(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. április 10., szerda

Hajdúsági / debreceni tokány változatok

 Hozzávalók: 4 főre

60 dkg marhalapocka,vagy ( borjúlapocka,) 5 dkg szalonna, 20 dkg debreceni kolbász,  2 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, bors, fűszerpaprika, ízlés szerint, kakukfű, 1,5 dl vörösbor

Elkészítése:

Az apróra felvágott szalonnát kisütöm egy serpenyőben,a kockára vágott hagymát is megpirítom rajta. Ezután rárakom a csíkokra vágott húst és együtt pirítom tovább.Fokhagymát, pirospaprikát és kakukkfüvet adok hozzá és sózom , borsozom. Elkeverem. Felöntöm a vörösborral és felteszem főni. Rövid lére főzöm,s már amikor a hús majdnem puha akkor rakom bele a felkarikázott debrecenit és a lecsót. Készre főzöm. Tarhonyával tálalom.

(Kicsit sokáig tart a főzése, mivel marhahúsból készül, de megéri. Nagyon finom lesz.)

forrás

***

Hozzávalók

1 pohár tejföl

3 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

1 dl étolaj

1 kk őrölt kömény

1 csipet őrölt fekete bors

1 csipet friss petrezselyem

20 dkg vegyes zöldség

1 kanál őrölt pirospaprika

40 dkg savanyú káposzta

40 dkg sertés lapocka

A sertéshúst felaprózzuk a vöröshagymával együtt. A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és így 10-12 percig sütjük. Ekkor kevés pirospaprikát és 1 dl vizet adunk hozzá. sózzuk, beletesszük az összepréselt fokhagymát, és így tovább pároljuk. Eközben feldaraboljuk a savanyúkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, beletesszük a zöldségeket is a lábosba. Amikor minden puhára főtt, behabarjuk a tejföllel, rászórjuk a felaprózott petrezselymet. Végül galuskával kínáljuk az ételt.



forrás

***

DEBRECENI TOKÁNY


hozzávalók:

1fej vöröshagyma

60dkg sertéscomb

10dkg füstölt szalonna

1mk  pirospaprika

1kvk őrölt kömény

2db húsos paradicsom

2db paprika

25dkg debreceni kolbász

Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megmossuk, falatnyi kockákra daraboljuk. A füstölt szalonnát aprókockára vágjuk.

Elkészítés: A szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, fehéredésig sütjük, majd meghintjük a pirospaprikával és a köménnyel. Kevés vízzel felengedjük, lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, húsukat cikkekre vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát, valamint a kolbászt. Együtt készre pároljuk. Hagymás tört burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.


forrás

***

Hozzávalók

80 dkg marhalapocka

10 dkg füstölt szalonna

2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db paradicsom

1 közepes db paprika

20 dkg debreceni kolbász

1 ek fűszerpaprika

só ízlés szerint

1 ek sertészsír

Elkészítés

A húst megmossuk és 1 cm vastagságú, 5 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.

A csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd sárgára pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, az őrölt paprikát, 1 dl vízzel felöntjük és 2-3 percig főzzük.

Beletesszük a húst, sózzuk, (óvatosan mert a szalonnában és a debreceniben is van só) lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük és ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk

Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott és kevés zsírban átpirított debrecenit, paprikát, paradicsomot és az egészet készre főzzük. 

(Tésztával, tarhonyával tálaljuk.)


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése