(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. április 10., szerda

BOLOGNAI LASAGNE, AHOGY GÁSPÁR BEA KÉSZÍTI

 A tésztához:

3db tojás

30dkg liszt

olívaolaj

A szószhoz:

olívaolaj

1fej vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

50dkg darált marhahús

1db zellergumó

2db sárgarépa

2db szárzeller

1dl száraz vörösbor

őrölt bors

3db babérlevél

1üveg paradicsomszósz

2doboz hámozott paradicsom

kakukkfű

friss bazsalikom

1csok friss petrezselyemzöld

barna cukor

mozzarella  sajt

parmezán  sajt

A besamelmártáshoz:

2ek vaj

2ek liszt

5dl tej

szerecsendió


A tészta elkészítéséhez a tojásokat felütjük, egy aprítóba tesszük, és a gép segítségével felverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet (tojásonként 10 dekagramm lisztet használunk) és a sót, és összekeverjük. Amikor a tészta már majdnem elválik az edény falától, kevés olívaolajat öntünk hozzá, és az aprítóval néhány percig keverjük még. Egy lisztezett gyúrótáblán átgyúrjuk a tésztát, és felhasználásig folpakba csomagoljuk.

A raguhoz olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát, félrehúzzuk az edény szélére és beletesszük a darált húst. Amikor a hús megpirult, kiszeszedjük.

Egy aprítógép segítségével összevágjuk a meghámozott zellert, répát, szárzellert, és a serpenyőbe, a hagymára öntjük, majd megpároljuk. Felöntjük a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket. Felöntjük a paradicsomszósszal és a hámozott paradicsommal, visszatesszük a húst, és felöntjük vízzel. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel, barna cukorral és sóval is, ha szükséges.

A besamelmártáshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és felöntjük tejjel. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük.

A tésztát annyifelé vesszük, ahány réteget szeretnénk készíteni. Lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát.

A tepsi aljára tesszünk egy réteg szószt, befedjük az egyik tésztalappal, ráöntjük a besamel egy részét, majd újból a raguból rakunk egy réteget. Ezután következik ismét a tésztalap, besamel és a ragu. A tetejére tésztalap kerüljön, amire mozzarella sajtot és parmezánt rakunk. Alufóliával lefedjük, és 170 fokon 35 percig sütjük. 25 perc után levesszük a fóliát, hogy a sajt megpiruljon.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése