(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. május 19., kedd

Szent István-kenyér



Szent István-kenyér a nyár gyümölcseivel
"Ez a sütemény a Louvre udvarán rendezett bemutatókat idézi fel bennem. Akkor még nem létezett a Caroussel, az az üvegpiramis alatt elterülő hatalmas komplexum, amelynek öt, egyenként több száz főt befogadó rendezvénytermében háromóránként rendeznek a divatházak bemutatót. Akkor még hatalmas színházi sátrak álltak a négyzet alakú óriási téren, körülöttük a múzeum patinás falaival. Jól emlékszem, néha reggel hattól éjfélig tartott a munkaidőnk: délelőtt tizenegykor kezdődött az első show, este nyolckor pedig az utolsó. Ez a tápláló, kalóriadús sütemény a túlélésünket biztosította, és azon a bizonyos héten szinte csak ezen éltünk."

Hozzávalók (8 személyre)
A tésztához:
300 g búzaliszt (vagy gluténmentes liszt)
1 tasak sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
200 g barna cukor
3 tojás
200 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
200 ml tej
250 ml olívaolaj
50 ml habtejszín
1 kisebb marék tisztított egész mandula
50 g kukoricakeményítő
150-150 g áfonya, szeder és málna (mind egészben) vagy eper (ha nagyobb szemű, kettévágva)

A forma kikenéséhez:
diónyi vaj
1-2 evőkanál zsemlemorzsa

A díszítéshez:
200 g kristálycukor
100 g víz
a süteményben használt gyümölcsökből néhány szem
2-3 sárga húsú nektarin
100 g szeletelt mandula

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése