Készülök a karácsonyra, próbálgatom az aprósüti recepteket. Így akadt kezembe egy sváb keksz, a preckedli receptje, vagy gurábli amely nagyon finom, egyszerű. BAJMOKON nagyanyám nem mézeskalácsot, preckedlit, vagy gurábli sütött karácsonyra. Különlegessége a magas zsírtartalma, és az, hogy vaj és zsír egyaránt szerepel benne. Íme a cepet 🙂
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg zsír
1 citrom leve és reszelt héja
1 cs sütőpor
csipet só
1 db tojás – a lekenéshez
durvára vágott dió vagy mogyoró, kristálycukorral elkeverve – a forgatáshoz
1. A zsírt és a vajat morzsoljuk el a liszttel a két tenyerünk között, majd gyúrjuk össze az összes többi hozzávalóval. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy órára hűtőbe.
2. Nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centi vastagra, majd szaggassunk belőle tetszőleges formákat. A nyers tésztadarabokat kenjük meg tojással, és mártsuk meg a cukros dióban/mogyoróban, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.
3. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük szép pirosra a preckedliket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése