A tésztához:
3db tojás
30dkg liszt
só
olívaolaj
A szószhoz:
olívaolaj
1fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
50dkg darált marhahús
1db zellergumó
2db sárgarépa
2db szárzeller
1dl száraz vörösbor
só
őrölt bors
3db babérlevél
1üveg paradicsomszósz
2doboz hámozott paradicsom
kakukkfű
friss bazsalikom
1csok friss petrezselyemzöld
barna cukor
mozzarella sajt
parmezán sajt
A besamelmártáshoz:
2ek vaj
2ek liszt
5dl tej
só
szerecsendió
A tészta elkészítéséhez a tojásokat felütjük, egy aprítóba tesszük, és a gép segítségével felverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet (tojásonként 10 dekagramm lisztet használunk) és a sót, és összekeverjük. Amikor a tészta már majdnem elválik az edény falától, kevés olívaolajat öntünk hozzá, és az aprítóval néhány percig keverjük még. Egy lisztezett gyúrótáblán átgyúrjuk a tésztát, és felhasználásig folpakba csomagoljuk.
A raguhoz olívaolajon megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát, félrehúzzuk az edény szélére és beletesszük a darált húst. Amikor a hús megpirult, kiszeszedjük.
Egy aprítógép segítségével összevágjuk a meghámozott zellert, répát, szárzellert, és a serpenyőbe, a hagymára öntjük, majd megpároljuk. Felöntjük a vörösborral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket. Felöntjük a paradicsomszósszal és a hámozott paradicsommal, visszatesszük a húst, és felöntjük vízzel. Megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel, barna cukorral és sóval is, ha szükséges.
A besamelmártáshoz egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és felöntjük tejjel. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük.
A tésztát annyifelé vesszük, ahány réteget szeretnénk készíteni. Lisztezett felületen tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát.
A tepsi aljára tesszünk egy réteg szószt, befedjük az egyik tésztalappal, ráöntjük a besamel egy részét, majd újból a raguból rakunk egy réteget. Ezután következik ismét a tésztalap, besamel és a ragu. A tetejére tésztalap kerüljön, amire mozzarella sajtot és parmezánt rakunk. Alufóliával lefedjük, és 170 fokon 35 percig sütjük. 25 perc után levesszük a fóliát, hogy a sajt megpiruljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése