(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. június 10., szerda

Rizskoch



Rizskoch, ahogy mi szeretjük.
Rizskoch
HOZZÁVALÓK
25 dkg rizs (A osztályú)
1 l tej
2 dl víz
1 csipet só
15 dkg kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
2 tk vaníliaaroma
1 rúd vanília kikapart magjai
5 db tojás
2 tk búzaliszt
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
A tepsi kikenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS
A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon felpuhítjuk. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot és a vanília-aromát, majd lefedve hagyjuk kihűlni.
Ha a tejberizs kihűlt, átkeverjük. Ezután egy kb. 20 x 28 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.
A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.
A kivajazott, morzsával megszórt formába öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez nekem kb. 50 percbe telt alsó-felső sütésen.
Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral, vagy lekvárral/csokiszósszal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése