tejföl

2 dl étolaj

40 dkg liszt

1,5 t.k. sütőpor

10 dkg étcsokoládé

1 k.k. vaníliakivonat

1/2 citrom reszelt héja

2 marék magozott meggy


A tojásokat habosra vertem a cukorral.

Hozzáadtam a vaníliát és a citromhéjat.

A lisztet elkevertem a sütőporral. A lisztet, tejfölt és étolajat apránként a tojásos masszához adagoltam.

A csokoládét pici olajjal megolvasztottam.

A tésztát ketté vettem.

Az egyik felébe belekevertem a fele meggyet.

A másik feléhez adtam az olvasztott csokoládét és a maradék meggyet.

A meggyet azért kevertem a tésztába ( de csak nagyon óvatosan), hogy a világos tésztát a piros szín márványozza egy kicsit.

Elég sűrű, de még folyós tésztát kell, hogy kapjunk.

Egy közepes tepsit kikentem vajjal és liszttel.

A világos tésztát beleöntöttem, majd a csokisat is ráöntöttem. Egy pálcikával örvényeket rajzoltam bele és előmelegített 180 fokos sütőben k.b. 40 perc alatt készre sütöttem. Sütés közben kicsit repedezett a teteje, de nagyon szép magasra feljött és gyönyörűen lehetett szeletelni is.

***

Diós-meggyes csodasütemény

  A tésztájához:

4 tojás

4 ek cukor

4 ek finomliszt

2 ek kakaó

1 kk sütőpor


A krémhez:

25 dkg margarin

20 dkg porcukor

3 dl tej

3 ek liszt

3 tojássárga

2 csom. vaníliás cukor

1 rum aroma (dr. Oetker)

5 dkg darált dió

1/2 üveg magozott meggy (nálam a fagyasztóból)

A tojások sárgáját a cukorral kikavartam, a fehérjét habbá vertem, majd felváltva a sütőporral, kakaóval elvegyített lisztet a sárgákhoz kavartam. Előmelegített sütőben, 30x21-es tepsiben megsütöttem a piskótát, hagytam kihűlni.

A krémhez a puha margarint habosra kavartam a porcukorral.

A tejet odatettem főni, a tojássárgákat kikavartam a liszttel, pici tejjel és az egészet a már forró tejbe öntöttem, végig kavargatva, amíg sűrű krémet kaptam. Többször belekavarva hagytam kihűlni, majd összekavartam a margarinos krémmel. Hozzáadtam a vaníliás cukrokat, a rumot, 5 dkg darált diót és utoljára beleforgattam a meggyet. Ezt a krémet kentem a piskótára.

Tetejére: Dió nagyságú margarinhoz

2 ek forró vizet

2 ek kakaót

20 dkg porcukrot teszünk. Forrásig melegítjük, majd ha már kicsit hűlt, de még jól kenhető, rásimítjuk a krémre.


***

Dunahullám

  A mázhoz

20 dkg tortabevonó étcsokoládé

3-4 dkg Rama Sütőmargarin


A tetejére

4 evőkanál porcukor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál kristálycukor

5 dl tej

1 csomag vanília ízű pudingpor

15 dkg Rama Sütőmargarin


A töltelékhez

1 üveg meggybefőtt (40 dkg)


A tésztához

2 evőkanál keserű kakaópor

2-3 evőkanál tej

1 evőkanálnyi mandulabél

1 csomag sütőpor

25 dkg finomliszt

7 db tojás

25 dkg kristálycukor

37,5 dkg Rama Sütőmargarin


Elkészítés

A tésztához a margarint a cukorral jól elkeverjük, majd a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinos masszával összedolgozzuk. Ezután elfelezzük, az egyik felét az apróra vágott mandulával, a másikat a kakaóval és a tejjel keverjük össze.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a mandulás tésztát belesimítjuk. A kakaós tésztát rásimítjuk. A meggyet lecsöpögtetjük, a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, hűlni hagyjuk.

A pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve fölforraljuk. A tejes pudingport beleöntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet és a kihűlt tésztára kenjük.

A csokoládét a margarinnal együtt vízfürdőben vagy mikrohullámú készülékben fölolvasztjuk, a sütemény tetejére kenjük, végül villával hullámokat rajzolunk bele.

***


***

Fekete-erdő kocka

  Hozzávalók:

a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, kevés sütőpor; a krémhez: 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 2,5 dl meggylé, 1 dl víz, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, kimagozott meggy;

a habhoz: 2 csomag tejszínhabpor, 3 dl tej, 1 csomag habfix

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat kikeverjük a cukorral, a liszthez hozzákeverjük a kakaót és a sütőport, majd lassan a tojásos-cukros masszába keverjük. Ebbe a keverékbe óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni.

Közben a krémhez a vaníliás pudingot a meggylével és a vízzel felfőzzük, ezt is hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral kikeverjük, és a kihűlt pudingos krémhez keverjük, majd a végén ízlés szerinti mennyiségű meggyet keverünk a krémbe. A krémet a piskótára kenjük.

A tejszínhabport a tejjel először alacsony fokozaton keverjük, egy kis idő elteltével beleöntjük a habfixet, és magas fokozaton keverjük tovább a kívánt állagig. A kész habot a krém tetejére kenjük.


***

Tejfölös meggyes pite

Hozzávalók:

2 tojás

25 dkg liszt

2 dl tejföl

1 cs sütőpor

20 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

10 dkg margarin

csipet só

40 dkg meggy

A tojást, a cukrot, és a margarint kikeverem, hozzáadom a vaníliát és a csipet sót. A lisztbe keverjük a sütiport és a tejföllel váltakozva a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük,megszórjuk lisztbe forgatott meggyel, vagy meggy befőttel, és előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük.

***

Gyümölcsös süti

  Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg befőtt (cseresznye, meggy, barack, ami van) vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.

A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.

Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni.

***

Habkönnyű cseresznyés pite

  Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg rétesliszt, 3 dl 20%-os tejföl, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, só; valamint: 80 dkg cseresznye, 2 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt fahéj


Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét fahéjas-szegfűszeges porcukorba forgatjuk.
A tésztához robotgéppel kikeverjük a tojásokat, porcukorral, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citromlét, reszelt citromhéjjal ízesítjük és csipetnyi sót teszünk bele, hogy az édes ízt kihozza.

A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral borított tepsibe simítjuk és egyenletesen megszórjuk a cseresznyével.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt megsütjük - tűpróbával ellenőrizzük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd felszeleteljük.

***

Meggyes-mandulás pite
  
  Hozzávalók egy kb. 22 x 30 cm-es tepsihez:
a tésztához:

2 tojás
20 dkg cukor
4 dl tejföl
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
néhány csepp színtelen mandulaaroma


a tetejére:

35-40 dkg meggy
10 dkg szeletelt mandula
porcukor

A tésztához habosra keverjük a tojásokat a cukorral és hozzáadjuk a mandula aromát is.
Fakanállal belekeverjük a tejfölt és a sütőporos lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tetejére szórjuk a meggyet és a szeletelt mandulát.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kihűlés után kevés porcukorral megszórjuk.

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése