(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2025. február 5., szerda

Mártogatós szószok zöldségekhez

Mártogatós szószok zöldségekhez, pl répa, zellerszár, retek, uborka, káposzta, alma stb. Vagy pirított fokhagymás pirítós/kenyérszeletkékkel is fogyaszthatjuk pl az avokádósat.

1. Juhtúrós

Hozzávalók:

fél vagy 1 csomag juhtúró (tömlősből mehet egy egész, a hasábból elég a fele)

1 pohár tejföl

só, bors

az erős ízek kedvelőinek: egy gerezd fokhagyma összezúzva

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük – a juhtúrót kissé összetörjük villával, hozzáöntjük a tejfölt, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.


2. Fokhagymás-paprikás

Hozzávalók:

1 pohár tejföl / joghurt

1-2 gerezd fokhagyma összezúzva

édes pirospaprika

Elkészítés:

A tejfölbe belekeverjük a hozzávalókat, és készen is van.


3. Padlizsános

Hozzávalók:

1 db padlizsán

1 pohár tejföl / joghurt

2 ek olívaolaj

2 gerezd zúzott fokhagyma vagy fél fej apróra vágott vöröshagyma

só, bors, kömény

Elkészítés:

A padlizsánt tepsiben betesszük a sütőbe és 40-45 perc alatt puhára sütjük. Utána a héját lehúzzuk vagy a belsejét kanállal kikaparjuk, majd a húsát szétvagdossuk, beletesszük egy turmixba, ráöntjük a tejfölt, az olajat és a hagymaféléket, megfűszerezzük, majd a turmixszal / botmixerrel pépesre turmixoljuk. A hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, és hogy összeérjenek az ízek.


4. Avokádós (ebben nincs fehérje, lehet kenyérrel is enni!)

Hozzávalók:

2-3 db érett, puha avokádó

1 gerezd fokhagyma összezúzva

fél lilahagyma apróra vágva

negyed/fél citrom leve (ízlés szerint)

só, bors ízlés szerint

tehetünk még bele apróra vágott paradicsomot is, aki csípősen szereti, tehet bele tabascót vagy csiliport is

Elkészítés:

Félbevágjuk és kimagozzuk az avokádót, a héjából egy kiskanál segítségével kikanalazzuk a húsát, majd egy villával pépesre nyomkodjuk (nem kell nagyon homogénre, de azért kenhető legyen). Hozzáöntjük a citromlevet, hogy a krém megőrizze zöld színét. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymát, végül sózzuk, borsozzuk, esetleg hozzáadjuk a paradicsomot, csípős elemeket is. Nagyon finom, intenzív ízű csemege.

testkontroll



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése