Hozzávalók: 4 főre
60 dkg marhalapocka,vagy ( borjúlapocka,) 5 dkg szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, bors, fűszerpaprika, ízlés szerint, kakukfű, 1,5 dl vörösbor
Elkészítése:
Az apróra felvágott szalonnát kisütöm egy serpenyőben,a kockára vágott hagymát is megpirítom rajta. Ezután rárakom a csíkokra vágott húst és együtt pirítom tovább.Fokhagymát, pirospaprikát és kakukkfüvet adok hozzá és sózom , borsozom. Elkeverem. Felöntöm a vörösborral és felteszem főni. Rövid lére főzöm,s már amikor a hús majdnem puha akkor rakom bele a felkarikázott debrecenit és a lecsót. Készre főzöm. Tarhonyával tálalom.
(Kicsit sokáig tart a főzése, mivel marhahúsból készül, de megéri. Nagyon finom lesz.)
***
Hozzávalók
1 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 dl étolaj
1 kk őrölt kömény
1 csipet őrölt fekete bors
1 csipet friss petrezselyem
20 dkg vegyes zöldség
1 kanál őrölt pirospaprika
40 dkg savanyú káposzta
40 dkg sertés lapocka
A sertéshúst felaprózzuk a vöröshagymával együtt. A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és így 10-12 percig sütjük. Ekkor kevés pirospaprikát és 1 dl vizet adunk hozzá. sózzuk, beletesszük az összepréselt fokhagymát, és így tovább pároljuk. Eközben feldaraboljuk a savanyúkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, beletesszük a zöldségeket is a lábosba. Amikor minden puhára főtt, behabarjuk a tejföllel, rászórjuk a felaprózott petrezselymet. Végül galuskával kínáljuk az ételt.
***
DEBRECENI TOKÁNY
hozzávalók:
1fej vöröshagyma
60dkg sertéscomb
10dkg füstölt szalonna
1mk pirospaprika
1kvk őrölt kömény
2db húsos paradicsom
2db paprika
25dkg debreceni kolbász
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megmossuk, falatnyi kockákra daraboljuk. A füstölt szalonnát aprókockára vágjuk.
Elkészítés: A szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, fehéredésig sütjük, majd meghintjük a pirospaprikával és a köménnyel. Kevés vízzel felengedjük, lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, húsukat cikkekre vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát, valamint a kolbászt. Együtt készre pároljuk. Hagymás tört burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.
***
Hozzávalók
80 dkg marhalapocka
10 dkg füstölt szalonna
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 közepes db paprika
20 dkg debreceni kolbász
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint
1 ek sertészsír
Elkészítés
A húst megmossuk és 1 cm vastagságú, 5 cm hosszúságú csíkokra vágjuk.
A csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd sárgára pirítjuk benne a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, az őrölt paprikát, 1 dl vízzel felöntjük és 2-3 percig főzzük.
Beletesszük a húst, sózzuk, (óvatosan mert a szalonnában és a debreceniben is van só) lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük és ha a leve elfőtt, kevés vízzel pótoljuk
Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott és kevés zsírban átpirított debrecenit, paprikát, paradicsomot és az egészet készre főzzük.
(Tésztával, tarhonyával tálaljuk.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése