(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. május 15., péntek

Recept mentések a régi Brokkoli blogomból

Tündérsüti
  2014-12-17 10:43:55, szerda
 
 Hozzávalók:
egy 24 x 38 cm-es tepsihez

Tésztához:
25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
csipet só
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Töltelékhez:
2 csomag puncs ízű pudingpor
8 csapott evőkanál kristálycukor
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2 citrom reszelt héja
1 tk rum vagy rumaroma

Tetejére:
porcukor

Elkészítése:

Először a szokott módon sűrű pudingot főzünk, majd még forrón hozzákeverjük a tejfölt. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a tejfölös pudinghoz adjuk, óvatos átforgató mozdulatokkal, vigyázva ne törjön össze a hab. A tölteléket reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütésre).

A tésztához gépi habverővel elkeverjük a margarint a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojás sárgákat is. A sütőporral elkevert lisztet belekeverjük a margarinos-tojásos masszába és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. A tészta lágy, nagyon könnyen formázható, ha úgy érezzük még pici lisztet dolgozhatunk bele.
A tésztát kb 60-40 % arányban két részre osztjuk. A nagyobbik tésztacipót a sütőpapíron ellapítjuk lisztezett nyújtófa segítségével a tepsi méretére, majd átemeljük papírostól a tepsibe. Erre került a töltelék. A kisebbik tésztacipóból tésztarudakat sodrunk,amit rácsosan a töltelékre rakosgatjuk.
Úgy 30 perc sülés után kukkantsunk be a sütőbe, nehogy megégjenek a tészta rácsok a sütemény tetején.Takarjuk le sütőpapírral ha úgy látjuk jónak (én így tettem).
Kb 40 perc sütés után a habos rész még kicsit recegős lehet, de nem baj, mert miközben hűl szépen megszilárdul.
A teljesen kihűlt süteményünket porcukorral hintjük és tetszőleges formára szeleteljük. Másnap a legfinomabb jó hidegen :)))

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Királyfánk
  2014-12-17 10:39:06, szerda
 
 I. változat

30 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
3 tojássárgája,
tejföl,

tetejére:
15 dkg dió,
15 dkg porcukor,
3 tojásfehérje,
rum.

Királyfánk elkészítése:
Az anyagokat összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és kerek lapokat szúrunk ki a tésztából. Egy kis halom habot teszünk a tetejükre és megsütjük.
Hab: a darált diót, a porcukrot, a tojások habját és egy kevés rumot összekeverünk.
Ha megsült, két lapot meggylekvárra összeragasztunk.

II. változat

35 dkg rétesliszt
15 dkg zsír
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja + egy kis leve is
3 tojás sárgája
fél sütőpor

hab:
3 tojásfehérje habnak felverve
15 dkg cukorral
belekeverünk 10 dkg darált diót

Összeragasztáshoz: baracklekvár
Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát és vékonyra kinyújtjuk.Kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A diós habból egy-egy kis kanállal teszünk minden tésztadarabra.Így sütjük.
Mikor megsült,kettesével összeragasztjuk baracklekvárral.
Jópofa,finom és sokáig eláll./ feltéve,ha nem fogy el pillanatok alatt! :)/
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Diós habos korongok Eta módra
  2014-12-17 10:37:04, szerda
 
 Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tojás sárgája
4 dkg porcukor
1 kávéskanál sütőpor
12,5 dkg Rama margarin
3 teáskanál tejföl

diós hab:
2 tojás fehérje
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg darált dió

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, korongokat szaggatunk, papírral bélelt tepsibe tesszük.
A habhoz a fehérjét felverjük, hozzáadjuk a porcukrot majd a darált diót. Nyomózsákba tesszük vagy kiskanál segítségével a korongokra halmokat készítünk.
160 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A kihűlt korongokat megtölthetjük ízlés szerint lekvárral, de magában is nagyon finomak

Csokikrém:
1 dl tejszín
15 dkg csoki
3,5 dkg margarin vagy vaj

Ezeket összeolvasztjuk, hagyjuk hűlni és betöltjük a korongokat.
Elég nehezen sűrűsödik be a krém, de megéri

facebook, Eta hagyományos tortái

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Egyszerű omlós tészta (töltött kiflikhez)
  2014-12-16 21:52:10, kedd
 
 Karácsonyra, Szilveszterre, Húsvétra, bármilyen ünnepre (vagy hétköznapra), jó előre elkészíthető,
egyszerű, gyors, nagyon finom, ízlés szerint tölthető sütemény.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
8-10 dkg porcukor
20 dkg puha vaj vagy margarin
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

vaníliás porcukor a forgatáshoz

töltelék ízlés szerint

A lisztbe keverjük a sót. A tojássárgáját jól kikeverjük a porcukorral, reszelt citromhéjjal és a puha vajjal. Összegyúrjuk a liszttel. Cipót formázunk belőle. Letakarva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük az ízlés szerinti tölteléket ,
A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán fél cm vékony téglalap alakra nyújtjuk. Olyan másfél arasz széles és két arasz hosszú (30x40 cm) legyen. Hosszába vágjuk fel négy egyenlő részre. Minden tésztacsík hosszabbik szélére kenjünk tölteléket és tekerjük fel, illetve hajtsuk rá a tészta többi részét. Nyomkodjuk össze, formáljuk óvatosan hengerré. Ha elszakad a tészta, nyomkodjuk össze. A négy töltött tésztarudat vágjuk egyenlő darabokra (8-10), rakjuk sütőpapiros tepsibe. Előmelegített sütőben süssük világosra. Elég, ha az alja már megpirult, kész, ne süssük tövább. Ahogy kisült, rögtön vaníliás porcukorba forgatjuk (pár evőkanál porcukrot összekeverünk 1 tasak vaníliás cukorral)
Kihűve, zsírpapírral bélelt dobozban sokáig eláll.
A kinyújtott tésztát feldarabolhatjuk féltenyérnyi négyzetekre is. Tölteléket teszünk a közepükre és kifliket formázva belűlük, a fenti módon megsütjük.
Sütés 180 fokon, kb negyed óra, de ez sütő függő.

A töltelék lehet keményebb, sütésálló lekvár, birsalmasajt, dió, mák, gesztenye stb

Diós és mákos töltelék:
20 dkg darált dió, vagy őrölt mák, 10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, fél citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás, cukor, tej, illetve rum.
A diót a porcukorral, mazsolával, citromhéjjal és egy kevés rummal összekeverjük. A mákot ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele.

Gesztenyés töltelék:
1 db 20/25 dkg-os gesztenyemassza
kevés rum, vagy aroma
1 evőkanál porcukor
1 evőkanálnyi tejszín
A hozzávalókat összekeverjük


 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Burgonyás tésztába tekert virsli
  2014-12-16 21:46:59, kedd
 
 Hozzávalók:
50 dkg burgonya
4 evőkanál liszt
1 teáskanálnyi vaj
só, bors
6 virsli
2 evőkanál paradicsomszósz

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd a vajat is hozzákeverjük és összegyúrjuk. A tésztát 12 részre osztjuk. Közben a virsliket kettőbe vágjuk és leszedjük a bőrét. Minden darab tésztát kinyújtunk, vagy kézzel ellapítunk. Kicsit ragadni fog, de ettől nem kell megijedni, lisztezzük be a nyújtódeszkát. A tészta közepére egy fél virslit teszünk és feltekerjük. A két végét is megnyomkodjuk, hogy ne lógjon ki belőle a virsli. Ezt követően forró olajban kisütjük és papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a zsiradékot, majd átkenjük a paradicsomszósszal és melegen fogyasztjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Lesütött hús és kolbász
  2014-12-16 21:27:44, kedd
 
 Lesütött hús és kolbász

A gyermekkori disznóvágások alkalmával nálunk még készült lesütött hús és a kedvemért lesütött kolbász is. Régen a falusi háztartásokban a hús, a kolbász és némely családnál a töpörtyű lesütése és zsírban tárolása, a füstölés mellett, a feldolgozott disznóból készült ételek konzerválását szolgálta. Disznóvágáskor üstben, bő zsírban, lassú tűzön puhára sütötték az enyhén sózott oldalas szeleteket, illetve a család ízlésének megfelelő húsokat. Akkor készült el, amikor könnyen ki lehetett húzni a húsból a csontot. A sült húst véndőbe, nagyobb lábosba vagy fazékba szedték és felöntötték annyi zsírral, hogy a hús ússzon benne. Az edény tetején a hús nem lóghatott ki, hanem légmentesen be kellett fedje a zsír. A kolbászt külön sütötték ki, majd 10-15 cm-es metszéseket vágtak belőle, a lesütött hús közé tették, és fehér zsírral öntötték le. Volt ahol a lesütött kolbászt külön készítették, a metszéseket edénybe tették, és azzal a piros zsírral öntötték le, amelyben sült. A lesütött húsos edényeket hűvös, száraz helyen tartották. Manapság a hűtőszekrények és hűtőládák korában egyre ritkábban készítenek lesütött húst disznóvágáskor. Aki ki szeretné próbálni ezt az egyszerű, páratlanul finom húst, kisebb mennyiségből otthon is elkészítheti. A lesütött húst tehetjük kisebb lábosokba, cserépedényekbe, kisebb véndőbe vagy befőttes üvegekbe is. Minél tovább áll a hús a zsírban, annál finomabb, porhanyósabb. A hús lesütése nagyon hasonlít a franciák népszerű konfitálásához, azonban a magyar falusi konyha által használt elkészítési mód sokkal egyszerűbb, puritánabb, hiszen fűszerezésül csak sót használt, szemben a franciák kakukkfüves, rozmaringos, babérleveles, hagymás, fokhagymás, zsályás stb. fűszer kavalkádjával. Természetesen az otthon készült lesütött húst mindenki ízlése szerint fűszerezheti.

Hozzávalók:

A lesütött húshoz
2 kg hús szeletelve (pl.: oldalas, tarja, dagadó)
1-1,5 kg zsír


A lesütött kolbászhoz
2 kg frissen töltött kolbász
1-1,5 zsír

(A lesütött kolbászt a fent leírtak szerint készíthetjük külön is, de a lesütött húshoz adva is.)

A lesütött húshoz a hússzeleteket enyhén besózzuk, bő zsírban lassú tűzön 2-3 óra alatt puhára sütjük. A kolbászt egészben, ugyancsak bő zsírban, lassú tűzön kb. 1 óra alatt megsütjük. A megsült kolbászt 10-15 cm-es darabokra vágjuk. A lesütött hússzeleteket és a kolbászt abba az edénybe tesszük, amelyben tárolni szeretnénk és felöntjük annyi zsírral, amennyi ellepi. Miután kihűlt lefedjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Több hónapig eltartható. Fogyasztáskor zsírral együtt szedjük ki a húst és a kolbászt az edényből, felmelegítés után a leolvadt zsírt visszaönthetjük az edénybe. Házi savanyúsággal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Gesztenyés kekszes szelet
  2014-12-16 21:24:17, kedd
 
 Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
4 ek víz
1 sütőpor
4 ek cukor
4 ek liszt
1,5 ek kakaópor

Krém:
1 cs vaníliás puding
3 dl tej
25 dkg margarin
20 dkg porcukor

Töltelék:
1 cs gesztenyemassza
4 ek baracklekvár
2 ek kakaópor
1/2 kg keksz összetörve
3 dl tej
1/4 rumaroma

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, a fehérjét kemény habbá verjük, a lisztbe keverjük a sütőport és a kakaóport, a lisztet és a tojáshabot felváltva a felvert tojás sárgához adjuk úgy, hogy a fehérjéből maradjon utoljára. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb 10-15 perc alatt készre sül, majd ha kihűlt kettévágjuk.
A pudingot felfőzzük a tejjel a margarint habosra keverjük a cukorral és ha kihűlt a puding a kettőt összekeverjük.
A töltelék hozzávalóit is egy nagyobb tálba összekeverjük,de csak közvetlenül felhasználás előtt, mert ha áll nehéz vele bánni. A kekszet minél kisebbre kell törni,de (a darált keksz az nem jó hozzá,azzal már próbáltam,de nagyon tömény a közepe tőle).

Összeállítás:
A csokis piskótát vágjuk ketté, az alsó felére kenjük rá a krém felét, majd simítsuk rá a kekszes tölteléket, majd a maradék krémet. Ráborítjuk a piskóta felét és a tetejét csokoládé mázzal vonjuk be.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Töltött sült krumpli
  2014-12-16 20:33:34, kedd
 
 Hozzávalók:
közepes méretű burgonyák(adagtól függ,hány db)
olaj

sajt
szalonna
sonka
kolbász
hagymaszeletek

Elkészítése:
A közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Egy ecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk sós étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon. A krumplik tetejét is megsózzuk.
A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a krumplikat puhára sütjük. A sütési idő kb 35-40 perc, de függ a krumplik nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.
A sütés vége felé a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.
Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.
Salátával kínáljuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
Makói (hagymás) rakott tarja
  2014-12-16 14:25:32, kedd
 
 Előző nap elkészítem a húst, vagyissütés előtt legalább egy nappal bepácolom.
Legjobb hozzá a Gyros fűszerkeverék.
Egy nagy, magas oldalú tepsit vékonyan kizsírozok. A megtisztított krumplit vastagabbra felkarikázom és egy réteget egymásra rakok a tepsiben úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd fűszerezem ízlés szerint sóval, borssal, de a legjobb a Lucullus tejfölös sültkrumpli fűszersó (a hagyományos sültkrumplit is ebbe forgatom, nagyon finom lesz)
A befűszerezett krumplira jó sok felkarikázott vörös és lilahagymát teszek, a hagymákra felcsíkozott húsos füstölt szalonnát szórok, majd pár kanál olajat locsolok rá.
Az előző nap bepácolt tarja felét rárakom a hagymás szalonnás rétegre.
Majd egy újabb réteg burgonya következik (ugyanúgy fűszerezve mint az elsőt),
megint csíkozott füstölt húsos szalonna, és a burgonya szeletek közé még fokhagyma gerezdeket is teszek.Újabb réteg karikákra vágott vöröshagymát és lilahagymát teszek rá, majd következik a maradék tarja. Kevés olajat erre is locsolok. Alufóliával befedem a tepsit, majd kb 200 fokon (gáz 5-6 fokozat) úgy 1 órát párolom a rakott húst. Amíg sül, addig elkészítem a tejfölös-kapros-fokhagymás öntetet amit majd a tepsiben lévő hús tetejére kenek.
A tejfölbe ízlés szerint sót, borsöt rakok, zúzott fokhagymát vagy szárított fokhagyma port teszek, végül egy kis csomó kaporzöldet aprítok belem amitől nagyon finom pikáns ízű lesz.. Ezeket alaposan összekeverem és kicsit állni hagyom.
Ha letelt a sütési idő, kiveszem a tepsit a sütőből, leveszem róla az alufóliát és megnézem, elég puha-e már a hús és a krumpli. Felkarikázok néhány szem paradicsomot és a hús szeletekre rakom őket, majd a fokhagymás kapros tejfölt rákenem az egész tetejére. Ezután visszateszem a tepsit a sütőbe, ahol megint 200fokon mostmár készre sütöm, amíg a tejföl rá nem pirul.
Nagyon kiadós és nagyon finom !
Mivel nem mindenki szereti, a kapor helyett lehet a tejfölbe keverni apróra vágott nyers vöröshagymát, vagy zöldhagymát, esetleg kész pirított hagymát - és így méginkább makói lesz az ételünk.  


 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből  
Gluténmentes panírozás
  2014-12-16 14:21:45, kedd
 
 A megfelelően előkészített húst/zöldséget először rizslisztbe, majd sózott, felvert tojásba, végül burgonyapehelybe mártjuk. Forró zsiradékban a szokásos módon kisütjük.


 
 
0 komment , kategória:  Válogatás Ágnes:) receptekből 


bkisseva.blog.xfree.hu

Profil képem!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése