(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2025. augusztus 9., szombat

Lekváros bukta (kelt tészta alaprecept)

 Hozzávalók:

    4 dl tej

    csapott kávéskanál só

    3 evőkanál kristálycukor

    3 evőkanál napraforgó olaj

    70 dkg finomliszt

    1 db tojás

    4 dkg élesztő


Elkészítés:

A meglangyosított tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük az elmorzsolt élesztővel. Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk-dagasztjuk. Légmentesen lezárjuk (Tupperare kelesztőtálban), és kétszeresére kelesztjük.

Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és téglalapokra vágjuk. 

A közepébe nem túl folyós lekvárt teszünk, és feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A bukták közeit olajozzuk, hogy ne ragadjanak össze annyira, kicsit hagyjuk még kelni, majd 180-200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük. A sütőbe érdemes tenni egy kis forró vízzel teli edénykét, mert a keletkező gőz nagyon jót tesz a tésztának.

Amint megsültek, tetejét kenjük meg olajjal, és porcukorral szórjuk meg bőven.

Ebből a tésztából szoktam aranygaluskát, túrós batyut és mákos/diós kalácsot is készíteni, sőt szalagos fánkot is, ehhez az 1 tojás helyett több tojássárgáját adva.



forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése