GÖRÖG DIÓS SÜTEMÉNY (KARIDOPITA)
Hozzávalók 8 személyre:
1 csésze teljes őrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 csésze apróra vagdalt dióbél
4 tojás
1,5 csésze cukor
1/4 csésze édes almalé
1 evőkanál citromlé
1/2 evőkanál reszelt citromhéj
Egy közepes méretű tálban a lisztbe keverjük el a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget. Keverjük bele a dióbelet is, és tegyük félre.
Egy nagyobb tálban a tojások fehérjéből verjünk kemény habot. Adjunk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább, amíg a hab fényes nem lesz és nem áll meg tüskében.
Egy kisebb tálban verjük fel a tojások sárgáját, amíg citromsárga színt nem kap. Fokozatosan öntsünk hozzá fél csésze cukrot, és verjük tovább.
A lisztkeveréket öntsük a fehérjéhez, keverjük el, majd üntsük bele a sárgáját is. Óvatosan, de tökéletesen keverjük bele.
Öntsük zsírozott, lisztezett sütőformába. Finoman terítsük egyenletesre. Meleg sütőben addig süssük, míg benyomva az ujjunk nyoma nem marad meg benne. Ez kb. 45-50 perc.
Kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Fordítsuk a sütőformából tálra, amin szervírozni fogjuk. A tetejét szurkáljuk meg nyárssal vagy villával.
Egy kisebb tálban keverjük össze az almalevet a maradék 1/2 csésze cukorral, a citromlével és a citromhéj-reszelékkel. Közepesen magas lángon állandó keverés mellett hevítsük, amíg forrni nem kezd. Ekkor levesszük a tűzről, és lassan a süteményre öntjük.
KARIDOPITA 2
Hozzávalók:
15 dkg vaj
12 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéjpor
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg (el is maradhat)
4 evőkanál konyak
1 narancs lereszelt héja
24 dkg darált dióbél
A sziruphoz:
25 dkg cukor
3 dl víz
narancs- és citromhéj
3-4 szegfűszeg
1 evőkanál konyak
2 db fahéj
Keverjük a vajat a cukorral pelyhesre. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, amíg egyenként tökéletesen el nem keverednek. Adjuk hozzá a konyakot, a dióbelet és a reszelt narancshéjat is, és keverjük jól össze.
Keverjük a lisztbe a sütőport, a fahéjport (és az őrölt szegfűszeget).
A tojásfehérjét verjük fel, a tojáshabot és a lisztet felváltva kanalazzuk a krémbe, és keverjük jól el.
Vajazzunk ki egy tepsit, és töltsük bele a sűrű masszát. 190 C°-on 40 percig süssük.
Közben készítsük el a szirupot. A cukrot oldjuk fel a vízben, adjuk hozzá a narancs- és citromhéjat, a szegfűszeget, a konyakot. Gyenge tűzön forraljuk 8 percig, majd még melegen szűrjük le. A karidopita akkor az igazi, ha a még forró szirupot öntjük a sütőből kivett, még forró süteményre.
A megsült, sziruppal megöntött süteményt tegyük félre hűlni legalább 20 percre, majd vágjuk fel. A két fahéj-darabot díszként helyezzük a felvágott süteményre, hagyományosan kereszt-alakban.
KARIDOPITA 3
Hozzávalók 8-10 személyre:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliás cukor
8 tojás
1/2 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéjpor
22 dkg gríz (elmaradhat)
25 dkg liszt
1,25 dl tej
50 dkg darabos dióbél
kevés étolaj
A sziruphoz:
1,2-1,3 dl víz
háromszor ennyi cukor
méz ugyanannyi, mint a víz
esetleg kevés fahéjpor
1 evőkanál citromlé és helyette vagy mellette
1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
4-5 evőkanál görög borpárlat
A karidopita népi receptjéről van szó, a hozzávalók és mennyiségük ezért változhatnak.
A tésztát háztartási mixerrel készítjük el. Először a vajból, a cukorból és a vaníliás cukorból keverünk krémet, majd a tojásokat keverjük hozzá. A búzadarát és a lisztet (közben a sütőport, a fahéjport is) apránként öntjük a masszába, és alaposan elkeverjük. Amikor túl sűrű, hozzáadott tejjel hígítjuk.
A vagdalt, darabos dióbelet a tésztakészítés végén keverjük a tésztába.
A karidopitát hagyományosan téglalap-alakú sütőformában sütik. A sütőformát kenjük ki étolajjal, és töltsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 160-170 C°-on háromnegyed órán át kell sütni.
A sziruphoz a vizet, a cukrot és a mézet sűrű masszában tesszük fel főni. Tehetünk bele fahéjport, citromlevet, citrom- és narancshéjat. Borpárlatot csak akkor keverjünk bele, amikor a szirup már kész.
A szirupot a sütőből kivett, még meleg süteményre öntjük, majd több órán át állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk. Kockákra szokták vágni, és kávé vagy tea mellett fogyasztják el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése