HOZZÁVALÓK
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tk szódabikarbóna
7 dkg vaj
1 ek méz
2 db tojás
A mákos piskótához:
10 dkg egész mák
4 db tojás
15 dkg porcukor
0.5 dl étolaj
3 ek víz
0.5 csom sütőpor
15 dkg liszt
A krémhez:
3 db tojássárgája
20 dkg porcukor
2 csom vaníliás pudingpor
6 dl tej
25 dkg vaj
2 csom vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet összekeverjük a porcukorral és a szódabikarbónával, majd beleszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk a lágy vajat, a folyékony mézet és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát (közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges, kevés lisztet még adhatunk hozzá).
Az összegyúrt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, sütőpapíron kinyújtjuk kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre, villával megböködjük, és a tepsi hátlapján előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10 perc alatt világos színűre sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.
A mákos piskótához a mákot egy teflon serpenyőben állandó keverés mellett pár pillanat alatt megpörköljük. Rögtön kiöntjük egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek, és kihűtjük. A tojásokat kettéválasszuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék porcukorral jó habosra keverjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat és a forró vizet, majd 1-2 percig keverjük még. A sütőporral elkevert lisztet tojássárgás keverékhez szitáljuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűlt mákot is, és alaposan összekeverjük. Végül apránként, óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, belesimítjuk a masszát, és 150 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük a rácsra, és kihűtjük egészen.
A krémhez a tojássárgáját simára keverjük 10 dkg porcukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel. A maradék tejet forráspontig melegítjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint kikeverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot is.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belehelyezzük az egyik mézes lapot, rákenjük a pudingos krém felét. Ráhelyezzük a mákos piskótát, rákenjük a maradék krémet, végül ráhelyezzük a másik mézes lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése