(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. augusztus 19., hétfő

Tordai kelpástétom

 Kövi Pál: Erdélyi lakoma

Hozzávalók: 2 kisebb fej kelkáposzta, 75 dkg sovány sertéshús darálva, 15 dkg füstölt húsos szalonna  10 dkg rizs, 1 zsemle, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2.5 dl erőleves, 1 dl tej, 1 dl tejföl,  2 tojás, 2 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 1 csapott kávéskanál majoránna, 1 csapott kávéskanál csípős pirospaprika, só 

Elkészítése: a  kelkáposztát leveleire szedjük, a kemény részeket kivágjuk. Enyhén sós, lobogó vízbe tesszük, és félig megfőzzük. A rizst megmossuk és megfőzzük, majd leszűrjük. Kevés zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A zsemlét tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és összedolgozzuk a rizzsel, a hússal, a tojással, a hagymákkal és a fűszerekkel. A vékonyra szeletelt húsos szalonnát kicsit kisütjük, zsírját egy vaslábosba öntjük, majd kibéleljük kellevelekkel, rárakunk egy-egy réteg tölteléket és újból kellevelet. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyag el nem fogy. Tetejét befedjük a kisült szalonna szeletekkel.  A lábas méreténél valamivel kisebb fedővel alaposan lenyomkodjuk, ráöntünk kevés erőlevet, és lefedve, előmelegített sütőben pároljuk, közben néhányszor megöntözzük még. Míg sül a pástétom, elkészítjük a mártást. A megmaradt  zsíron világosra pirítjuk a lisztet, beleszórjuk a csípős  pirospaprikát, felengedjük a tejjel és besűrítjük.  Félrehúzzuk és belekeverjük a tejfölt. Az elkészült pástétomot kiborítjuk, megöntözzük a mártással, és forrón tálaljuk. 

A pástétomot hidegen is lehet fogyasztani, vékony szeletekre vágva, kenyér közé téve, szendvicsként. 

A kelkáposzta tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztának, de   íze és illata sokkal markánsabb. Fehérjében dúsabb, tápanyagtartalma magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem terheli meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése