2009-01-27 15:03:45, kedd |
|
| | |
| Nagykőrösi aprópecsenyém receptje
Halleluja ! Újra "ép" a net, TVN sem kekeckedik (jaj, csak el ne kiabáljam ) úgyhogy itt a receptje a napokban általam kreált (szerény vagyok, amúgy ) finom egytálételnek . Tudomásom szerint nincs ilyen "helyi specialitás", csak ki kellett gondolni, mik a város ismert, neves élelmiszerei: zöldborsó, zöldbab, kukorica, sárgarépa, sűrített paradicsom, vagy ketchup és az UBORKA - amíg "élt" a konzervgyárunk, addig ez nem is volt kérdés. + a pulyka ! Sokan nem is tudják, hogy a II. v.háborút megelőzően Nagykőrös Angliába irányuló pulykaexportja igen jelentős volt ! - (Nagykőrösön Benedek József és fia 1870-ben alapított gyümölcs és baromfiexport céget. A brit királyi udvar és a londoni elit karácsonyi pulykáját is ez a Benedek-cég szállította. Az 1930-as években a vállalkozás évente már mintegy 200 ezer pulykát értékesített Angliában.)
szóval a receptem:
Nagykőrösi aprópecsenye Ágnes:) módra
hozzávalók 6 személyre 1kg pulyka felső comb filé vékony csíkokra darabolva (mint a tokányhoz) sárga és zöld hüvelyű bab sárgarépa zölborsó (ezek egyforma mennyiségben) 1 doboz csemegekukorica 1 nagy paradicsompaprika só, bors, pirospaprika, egyéb fűszer ízlés szerint étolaj kőrösi ketchup vagy 1 kis doboz kőrösi sűrített paradicsom 1,5kg krumpli 6-8db csemegeuborka apróra darabolva
A babokat "konzervméretűre" daraboljuk - vagy eleve konzerv (vagy fagyasztott) zöldségeket használunk. A sárgarépát és a paprikát felkockázzuk. A pulykahúst kevés olajon jól átsütjük, kiskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, ízlés szerint fűszerezzük, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk-sütjük. Ügyeljünk, hogy egy kis szaftja maradjon! A zöldségeket - az uborka és a kukorica kivételével - ízlés szerint fűszerezve puhára pároljuk, a végén hozzáadjuk a paradicsompürét (ketchupot), a kukoricát és összerottyantjuk. A megtisztított, vékony hasábokra darabolt krumplit olajban kisütjük.
A készre sütött szaftos husit összekeverjük a zöldségekkel, belekeverjük az apróra darabolt uborkát is és a sült krumplival tálaljuk (ezzel is összeforgathatjuk)
JÓ ÉTVÁGYAT ! yaskane = Ágnes :)
| |
|
0 komment , kategória: RECEPTEK saját és netesgyűjtés |
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése