(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2025. január 26., vasárnap

Narancsos piskóta

 Hozzávalók:


4  TOJÁS

10 dkg porcukor

1 nagy narancs kifacsart leve

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kis üveg sárgabaracklekvár (kb. 15 dkg)


A krémhez:

2 csomag vanília ízű pudingpor

6 evőkanál kristálycukor

2 dl narancslé

5 dl tej

2 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

2 narancs


A tetejére:

1-2 kocka étcsokoládé


Elkészítése:

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is.

Egy kibélelt nagyméretű (sütő nagyságú) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (Ha megcsapja az orrunkat a piskóta illata, elzárhatjuk a hőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját.) A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.

A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá felverjük a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk.

A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk – mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral.

Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre).

A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet.

A csokoládét sajtreszelőn ráreszeljük a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése