Tepertős pogácsa, a család kedvence. Én nem szaggatom, hanem kockákra vágom. Miután többen kértétek, itt a recept, jó étvágyat!
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kk cukor, 2 tk só, 12 dkg margarin, kb. 2 dl tejföl, 45 dkg tepertő, 2 tojás (egyik a kenéshez!)
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom, közben a lisztet, sót egy kelesztőtálban összevegyítem, majd elmorzsolom benne a margarint. Amikor az élesztő felfutott, belekeverem az egyik tojást, hozzáöntöm a liszthez, amiben már ott a margarin, majd a tejfölt, és összegyúrom. (Én házi tejfölt használok.) Rugalmas tésztát kapok. Lefedem a tálat, meleg helyre teszem kelni. Közben ledarálom a tepertőt - húsdaráló géppel -, s amikor megkelt a tészta, kinyújtom. Megkenem a darált tepertő felével, és összehajtom (gondolatban 3 részre osztom a tésztát) a második hajtásnál az egyik felét fölfelé, másikat a tészta alá hajtom, és visszateszem kelni a tálba kb. 30 percre. Ezután újra kinyújtom, rákenem a tepertő másik felét, ugyanúgy összehajtogatom, mint korábban, és már hideg helyen kelesztem tovább. Kb. 20 perc múlva kinyújtom, de már nem vékonyabbra 2-2,5 cm-nél. Éles késsel bevágom a tetejét, megkenem a másik tojással, felkockázom, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Lehetne még itt is keleszteni, de innentől már sosem bírjuk kivárni. Légkeveréses sütőben 180-200 fokon pirosra sütöm. Ez a mennyiség két tepsibe elegendő. Remélem, semmit nem hagytam ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése