Karácsonyi aprósütemény:
Linzer
Díszes linzer karika
Recept:
30dkg finomliszt
20dkg 82%-os vaj
10dkg porcukor
csipetnyi só
késhegynyi vaníliaőrlemény
3 tojássárgája
A robotgépbe teszek mindent a tojás kivételével(a vajat felkockázom) és beindítom. Mikor morzsa szerű lesz hozzáadom a tojássárgáját és készre dolgozom. Kiborítom, kézzel összedolgozom, fóliába csomagolom, 30 percre hűtőbe teszem. Majd nyújtom, szaggatom, 180 fokon világosra sütöm. Kiveszem, teljesen lehűtöm csak azután tőltöm. A felső darabokat vaníliás porcukorral megszórom(felét papírral letakarom). Az alsó darabokat lekvárral megkenem, finoman rájuk helyezem a porcukros felső darabokat, majd olvasztott csokival mintázom(levágott sarkú zacskóval szoktam)
Ischler
Ischler
30dkg liszt
7, 5dkg darált dió
csipetnyi só
12,5 dkg porcukor
25dkg 82%-os vaj
4 tojássárgája
Robotgéppel összeállítjuk. 30 percre hűtőbe rakjuk. Nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük. Ha teljesen kihűlt csokikrémmel összeragasztjuk, majd díszítjük.
Csokikrém:
2,5dl tejszín
25dkg étcsoki
A forró tejszínben felolvasztjuk a csokit. Hűtőbe tesszük. Mikor félig megdermedt betőltjük a sütiket. A krém szilárdulása után csokival bevonjuk, és diószemekkel díszítjük.
Máz:
20dkg fehércsoki
5 dkg étcsoki
2-3 kanál étolaj
Diószemek
Narancsos-diós keksz
Narancsos-diós-csokis aprósütemény
(az eredeti recept Lajos Mari könyvéből való...én a saját ízlésemre változtattam)
40dkg liszt
csipetnyi só
15dkg hideg vaj
15dkg porcukor
2 bio-narancs héjja
12g sütőpor
2 tojássárgája
pici tejszín
Robotgépben összedolgozzuk a tésztát, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre, majd nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük.
Tőltelék :
1dl tejszín
12dkg darált dió
5dkg porcukor
1 bio-narancs héjja
A tejszínt felforrósítjuk, a diót belekeverjük. Mikor lehűlt ízesítjük, majd 2-2 sütit összeragasztunk á diótőltelékkel.
Máz:
20dkg tejcsoki
2-3 evőkanál étolaj
Díszíteni:
Dióbél
Marcipános aprósütemény
Marcipános aprósütemény
(a recept Lajos Mari könyvéből való)
Recept :
25dkg liszt
csipet só
15dkg hideg vaj
5dkg darált mandula
8dkg porcukor
késhegynyi vaníliaőrlemény
1 kávéskanál sütőpor
A robotgépbe pakolunk mindent, morzsalékosra dolgozzuk, majd jön bele
1 tojássárgája
kevés tejszín
Összeállítjuk, fóliába csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük, majd nyújtjuk, szaggatjuk 180 fokon világosra sütjük. Ha teljesen kihűlt vékonyan megkenjük sárgabarack lekvárral.
40dkg marcipánt vékonyra nyújtunk(nem lisztet szórunk alá, hanem porcukrot), kiszúrjuk, a megkent sütikre helyezzük.
15dkg étcsoki
2-3 kanál étolaj
egész mandulaszemek
Olvasztott csokiba mártjuk a kész sütiket, majd mandulaszemekkel díszítjük.
Nápolyi háromszög
Nápolyi háromszög
Recept:
4db 30/40cm nápolyi lap
Karamell krém: (2 ilyen adagra lesz szükség)
1/2kg tejkaramella
1, 5dl tejszín
12,5dkg 82%-os vaj
10dkg kekszdara
10dkg aprított főldimogyoró. Felolvasztjuk (kavargatva) a tejkaramellát a tejszínnel és a vajjal. Mikor szép egynemű hozzáadjuk a kekszet és a főldimogyorót(én sós főldimogyorót használtam) és 2 lap közé tőltjük. Ugyanezt megismételjük a másik 2 lappal. Dermedni hagyjuk.
Csokikrém:
20dkg étcsoki
2dl tejszín
7,5 dkg kekszdara
7,5 dkg darált dió
A felforrósított tejszínbe tőrdeljük a csokit, egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a diót és á kekszet. Összeragasztjuk a csokikrémmel a két karamellkrémes "ostyaszendvicset". Pár órára hűtjük, majd tetszés szerint szeleteljük és díszítjük
Díszíteni:
55dkg étcsoki
Kevés étolaj
Aprított főldimogyoró
Lekváros kifli
Lekváros kifli
50dkg finomliszt
csipetnyi só
25dkg hideg zsír
tejfől amennyit felvesz
A robotgépbe tesszük a lisztet, a sót és a zsírt. Morzsalékosra dolgozzuk, majd tejfőllel összeállítjuk(nálam 287 g 12%-os tejfől). Fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk másnapig , majd 1-2 mm vastagra nyújtjuk, tőltjük, 180 fokon világosra sütjük. Ha langyosra hűlt vaníliás porcukorba forgatjuk.
Kekszgolyó
Kekszgolyó
1.Oreo kekszes
Recept :
75dkg csokikrémes Oreo keksz
10dkg darált mandula
0,5dl rum
2dl tejszín
10dkg étcsoki
A tejszínt felforrósítjuk, a csokit beletőrdeljük, majd símára keverjük. A darált kekszet, mandulát, rumot hozzáadjuk. 30g - os golyókat formázunk, középre 1-1 szem meggyet teszünk. 30 percre mélyhűtőbe rakjuk, majd olvasztott csokiba mártjuk és díszítjük.
Máz:
30dkg fekércsoki
5dkg étcsoki
2-3 kanál étolaj
2.Narancsos - vajas kekszes
Recept :
1/2kg vajas keksz
10dkg darált dió
2 bio narancs héjja
2,5 dl tejszín
20dkg étcsoki
Máz:
20dkg étcsoki
5dkg fehér csoki
2-3 kanál étolaj
...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése