Mártogatós szószok zöldségekhez, pl répa, zellerszár, retek, uborka, káposzta, alma stb. Vagy pirított fokhagymás pirítós/kenyérszeletkékkel is fogyaszthatjuk pl az avokádósat.
1. Juhtúrós
Hozzávalók:
fél vagy 1 csomag juhtúró (tömlősből mehet egy egész, a hasábból elég a fele)
1 pohár tejföl
só, bors
az erős ízek kedvelőinek: egy gerezd fokhagyma összezúzva
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük – a juhtúrót kissé összetörjük villával, hozzáöntjük a tejfölt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
2. Fokhagymás-paprikás
Hozzávalók:
1 pohár tejföl / joghurt
1-2 gerezd fokhagyma összezúzva
édes pirospaprika
Elkészítés:
A tejfölbe belekeverjük a hozzávalókat, és készen is van.
3. Padlizsános
Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 pohár tejföl / joghurt
2 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma vagy fél fej apróra vágott vöröshagyma
só, bors, kömény
Elkészítés:
A padlizsánt tepsiben betesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt puhára sütjük. Utána a héját lehúzzuk vagy a belsejét kanállal kikaparjuk, majd a húsát szétvagdossuk, beletesszük egy turmixba, ráöntjük a tejfölt, az olajat és a hagymaféléket, megfűszerezzük, majd a turmixszal / botmixerrel pépesre turmixoljuk. A hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, és hogy összeérjenek az ízek.
4. Avokádós (ebben nincs fehérje, lehet kenyérrel is enni!)
Hozzávalók:
2-3 db érett, puha avokádó
1 gerezd fokhagyma összezúzva
fél lilahagyma apróra vágva
negyed/fél citrom leve (ízlés szerint)
só, bors ízlés szerint
tehetünk még bele apróra vágott paradicsomot is, aki csípősen szereti, tehet bele tabascót vagy csiliport is
Elkészítés:
Félbevágjuk és kimagozzuk az avokádót, a héjából egy kiskanál segítségével kikanalazzuk a húsát, majd egy villával pépesre nyomkodjuk (nem kell nagyon homogénre, de azért kenhető legyen). Hozzáöntjük a citromlevet, hogy a krém megőrizze zöld színét. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát, végül sózzuk, borsozzuk, esetleg hozzáadjuk a paradicsomot, csípős elemeket is. Nagyon finom, intenzív ízű csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése