(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. október 17., csütörtök

Radóci csorba

 Hozzávalók (4-5 személyre):

♦ 60 dkg csirkemell

♦ 2 nagy fej fokhagyma

♦ 4 sárgarépa

♦ 1 petrezselyemgyökér

♦ 1 kis zeller

♦ 2 tojássárgája

♦ 4-5 dl jó zsíros tejföl

♦ só ♦ bors

♦ 1 evőkanál ecet

♦ szárított petrezselyem- és zellerzöld

♦ kevés olaj


Elkészítése:

A csirkemellet kockára vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, fokhagymatörőn áttörjük. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellert meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük. A csirkemellet a fokhagyma felével kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 3 liter forró vízzel, megsózzuk, puhára főzzük. A lereszelt zöldségeket a megmaradt fokhagymával kevés olajon, kis vizet töltve hozzá megpároljuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket, borsozzuk, és együtt készre főzzük. A tojássárgáját csomómentesre kavarjuk a tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük. Ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk, a tetejét megszórjuk petrezselyem- meg zellerzölddel, a tűzről levéve pedig ecettel savanyítjuk.


forrás


Az eredeti recept pulykamellet tartalmaz, de csirkemellel is kiváló ez az étel. A gyökérzöldségeket van ahol csak belefőzik a levesbe, de végül nem adják hozzá, van ahol reszelve kerülnek bele. A gazdag tejfölös, tojássárgás habarás, a vékony szeletekre vágott, főtt hús és a fokhagymás, ecetes ízesítés viszont kötelező, ez ennek a levesnek a lelke. A petrezselyemzöldnek a tetején inkább dekorációs értéke van, nem szabad dominálnia. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése