Polentapizza
Hozzávalók – polentaalap: 20 dkg kukoricadara, 1 l alaplé; zöldborsópüré: 40 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott), snidling ízlés szerint; gombás feltét: 30 dkg laskagomba, 25 dkg csiperkegomba, 5 db kápiapaprika, zöldfűszerek ízlés szerint, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek. olívaolaj.
Polentaalap: Ehhez a kukoricadarát alaplében kásává főzzük, majd tortaformába öntjük, hogy megszilárduljon, s hűtőbe tesszük (érdemes előző nap elkészíteni!). Felhasználás előtt háromszögekre vágjuk, és forró serpenyőben zsiradék nélkül lepirítjuk.
Zöldborsópüré: A borsót megpároljuk, sózzuk, majd lepasszírozzuk. Apróra vágott friss snidlinggel megszórjuk.
Gombás feltét: A kápiapaprikákat tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, és kb. 40 perc alatt megsütjük. Sütés közben néha átforgatjuk; nem baj, ha néhol fekete lesz. Amikor megsült, megvárjuk, míg kihűl, majd óvatosan lehúzzuk a héját, és csíkokra vágjuk. A szeletelt gombát sózzuk, borsozzuk, fokhagymával fűszerezzük, lepirítjuk, s összekeverjük a felcsíkozott paprikával.
A polentaháromszögeket megkenjük a borsópürével, majd rátesszük a pirított gombafeltétet. Frissen, azonnal fogyasztjuk.
Spenótos lepény kukoricával
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 1 csipet só, 1 csipet fekete bors, 4 tojás, 15 dkg túró (cottage cheese), 5 dkg eidami sajt, 15 dkg csiperkegomba, 1/2 közepes vöröshagyma, 1 tk. fűszerpaprika, 20 db olajbogyó, 5 dkg csemegekukorica, 1 tk. olívaolaj.
Az olívaolajon egy mélyebb serpenyőben a hagymát és a gombákat megpirítjuk. 2-3 perccel később a spenótot is hozzáadjuk, és az egyveleget addig főzzük, amíg az összes víz el nem párolog alóla.
A tojásokat külön tálban felverjük, hozzáadjuk a túrót, a reszelt sajtot, a kukoricát és az olajbogyókat; sózzuk, borsozzuk, paprikával fűszerezzük. Ezután a spenótos-gombás-hagymás masszát a tojásos egyveleghez adjuk, és összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe csúsztatjuk kb. 30 percre, amíg a lepény szépen megbarnul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése