(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2025. január 26., vasárnap

Jambalaya

 Hozzávalók

1evőkanál olaj

50 dkg csirkemellfilé ( felcsíkozva)

15 dkg kolbász ( felszeletelve)

2 szelet bacon ( felaprítva)

2 fej lilahagyma

1db kaliforniai paprika

4 gerezd fokhagyma ( szeletelve)

húsleves alaplé

20 dkg rizs (hosszúszemű)

1 evőkanál cajun fűszerkeverék

oregánó

kakukkfű

1 szál újhagyma ( díszítésként)

bors

1 evőkanál barnacukor


Elkészítés: A bacont kevés olajon pirítsuk meg.

A csirkemellfilét sózzuk, majd borssal, szeletelt fokhagymával szórjuk meg, közepes lángon, kevés olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a kolbászkarikákat, és azzal együtt süssük kb. 5-7 percig. Ezután adjuk hozzá a hagymát, kevés barnacukrot, a kaliforniai paprikát, és dinszteljük 5-6 percig. Ekkor öntsünk hozzá az alaplevet. Ízesítsük sóval, cajun fűszerkeverékkel, oregánóval, kakukkfűvel.

Főzzük össze az ízeket, majd adjuk hozzá a rizst. Keverjük meg, majd közepes lángon főzzük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg az étel felszívja a folyadékot, és a rizs teljesen megpuhul. A végén díszítésképpen keverjünk bele zöldhagymát.


forrás

***

Jambalaya garnélával


Hozzávalók 4 személyre:

1 pár sütőkolbász (kb. 75 dkg), négyfelé vágva

½ kg garnéla, megtisztítva

1 közepes vöröshagyma, finomra vágva

1 szárzeller, felszeletelve

1 édes paprika, felszeletelve

2 teáskanál cajun fűszerkeverék

3 babérlevél

15 dkg rizs

3 dl könnyű alaplé

3 dl darabos paradicsomkonzerv (elhagyható)

Elkészítés:

A garnéla és a rizs kivételével minden alapanyagot beledobunk egy vaslábasba, felöntjük az alaplével, és nagyon lassan 3 órát főzzük. Utána beledobjuk a garnélákat, elkeverjük, lefedjük, a forró étel megfőzi őket.

A rizst két és félszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük, a raguval elkeverve tálaljuk.


forrás LILA FÜGE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése