(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. május 19., kedd

Bögrés epres

Nyolcperces bögrés epres - Rupáner konyha

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1,5 bögre (kristály) cukor (24 dkg)
– 1 csipet só
– 2 db tojás
– 1,5 bögre 2,8 %-os tej (3, 75 dl)
– fél bögre étolaj (1,25 dl)
– 1 tasak (12 g) sütőpor
– ízlés szerint eper
– 3 bögre fehér finomliszt (37 dkg)

– a szóráshoz cukor és 3-4 ek. olvasztott vaj



Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.
2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.
Fontos: Ne verjétek fel a turmixxal, csak lazán összekeverni, különben szalonnás lesz a végeredmény, és ez általánosságban igaz a legtöbb kevert tésztára!
3. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt, közepes méretű (20*30-as körüli) tepsibe öntjük. Ezután kidíszítjük a tetejét a hosszában ketté vagy négybe vágott eperszemekkel.

Tapasztalat!
Ha nagyon leves, vizes az eper, amit vásároltok, akkor javaslom, hogy csak félbe vágjátok, és a héjával lefelé sorakoztassátok a sütire, hogy ne áztassa el nagyon, és ne essetek túlzásba a megpakolással, csak néhány szem elég bele! Akkor lesz a legkönnyebb a piskóta, ha fordítva vannak az eperszemek…
Ez minden egyéb levesesebb gyümölcsre igaz!
Tehát: a fotón felfelé van a héjával, mégis fordítva javaslom, az eddigi tapasztalataim alapján mindig úgy a legfincsibb! 🙂
Ha mégis így szeretnétek ne legyen az eper nagyon vizes, és csak módjával tegyetek rá!

4. Kb. 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük (tűpróbát végzünk).
5. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.
6. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik! Nyugodtan szeletelhetjük forrón is, sőt erősen javallom is!

Jó étvágyat!



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése