20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kk só.
A hozzávalókat alaposan összegyúrom és hideg helyen legalább egy órát pihentetem. Újjnyi vastagra nyújtom és pogácsákat szúrok ki belőle. A tetejét tojással megkenem és forró sütőben megsütöm.
Édesanyám receptje a krumplis pogácsa, amelyet mindig bableves után tett az asztalra. Nem nagyon szokott belőle maradni.
Krumplispogácsa parasztosan (Krumplispogácsa)
1 kg burgonya, fél kg liszt, 20 dkg fagyos zsír, 1 csapott ek só.
A krumplit sós vízben megfőzöm és még melegen átnyomom a krumplinyomón. Egy deszkán összegyúrom a többi hozzávalóval és másfélcentis vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszúrom és lisztezett tepsiben betolom a forró sütőbe. Félidőben megfordítom a pogácsákat. Forrón tálalom.
Aludttejes burgonyás pogácsa
45 dkg főtt, áttört burgonya, 55 dkg finomliszt, 3-4 dkg élesztő, fél liter tej, 2 dl aludttej, vagy kefir, kevés fehérbor, kiskanál só.
"Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókat összekeverjük. Rövid pihentetés után kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszagggatjuk, majd a tetejét tojással megkenjük. Forró sütőben megsütjük.
Töpörtyűs pogácsa (Tepertős pogácsa) - leveles
15 dkg töpörtsűt apróra vágok és elkeverem 40 dkg liszttel. 10 dkg zsírral, 1 tojás sárjájával, 2 kk sóval és 3 - 4 EK tejföllel jól összegyúrom. A tészta ne legyen kemény. Kinyújtom, párszor hajtogatom és pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojássárgájával és közepes hőfokú sütőben aranysárgára sütöm.
Erdélyi tepertős pogácsa
Fél kg liszt, fél kg tepertő, 2 tojás, 2, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 cs sütőpor, só, bors.
A tepertőt húsdarálón ledarálom, majd 1 tojással, tejjel, tejföllel és sütőporral jól átgyúrom. Hideg helyen legalább 1 órán át állni hagyom. Kétújjnyi vastagságúra nyújtom, pogácsaszagatóval kiszúrom és sütőlemezre teszem. A felületét káróformájúra bevagdalom és felvert tojással kenem be. Forró sütőben szép aranybarnára sütöm.
Káposztás töpörtyűs pogácsa
300 g libatöpörtyű, 40 dkg liszt, 3 tojás, 4 dkg élesztő, 1 fej káposzta, 1 EK zsír, bors.
A káposztát apróra vagdalom, sózom, borsozom és a zsíron megpárolom. A töpörtsűt ledarálom és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrom. Kétújjnyi vastagra kisodrom, pogácsaszaggatóval kiszúrom, tepsibe teszem és fél óráig pihentetem. A felületét kárószerűen bevagdalom, megkenem felvert tojással és forró sütőben aranybarnára sütöm. Link
bkisseva, 2017. január 30. hétfő, 10:10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése