Hozzávalók:
A piskótához (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A csokoládékrémhez:
30 dkg jó minőségű csokoládé, 30 dkg vaj, 10 dkg porcukor, egy evőkanál rum vagy néhány csepp rumaroma.
A torta díszítéséhez: 20 dkg piros színű marcipánmassza, két gömbnyalóka, csokoládédara.
A krém elkészítése:
A csokoládét megolvasztjuk. Amikor még langyos, belekeverünk 10 dkg vajat, a porcukrot és a rumot, aztán hűtőgépben teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a többi vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot kanalanként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A tortát a alábbi képek szerint állítjuk össze:
1. A piskótát fölszeleteljük és megtöltjük a krémmel. (A krém negyed részét meghagyjuk a torta bevonásához.)
2. A közepéből kivágunk egy ék alakú részt.
3. Az ék aljából egy kis darabot levágunk. Ez lesz a katica feje. Formára faragjuk a fejet és a katica farkincáját.
5. A torta egyes darabjait tortalapát segítségével - az alábbi elrendezésben - átemeljük a tortatálra.
6. A katicát kívülről is bevonjuk a krémmel, de 2-3 evőkanál krémet hagyjunk meg a díszítéshez. Ezután a katica fejét és testét beszórjuk csokoládédarával.
A marcipánt egy porcukrozott lapon kinyújtjuk, aztán kiszabjuk belőle a szárnyakat. A marcipánlapokat a katicára helyezzük, aztán egy kis pogácsaszaggató segítségével bejelöljük a szárnyon a pöttyök helyét. A félretett krémet egy erős nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik csücskéből egy nagyon picit levágunk, és az így keletkező kis lyukon át a kifolyó csokival megrajzoljuk a katica pöttyeit. Végül a két nyalókát a katica fejébe szúrjuk. (Ha nem kapunk csokis nyalókát, vonjuk be a nyalóka gömbjét a megolvasztott csokival.)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése