A recept Éva Ströckertől származik.
1kg liszt /mostanában Nagyi titka kelt tészta liszt/
4 tojás sárgája
100gr olvasztott vaj
7 dl tej
100gr porcukor
5dkg élesztő
2csipet só
A lisztet átszitáljuk kis mélyedést csinálunk a közepébe. Ott felfuttatjuk az élesztőt kevés cukorral és annyi tejjel,hogy ellepje az élesztőt.
Ha kicsit megkelt hozzátesszük a többi cukrot, sót, tejet, tojásokat.
Lágy tésztát dagasztunk belöle. (manapság lehet géppel is)
Lefedjük konyharuhával, kb 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Legalább a duplájára keljen.
Kiöntjük deszkára, kb ujjnyi vastagra nyújtjuk. Bögrével kiszaggatjuk. 20 percig pihentetjük. Ne rakjuk nagyon közel egymáshoz a kiszaggatott fánkokat, hogy ne nőjenek össze. Lábosban zsírt/olajat melegítünk, a lábos feléig legyen az olajjal. Végezzünk próbasütést, hogy elég meleg-e az olaj.
A fánkokat úgy tegyük az olajba, hogy két ujjunkkal öszecsípjük a közepét, ami eddíg felül volt, az alulra kerüljön. Fedővel lefedjük 1-2 perc után, ha már színt kapott megforgatjuk ekkor már nem kell lefedni. Ha kisűlt lecsepegtetjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral. Barack lekvárral tálaljuk. forrás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése