(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2019. szeptember 9., hétfő

Sült hús zsírban eltéve

Sült hús zsírban eltéve
Elkészítése: Ezt a módszert már évszázadok óta ismerik azok, akik sertésfeldolgozással foglalkoznak. Ami nyers, füstöletlen hús megmarad a disznóvágáskor, illetve ha szándékosan hagynak belőle, azt a következő egyszerű módon tárolhatjuk akár 8-10 hónapig is: a húsokat felszeleteljük és megsózzuk. Olyan zsírban, amelyben még semmit sem sütöttünk (tehát teljesen tiszta), a besózott hússzeleteket apránként néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd fedőt téve rá, addig sütjük mérsékeltebb lángon mindkét oldalát, amíg megpuhul. Ekkor fedő nélkül elpárologtatjuk belőle a nedvességet, pirosra sütjük, majd a húsokat kivesszük a zsírból. A visszamaradt pecsenyezsírt átszűrjük, és félretéve ugyanúgy használhatjuk, mint a többi zsírt. A konzerválandó húsra azonban ezt a zsírt nem önthetjük, mert ha akár csak egy-két csepp víz maradt is a zsírban, vagy az nagyon megpörkölődött, már romlékonnyá válik! Tiszta használatlan zsírt melegítünk (de nem forraljuk), közben az előre tisztára mosott, forrázott (nem törölgetett) és leszárított üvegekbe annyi húst teszünk, hogy egyszeri ebédre-vacsorára elegendő legyen. Annyi zsírt öntünk rá, hogy a húst teljesen ellepje. Ha a zsír megfagyott a tetején, akkor az üveget lezárjuk, és hűvös kamrában tároljuk fogyasztásig. Használatkor az üveget meleg vízbe állítjuk, a zsír megolvad benne és a hús kivehető belőle. A megmaradt zsír még továbbra is eltehető és felhasználható. (forrás)



Kommentek:

-Húsos palacsintának a legjobb. kiolvasztva ledaráljuk, őrölt borssal , pici sóval ízesítjük. keverünk hozzá tejfölt. A sűrű hús masszát enyhén sós palacsintába töltjük és panirozzuk, majd forró olajban kisütjük. Hidegen és melegen is nagyon finom!

-Jo is ez így, de ahogy en tudom nemszabad legmentessen lezarni. Mert ha levan zarva nem tud levegozni es így sokkal elobb beavasodik. Aki ismeri az igazi zsírosbödönyt, az tudja, hogy annak tetejen is vannak lyukak pont szellozes celjabol. En is onnan tudom, hogy a maga
A nagy papáék is bödönbe tették el a sült húst, aminek lyukacsos volt a teteje. Nem olvasztották ki, kivettek belőle húst és a zsírt vissza simították a tetejére.

-Nagyon finom volt, a sült karaj, oldalas, és sült kolbász zsíros bödönben, forró zsírral leöntve, elállt , nem romlott meg egyáltalán. Gyerekkoromban az én anyukám is készített ilyet, nem volt hűtőszekrény és fagyasztó sem, mégis be tudta osztani így a frissen vágott disznó finom húsát ehettük később is. Olyan finom volt kiolvasztva, még ma is érzem az illatát is

-Én is tettem el így sült húst,de ugyanazt a zsírt öntöttem rá,amiben sütöttem,egy évig elállt,sima zsírosbödönökben tároltam.

-így tartósítottam én is a sült húst, sült hurkát,sült kolbász,persze külön,külön edényben.

-Mi a pacalpörit szoktuk így eltenni , mert a férjem szereti csak nálunk . Egy nagy adagot lefőzünk , és egy adagos üvegekben eltesszük forrón , és száraz dunsztban hagyjuk kihülni , Hónapokig eláll , és amikor megkívánja , felmelegít egyet . és ehető !

-Ha hosszú ideig tárolod, az üvegeket takarni kell! GONDOSAN! Fény ne érje az üvegeket! Ellenkező esetben meg fog avasodni! Kortársaim emlékezhetnek rá - gyerekkorunban nem volt hűtő - az üvegben tárolt vagy felejtett tiszta zsír a fény hatására megavasodott! Ebben az esetben is ez fog történni , A kamrában nincs elég sötét, Ki lehet próbálni, de ISTEN ŐRIZZEN ATTÓL, CSAK EZ A TARTÓSÍTÁSI MÓDSZER LEGYEN! Nagyon dicséretes, hogy nincs elfelejtve!

-Nálunk a tepertőből raktak így el a zsírosbödönbe és nyáron ettünk tepertőt

-Zománcozott zsírosbödönbe tették! Isteni finom volt! Disznóvágás után hús,kolbász,hurka sűltzsírban! Még most is számban érzem az ízét az apró kolbászdarabos,sűltzsíros nagykaréj kenyérnek!

-A hust sohasem soztuk meg csak zsirban szep lassan puhára es pirosra megsutöttuk es csak bödönbe tároltuk, a bödönből mindig amennyi szukseges volt annyi hus volt villával kiszedve es a megmaradt husokra a zsir jol zárodoan, ha kellett egy kis olvasztással vissza lett simitva. A hust ezután fűszereztuk kimelegiteskor. Kulön zománcos lábasba pár szál friss kolbász is ugyanigy volt elteve. Május körul kezdtuk a decemberben eltett husokat kiolvasztani friss saláták voltak mindig hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése