Ezt a receptet pár nappal ezelőtt kaptam egy nagyon kedves ismerősömtől, addig még csak nem is hallottam róla, de azóta már kétszer sütöttem, sőt holnap jön a harmadik ismétlés.
Bár állítólag nagyon sokáig eláll és ropogós marad, ezt még nem sikerült tesztelnünk.
A tésztának legalább két óra hűtős pihentetés kell, de akár két napig is pihenhet a hűvösön.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
25 dkg vaj
20 dkg liba vagy mangalicazsír
3 púpozott teáskanál só
1 tojás
1 ek. 10 %-os ecet
kb. 6 ek. langyos víz
Tetejére:
1 tojás
reszelt sajt vagy szezámmag
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékkal. Igen, lehet akár margarint is használni, ha valaki azt szeretné, abból fél kilogramm kell.
Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, mérjük az ecetet és a vizet.
Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, becsomagoljuk és hűtőbe tesszük.
Sütés előtt kivesszük, 3-4 mm vastag, téglalap formára nyújtjuk.
Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a sajttal vagy a szezámmaggal és derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire fektetjük és a közben 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 15 perc alatt sül ropogósra.
A második alkalommal a tészta felét olajbogyósra készítettem. Ehhez egy kis üveg fekete olajbogyó felét lecsepegtettem, apróra vágtam.
A tésztát kinyújtottam kb. 2 mm vastagra, egyenletesen elterítettem rajta az apróra vágott olajbogyó nagyobb részét, majd háromba hajtottam. Ehhez gondolatban három részre osztottam, a középsőre a jobb szélsőt, annak a tetejére a bal szélsőt
Az így kapott tésztacsík tetejére szórtam a maradék olajbogyót és megint háromba hajtottam.
Végül pihentetés nélkül 4-5 mm vastagra nyújtottam, a tetejét lekentem tojással és feldaraboltam. Sütőpapíros tepsire ültettem és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöttem.
Ez még omlósabb lett mint a sajtos tetejű.
forrás Limara
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése