(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2019. szeptember 9., hétfő

Almás-szilvás lepény


tészta:
50 dkg liszt
fél sütőpor
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
annyi tejföl, hogy jól összeálljon / kb. 2 evőkanál
töltelék:
savanykás szilvalekvár / el is maradhat
1,5 kg alma
kevés cukor
fahéj
őrölt szegfűszeg
2 maréknyi mazsola / elmaradhat
0,5 kg szilva
A sütéshez egy közepes méretű tepsi szükséges.
A lisztet a sütőporral összekeverjük. A hideg vajat apró darabokban a lisztbe forgatjuk és gyorsan elmorzsoljuk, úgy, hogy a vaj lehetőleg ne olvadjon meg, ne puhuljon fel. Majd hozzáadjuk a cukrot, tojást és a tejfölt, és összeállítjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. Két részre osztjuk. Az egyik kicsit több mint a fele, a másik kicsit kevesebb mint a fele legyen. Hűtőbe tesszük és elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Ízlés szerint kevés cukrot teszünk hozzá és hozzáadjuk a mazsolát is. A szilvát kimagozzuk és hosszában több darabba vágjuk. Ha savanykás, akkor enyhén megcukrozzuk és 2-3 késhegynyi szegfűszeget adunk hozzá.
A tepsit vékonyan kivajazzuk és megszórjuk liszttel. A nagyobb darab tésztát kinyújtjuk a tepsi méretére úgy, hogy körben kb. 1,5 cm-el nagyobb legyen, mint a tepsi. A tésztát a tepsibe tesszük, a szélét körben jól a tepsi falához nyomjuk. Az estleges fölösleget levágjuk. A tésztát nagyon vékonyan megkenjük a lekvárral, erre jön az enyhén kinyomkodott alma. Majd az almát megszórjuk fahéjjal, és elosztjuk rajt a szilvát. A kisebb darab tésztát is kinyújtjuk, derelyemetélővel vékony csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a tölteléket. A rácsokat tojássárgájával megkenjük. Kb. 175 fokon, 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Nem szabad rögtön fölszeletelni, mert szétesik. Meg kell várni, hogy jól kihűljön! Nagyon finom, érdemes várni.
Elisabeth Kling  Ketkes - Sütik-képpel





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése