(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2021. december 2., csütörtök

omlós sajtos kocka

 napok múltán is éppolyan, mint fél órával a sütés után


A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂


Hozzávalók:

– 4 bögre (fél kg) fehér finomliszt

– 3 csapott teáskanál só

– 30 dkg vaj

– 2 evőkanál 20%-os tejföl

– 3 tojás sárgája


A tetejére:

– 1 tojás sárgája

– 10-15 dkg reszelt sajt ízlés szerint (én trappistát használtam, füstöltet nem ajánlom, mert hamar megég)


Elkészítése:

1. A lisztet, a felkockázott szoba hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors, könnyed mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni, ne olvadjon nagyon szét a vaj a tésztában. Az elején legyünk türelmesek, untig elég a két kanál tejföl, csak egy kis türelem kell, míg a vaj elkezd formálódni a kezünk alatt!

2. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. másfél-két centi vastagra, majd megkenjük tojás sárgával, megszórjuk sajttal.

3. A sajtot picit ellapogatjuk a kezünkkel, majd kockákra vágjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.

4. Mikor langyosra hűl, akkor lesz tökéletes az állaga, akkorra megszilárdul a vaj.

5. Tárolni csak konyharuhával letakarva, száraz helyen tároljuk, hogy ne szikkadjon meg, és omlós maradjon. A frissen tartó dobozok nem jók neki…



forrás Rupáner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése