(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2020. június 22., hétfő

Somlói torta


Somlói torta

Hozzávalók:

1 db 8 tojásos piskóta ( 24 cm tortaforma )

8 db tojás
1 csipet só
8 evk. kristálycukor
8 evk. rizsliszt
1 tasak sütőpor

Sütöttem, egy 8 tojásos piskótát
8 db tojás
1 csipet só
8 evk. kristálycukor
8 evk. rizsliszt
1 tasak sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgáját, fehéredésig keverjük a cukorral. Ha úgy látjuk már jó, szép fényes - és krémes az állaga, akkor felverjük a fehérjét is, egy csipet sóval. Nem szoktam nagyon keményre felverni, mert akkor nem lesz olyan jó a piskóta!  Ha elkészült, a fehérjéhez hozzákeverjük a cukros masszát, és kanalanként, beletesszük a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan eldolgozzuk.
24 cm, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 40- 45 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet.
Nagyon sűrű pudingot főztem, mégpedig, 1 liter tejhez adtam, 4 csomag csokoládés pudingport. ( Haas ) A tejet feltettem forralni, de valamennyit szedtem ki egy kis tálba, amiben a pudingporokat csomómentesen kikevertem, majd közben, a melegedő tejhez kevertem.
A cukrot, szerintem mindenki a szája íze szerint adagolhatja hozzá, én sem igazán méregetem, kb. 10 - 15 dkg-ot keverek a pudinghoz. Mikor már majdnem kész, adok hozzá 15 dkg mazsolát, 10 -15 dkg durvára darabolt diót, ez így még egyet - kettőt rottyan együtt. Ha már teljesen besűrűsödik a puding, elzárjuk, és 15 dkg Ramat hozzákeverünk, és addig keverjük a forró pudingban, míg elolvad. A piskótát kettévágtam, majd az alsó piskóta lapot a formában hagytam, és ráöntöttem még forrón a puding felét. A másik felét pedig, kockákra darabolva dobáltam rá, majd erre jött a maradék csokoládé krém. Amikor már teljesen lehűlt, 3 dl tejszínt ( Meggle ) felvertem, és körbekentem vele, majd darabolt dióval megszórtam, és az olvasztott csokoládét sem hagytam ki, abból is kapott egy keveset!  Pár óra hűtés után felvágható, de másnap finomabb!! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése