(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. november 30., kedd

Diós- Mákos bejgli


Hozzávalók:

1 kg liszt

20 dkg vaj

15 dkg zsír

60 dkg cukor/ por / cukor

1 dkg élesztő

2 db tojás

2 dl tej

1/2 dkg só

1 db citrom reszelt héja

1 cs fahéj

4 dkg zsemlemorzsa

40 dkg mák

40 dkg dió

Elkészítés:

A lisztet, a vajat, a zsírt, és 10 dkg cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejjel felfuttatjuk , és a tésztához adjuk az 1 egész tojással, és a sóval. Összegyúrjuk , és hideg helyen pár órát pihentetjük. Majd 6 egyenlő részre osztjuk , cipókká formáljuk, és téglalap alakura nyújtjuk. Hármat a mákos , hármat a diós töltelékkel töltünk meg úgy ,hogy a tölteléket egész a tészta széléig kenjük , a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát feltekerjük , és enyhén zsírozott tepsibe tesszük nem túl közel egymáshoz .Tojással megkenve fél órát meleg helyen pihentetjük, majd ismét megkenjük, hideg helyre tesszük míg a tojás megszárad./megrepedezik/ Megszúrkáljuk az oldalát , és előmelegített sütőbe 170 fokon 35 - 40 percig sütjük.

Máktöltelék:

26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk ,leforrázzuk vele a ledarált mákot,hozzá keverjük a reszelt citromhéját, és a késhegynyi fahéjat. Ha kihűlt a tésztára kenjük.

Dióstöltelék:

22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a ledarált diót, hozzá adjuk a reszelt citrom héját, a fahéjat és a 4 dkg morzsát.

Hidegen kenjük a tésztára, vigyázzunk , hogy a töltelék se híg ,se túl sűrű ne legyen , mert sülés közbe kireped a tészta.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése