(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. december 2., csütörtök

Hókifli

 Hozzávalók a tésztához:  

kb. 50-60 darabhoz

 40 dkg rétesliszt vagy finomliszt

 25 dkg  vaj vagy margarin  

(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)

 1 csipet só

 2 dl tejföl


A diós töltelékhez:

 10 dkg darált dió

 porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)

 3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

 1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

 fél zacskó vaníliás cukor

 0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)


A mákos töltelékhez: 

 ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák


A lekváros töltelékhez:

 10 dkg sűrű házi szilvalekvár


+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a margarinnal vagy a vajjal/zsírral elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.

Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.

Az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatom. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom.)

A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi  tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom. A másik két tésztagombóccal is ugyanígy járok el: kinyújtom, kiszaggatom, tölteléket teszek rá, feltekerem, kiflivé formálom.

Sütőpapíros tepsire teszem a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán! (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.)

Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.


Tipp: Kör alakúra szaggatva a tésztát, nagyon egyszerű elkészíteni a kis kifli formákat és igazán csinosak, guszták lesznek. 


forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése