(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2022. január 26., szerda

KARIDOPITA - GÖRÖG DIÓS SÜTEMÉNY

 GÖRÖG DIÓS SÜTEMÉNY (KARIDOPITA)


Hozzávalók 8 személyre:

1 csésze teljes őrlésű liszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 csésze apróra vagdalt dióbél

4 tojás

1,5 csésze cukor

1/4 csésze édes almalé

1 evőkanál citromlé

1/2 evőkanál reszelt citromhéj


Egy közepes méretű tálban a lisztbe keverjük el a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget. Keverjük bele a dióbelet is, és tegyük félre.

Egy nagyobb tálban a tojások fehérjéből verjünk kemény habot. Adjunk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább, amíg a hab fényes nem lesz és nem áll meg tüskében.

Egy kisebb tálban verjük fel a tojások sárgáját, amíg citromsárga színt nem kap. Fokozatosan öntsünk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább.

A lisztkeveréket öntsük a fehérjéhez, keverjük el, majd üntsük bele a sárgáját is. Óvatosan, de tökéletesen keverjük bele.

Öntsük zsírozott, lisztezett sütőformába. Finoman terítsük egyenletesre. Meleg sütőben addig süssük, míg benyomva az ujjunk nyoma nem marad meg benne. Ez kb. 45-50 perc.

Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Fordítsuk a sütőformából tálra, amin szervírozni fogjuk. A tetejét szurkáljuk meg nyárssal vagy villával.

Egy kisebb tálban keverjük össze az almalevet a maradék 1/2 csésze cukorral, a citromlével és a citromhéj-reszelékkel. Közepesen magas lángon állandó keverés mellett hevítsük, amíg forrni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és lassan a süteményre öntjük.


KARIDOPITA 2


Hozzávalók:

15 dkg vaj

12 dkg cukor

4 tojás

15 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

1/2 kávéskanál fahéjpor

1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg (el is maradhat)

4 evőkanál konyak

1 narancs lereszelt héja

24 dkg darált dióbél

A sziruphoz:

25 dkg cukor

3 dl víz

narancs- és citromhéj

3-4 szegfűszeg

1 evőkanál konyak

2 db fahéj


Keverjük a vajat a cukorral pelyhesre. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, amíg egyenként tökéletesen el nem keverednek. Adjuk hozzá a konyakot, a dióbelet és a reszelt narancshéjat is, és keverjük jól össze.

Keverjük a lisztbe a sütőport, a fahéjport (és az őrölt szegfűszeget).

A tojásfehérjét verjük fel, a tojáshabot és a lisztet felváltva kanalazzuk a krémbe, és keverjük jól el.

Vajazzunk ki egy tepsit, és töltsük bele a sűrű masszát. 190 C°-on 40 percig süssük.

Közben készítsük el a szirupot. A cukrot oldjuk fel a vízben, adjuk hozzá a narancs- és citromhéjat, a szegfűszeget, a konyakot. Gyenge tűzön forraljuk 8 percig, majd még melegen szűrjük le. A karidopita akkor az igazi, ha a még forró szirupot öntjük a sütőből kivett, még forró süteményre.

A megsült, sziruppal megöntött süteményt tegyük félre hűlni legalább 20 percre, majd vágjuk fel. A két fahéj-darabot díszként helyezzük a felvágott süteményre, hagyományosan kereszt-alakban.


KARIDOPITA 3


Hozzávalók 8-10 személyre:

25 dkg vaj

25 dkg cukor

1 kávéskanál vaníliás cukor

8 tojás

1/2 csomag sütőpor

1 kávéskanál fahéjpor

22 dkg gríz (elmaradhat)

25 dkg liszt

1,25 dl tej

50 dkg darabos dióbél

kevés étolaj

A sziruphoz:

1,2-1,3 dl víz

háromszor ennyi cukor

méz ugyanannyi, mint a víz

esetleg kevés fahéjpor

1 evőkanál citromlé és helyette vagy mellette

1 evőkanál reszelt citromhéj

1 evőkanál reszelt narancshéj

4-5 evőkanál görög borpárlat


A karidopita népi receptjéről van szó, a hozzávalók és mennyiségük ezért változhatnak.

A tésztát háztartási mixerrel készítjük el. Először a vajból, a cukorból és a vaníliás cukorból keverünk krémet, majd a tojásokat keverjük hozzá. A búzadarát és a lisztet (közben a sütőport, a fahéjport is) apránként öntjük a masszába, és alaposan elkeverjük. Amikor túl sűrű, hozzáadott tejjel hígítjuk.

A vagdalt, darabos dióbelet a tésztakészítés végén keverjük a tésztába.

A karidopitát hagyományosan téglalap-alakú sütőformában sütik. A sütőformát kenjük ki étolajjal, és töltsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 160-170 C°-on háromnegyed órán át kell sütni.

A sziruphoz a vizet, a cukrot és a mézet sűrű masszában tesszük fel főni. Tehetünk bele fahéjport, citromlevet, citrom- és narancshéjat. Borpárlatot csak akkor keverjünk bele, amikor a szirup már kész.

A szirupot a sütőből kivett, még meleg süteményre öntjük, majd több órán át állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk. Kockákra szokták vágni, és kávé vagy tea mellett fogyasztják el.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése