(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2025. augusztus 9., szombat

Szalagos farsangi fánk

 Hozzávalók:

4 dl tej

csapott kávéskanál só

3-4 evőkanál cukor

3 evőkanál olaj

70 dkg liszt

3-4 tojássárgája

4 dkg élesztő

kevéske rum (nem szívja magába a tészta az olajat)

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A meglangyosított tejet (kelesztő) tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét (télen kicsit mikróban langyosítsuk meg), és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam). Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt (pár perc).

Ezután ráütjük a tojássárgákat, beletesszük a rumot, majd a többi liszttel simára dagasztjuk (a lisztet szitáljuk át, ettől levegősebb lesz a tészta). Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra.

Légmentesen lezárjuk  a kelesztőtálban, és duplájára kelesztjük.

Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.

A fánkokat középforró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen, finom házi lekvárral tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk és sütjük.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése