(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. december 2., csütörtök

Sós stangli (ecetes)


Ezt a receptet pár nappal ezelőtt kaptam egy nagyon kedves ismerősömtől, addig még csak nem is hallottam róla, de azóta már kétszer sütöttem, sőt holnap jön a harmadik ismétlés.

Bár állítólag nagyon sokáig eláll és ropogós marad, ezt még nem sikerült tesztelnünk.

A tésztának legalább két óra hűtős pihentetés kell, de akár két napig is pihenhet a hűvösön.


Hozzávalók:

70 dkg finomliszt

25 dkg vaj

20 dkg liba vagy mangalicazsír

3 púpozott teáskanál só

1 tojás

1 ek. 10 %-os ecet

kb. 6 ek. langyos víz

Tetejére:

1 tojás

reszelt sajt vagy szezámmag

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékkal. Igen, lehet akár margarint is használni, ha valaki azt szeretné, abból fél kilogramm kell.

Közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, mérjük az ecetet és a vizet. 

Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, becsomagoljuk és hűtőbe tesszük.

Sütés előtt kivesszük, 3-4 mm vastag, téglalap formára nyújtjuk. 

Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a sajttal vagy a szezámmaggal és derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk.

Sütőpapíros tepsire fektetjük és a közben 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 15 perc alatt sül ropogósra.


A második alkalommal a tészta felét olajbogyósra készítettem. Ehhez egy kis üveg fekete olajbogyó felét lecsepegtettem, apróra vágtam. 

A tésztát kinyújtottam kb. 2 mm vastagra, egyenletesen elterítettem rajta az apróra vágott olajbogyó nagyobb részét, majd háromba hajtottam. Ehhez gondolatban három részre osztottam, a középsőre a jobb szélsőt, annak a tetejére a bal szélsőt 

Az így kapott tésztacsík tetejére szórtam a maradék olajbogyót és megint háromba hajtottam.

Végül pihentetés nélkül 4-5 mm vastagra nyújtottam, a tetejét lekentem tojással és feldaraboltam. Sütőpapíros tepsire ültettem és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöttem.

Ez még omlósabb lett mint a sajtos tetejű.




forrás Limara



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése