(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. október 24., csütörtök

Élesztő, Tej,- Sajt,- Tejföl, Tojás és Búzaliszt helyettesítése

"Ha szódabikarbónát használunk élesztő helyett, akkor az utóbbiból kiírt mennyiség felével egyenlő szódabikarbónát keverjünk a száraz hozzávalókhoz és ugyanennyi citromlevet a nedvesekhez. Tehát, ha 10g élesztő szükséges a receptbe, akkor 5g szódabikarbónával és 5g citromlével helyettesíthetünk. Sütőpor esetében már nem kell ennyire bonyolítani, hiszen ugyanannyira lesz szükség belőle, mint magából az élesztőből. Ilyenkor viszont arra figyelni kell, hogy a sütőporos tésztát nem kelesztjük, hanem amint készen van rakjuk a sütőbe!"

***

Paníroznál?  3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál növényi tej, vagy hideg víz + késhegynyi sóval kikeverve – panírozáshoz tojás helyett a legkiválóbb!

Desszerteknél könnyű dolgod van, sokmindenből válogathatsz: 60 gramm almaszósz 60 gramm zöldség pürésítve, kis főzővízzel turmixolva (például főtt krumpli, nudlikhoz). 

100 gramm datolyamassza, vagy más aszalványmassza 100 gramm sült tök ·0,5 darab érett banán - villával összetörve, ha nagy a banán, elég lehet a fele is, szaftosan tartja a tésztát és édesíti is. 

1 evőkanál pektin + 1 evőkanál hideg víz 3 evőkanál növényi joghurt 100 gramm olvasztott csokoládé 3 evőkanál mogyoróvaj, mandulavaj quafaba – a csicserikonzerv leve tojásfehérje helyett, kitűnően habosodik, akár macaronsütéshez is

***

A tojás esetében a helyettesítő termék mibenléte attól függ, mire, milyen közegben szeretnénk használni. Piskóta? Fasírt? Akár rántotta?! Mindegyiket el tudjuk készíteni tojásmentesen is, de mindegyik mást kíván. Ha az egyben tartó erő a lényeg, például fasírozottak, vagdaltak esetében 1 tojás helyett:

1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál hideg víz

1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál hideg víz

1 evőkanál csicseriborsóliszt + 3 evőkanál hideg víz

1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál hideg víz

·teáskanál étkezési keményítő + 3 evőkanál hideg víz

2 evőkanál őrölt zabpehely + 3 evőkanál hideg víz

·100 gramm főtt, pürésített bab vagy burgonya.

Itt fontos, hogy a babon és burgonyán kívül felhasználás előtt a helyettesítők ázzanak körülbelül 5-10 percet és elérjék azt az állagot, amire szükségünk van. Ez a zabpehely esetében ragacsosságot, a len- és chia mag esetében kocsonyás állagot jelent.

***

Lássuk azt a „rántottát”: 

2/3 bögre csicseriborsóliszt

½ tk szódabikarbóna

1/8 tk őrölt kurkuma

1/2 tk fekete Himalája só

(ettől lesz tojás-ízű)

½ tk szárított oregánó

½ tk fokhagyma por

1 bögre víz

A masszát ugyanúgy kell kisütni, mintha rántottát készítenél, fonnyaszthatsz bele zöldségeket is, a megszokott módon, ezen kívül bundás kenyérhez is használható!

***

Ha buborékos, könnyed piskótát szeretnél, 1 tojás helyett keverj a nedves hozzávalókhoz:

1 evőkanál ecetet, vagy 1 evőkanál citromlevet, a száraz hozzávalókhoz pedig 3 teáskanál sütőport, vagy egy teáskanál szódabikarbónát. Ne aggódj, nem lesz ecet-ízű a süti!

***

Az igen közkedvelt tejföl helyett pedig véleményem szerint az „aquafabaföl” a legjobb, amit az alábbi módon készíthetsz:
T E J F Ö L
3 evőkanál konzerv-csicseriborsó leve
2 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál só
2 evőkanál fehérborecet
2,5 dl napraforgóolaj
1 evőkanál olívaolaj.
Turmixold addig az összetevőket, míg össze nem állnak sűrű, fehér masszává. Ez egyébként pillanatok alatt megtörténik és egy hétig simán eláll a hűtőben a kész „föl”.Joghurtot és kefírt is tudsz készíteni a „tej”-ekből, fermentálással, a megfelelő baktériumkultúrák felhasználásával. Ehhez viszont magasabb zsírtartalmú növényi tejre lesz szükség, hogy biztosan összeálljon a késztermék.

***
Túró helyett:
A legjobb választás véleményem szerint a „kölestúró”, ami vegán és szójamentes opció is egyben. Ehhez főzd meg a kölest kétszeres mennyiségű általad válaszott növényi tejben egy csipet sóval és ízlés szerinti édesítéssel, majd mikor kihűlt, adj hozzá citromlevet, vaníliát és ha kell, igazítsd az édességét, mintha csak túrókrémet készítenél. A köles miatt még az állaga is teljesen becsapós!

***
Kókusztej házilag

300 g kókuszreszelék

800 ml víz

1 csipet só

2-3 ek. juharszirup

A kókuszreszeléket két órán keresztül fél liter vízben kell áztatni, majd hozzáadni még 3 dl-t és turmixolni, míg krémes állagot nem kapunk. (A keményebb, nagyobb magokat egy éjszakán keresztül áztassuk a procedúra előtt és leszűrés után 8 dl friss vízzel turmixoljuk őket!) Ezután fogjunk egy gézdarabot és szűrjük át a „tejet”! Könnyen feldobhatjuk az italt, ha a magokat megpirítjuk az áztatás előtt, vagy egy kis kakaóport csempészünk bele. A variációknak csak a képzeleted szab határt (kakaós mogyorótej?!

***

forrás 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése