(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. május 14., csütörtök

Epe működési zavar

Gyógy­nö­vé­nyek
Egy is­mert ma­gyar sza­kér­tő te­ake­ve­ré­ke 18-20-fé­le fü­vet tar­tal­maz, al­kal­ma­zá­sá­val a mű­té­tet gya­kran el le­het ke­rül­ni. Az epe­bán­tal­mak alap­te­ái­nak ha­tó­a­nya­gai a kö­vet­ke­zők: pe­me­te­fű, re­bar­bara, apró­boj­tor­ján, sós­ka­bor­bo­lya. (Lu­kács­né) Ér­de­kes Lu­kács­né­nak az a meg­jegy­zé­se, amely­ben ta­ní­tó­mes­te­ré­re, Forst Ká­roly­ra hi­vat­koz­va azt mond­ja, hogy a gyo­mor­sav mennyi­sé­gét is az epe sza­bá­lyoz­za. Ma­gya­rán: akár sok, akár ke­vés a gyo­mor­sav, epe­bán­ta­lom­mal kell szá­mol­ni.

Működési zavar – betegség diagnózis nélkül
Ennek ellenére gyakran az epe a felelős a panaszokért, főként akkor, ha működési zavar áll fenn esetében. Ilyenkor egy betegséggel ellentétben (például gyulladás) a szervnél sem károsodás, sem lényegi funkciókárosodás nem figyelhető meg, azaz anyagi szinten minden rendben van. Valójában azonban a szerv működése már zavart szenvedett, és ezzel kibillent az egyensúlyából az a rendszer, amely beilleszti a szervet a szervezet egészébe. A reakció túl- vagy alulműködésben jelentkezik:
funkcionális szívritmuszavar, gyomorsav-túltermelés, túl kevés epefolyadék. (!!!!!!!!!!!!!)
A betegnek panaszai vannak, jóllehet konvencionális szemszögből nézve egészséges.

A következő tünetek tartoznak az epéhez, illetve a hagyományos kínai orvoslás szerint az epe energiaköréhez:
Nyomásérzés, illetve fájdalom a felhas jobb oldalán, amely gyakran kisugárzik a jobb vállba. Migrénszerű fájdalom a szem mögött („epemigrén”).
A szem különösebb ok nélkül piros lesz. A beteg rosszul tűri a héjjal fogyasztott gyümölcsöt, a hüvelyeseket (bab, borsó), a brokkolit, a káposztát és a kelkáposztát.
Keserű szájíz.
Visszatérő puha és világos színű széklet.
Puffadás, hányinger, teltségérzet.
A beteg rosszabbul érzi magát zsíros ételek fogyasztását követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése