KRUMPLITORTA
(amerikai, kaliforniai recept)
Hozzávalók 10 személyre:
20 dkg liszt
csipetnyi só
3 tojás
10 dkg hideg vaj
10 dkg füstölt szalonna
80 dkg burgonya
10 dkg vagdalt darabos dióbél
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
csipetnyi bors
5 dkg reszelni való keménysajt
még egy maréknyi dióbél
1 evőkanál vagdalt petrezselyemzöld
bab
Tésztát gyúrunk a lisztből, egy tojásból, a vajból, csipetnyi sóból. Fóliába bugyoláljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.
A szalonnát kockákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A szalonnával együtt két percig főzzük, utána lecsöpögtetjük.
A tésztát belisztezett felületen mintegy 30 cm átmérőjűre nyújtjuk ki. 24 cm-es tortaformába fektetjük, a széleit a formába igazítjuk. A tésztát egy villával több helyen átszúrjuk. Sütőpapírt fektetünk a tésztára, és szárazbabbal súlyozzuk le. 180 C°-os sütőben 10 percig sütjük.
A sütőből kivett tésztáról a sütőpapírt és a babot eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és még öt percig sütjük a tésztát.
A tejszínt a tejjel, két tojással, kevés sóval, borssal felverjük. A burgonyaszeleteket a tésztára fektetjük, megszórjuk a 10 dkg dióbéllel.
A tojásos öntettel öntjük meg. Bő félórára visszatesszük a sütőbe. A sütés utolsó öt percében keménysajtot reszelünk a tortára. A sütőből kivéve dióbéllel és bőséges vagdalt petrezselyemmel szórjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése