Ez egy gyors recept, én ezt szoktam sütni:
250gram liszt, polcról leszedett sima fehér liszt, 250 lm langyos víz- csak ráöntöm, 1 evőkanál só-csak belerakom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor- ezt is belerakom, 1 tasak instant élesztő- ez zöld kicsi zacsiban van a boltban dr 5ker ez egy homokhoz hasonló por az egész zacsit bele kell önteni, ha szeretnél rakhatsz bele még nyers magokat is- piacokon kapható len, szotyola, tökmag vagy szezam, a lényeg hogy még nem voltak megsütve előtte és nyersek legyenek. Az egészet szépen összekevered vagy kanállal - jó erőben kell lenni hozzá -vagy robotgéppel a dagasztós karokkal, ezek olyanok mint a göndör haj. Ha megvagy vele, meleg helyre kell tenni, pl radiátor közelébe, de ne tedd rá, mert megsül. 1 órát pihen igy, ezt hívják kelesztésnek. Meg fog nőni a duplájára. Utána beleteszed egy kisebb sütőformában- király forma a hivatalos neve- ez egy magas falú fémből készült edény, aminek minden oldala trapéz alakú, négyszögletes. Ebbe rakok sütő papírt, boltba lehet kapni, csak szilikonosat vegyél, ez rá van írva kívülről. Az egész edényt belül ahová a kenyeret teszem beborítom vele, magyarán kibélelem. Nekem gáz sütőm van, nem melegítem fel előtte a sütőt, a hideg sütőbe teszem be, utána alágyújtok és 40 perc alatt 3-as fokozaton megsütöm. 20 percnél a formát megfordítom, az eleje lesz hátul a háta elől, hogy egyenletesen süljön át. Nem a kenyeret forgatom, csak a pikszist! Nem kell semmit tenni a tetejére, én ha van kedvem és nem felejtem el, éppen átsimítom fűszeres olajjal nagyon vékonyan.
1 kg gyermelyi fehér liszt, 2 tasak Oetker száraz élesztő, 5-6 dl víz, 2 közepes főtt krumpli átpasszírozva, 2,5 teás kanál só . Megdagasztva, jól kidolgozva duplájára kelesztve, majd megformázom, így fél órát pihen, addig a fém kacsasütőt 250 fokon a sütőben melegíteni, majd a tésztát a forró kacsasutőbe borítom, lefedve 35 percet 250 fokon, majd 15 percet 230 fokon sütöm. még sok titok van, pl a víz, a liszt se legyen nagyon hideg stb igen, konyha hőmérséklet. Minden vegyi folyamatnak van optimális hőmérséklete,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése