Hozzávalók: 1 kg 20 dkg BL 55-ös sima liszt, kb 8 dl kannás tehéntej,5dkg friss élesztő,2 púpos evőkanál kristálycukor,1 csapott evőkanál jódozott só,1 egész tojás,1 evökanál étolaj és olaj a kisütéshez. Munkamenet: 2dl tejet meglangyosítok kéz melegre,1 evők.cukrot elkeverek benne és az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom.A lisztet átszitálom a vájlingba és ráhintek 1 pupos evők.cukrot,1 csapott evők.sót ezeket elkeverem a liszttel.1 egész tojást ütök a lisztbe,a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom.A tésztát kézzel dolgozom össze,közepesen keményre,a langyos tejet adagonként adom a liszthez,nem egyszerre.Összeállítom a tésztát,de csak annyira,hogy a liszt elvegyüljön,s a massza egynemű legyen.1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára és enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom és cipót formálok a tál aljára.Kissé meghintem liszttel,konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiíktattam,mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni.Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát.A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,mást nem csinálok vele,mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra.A tésztából kiszaggatom a fánkokat sorba rakom őket letakarva 5 percig pihennek.Ez idő alatt a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem. Pihetetés után a fánkokat körkörösen megnyújtom alulról, soha nem felülről és a tészta közepét vékonyítom el nem a szélét. Visszahelyezem a deszkára 20 perc pihenőre ez az idő betartása nagyon fontos!!! Az olajat felteszem melegedni a lábasba de fedővel mig eléri a kellő hőfokot és megkezdem a kisütést. A deszkáról felvett tésztával nem csinálok semmit csak szépen beleeresztem az ízzó olajba, vagyis nincs felülről benyomva csak alulról felnyomva. Aztán a tészta úgy kerül az olajba ahogy a deszkán pihent a lisztes aljával nincs megfordítva. A kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van sütés alatt, viszont fogyasztásnál ez a bemélyedés lesz a tészta teteje ahova lekvárt teszünk. Kisütés ideje alatt fedőt csak addig használok amig az olaj eléri a kellő hőfokot utána egyáltalán nem kell..Legegyszerűbb kisütési módszerem:a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent,nincs megfordítva..A tészta belseje üreges és aki a belsejébe óhajtja a tölteléket tenni felülről tegye ne oldalról.A kisült fánkokat kihűlés után tálcára helyezem,mégpedig a bemélyedések szembe fordításával.A látvány szemet gyönyörködtető.Aki úgy gondolja neki sok ennyi fánk,ajánlom neki a nyers tésztát felezze meg és süsse meg lángosnak.A recept részletes leírását azért választottam,hogy érthető legyen és sokan eltudják készíteni.Mindenkinek aki megpróbálja elkészíteni sikeres sütést kívánok! JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése