napok múltán is éppolyan, mint fél órával a sütés után
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 4 bögre (fél kg) fehér finomliszt
– 3 csapott teáskanál só
– 30 dkg vaj
– 2 evőkanál 20%-os tejföl
– 3 tojás sárgája
A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 10-15 dkg reszelt sajt ízlés szerint (én trappistát használtam, füstöltet nem ajánlom, mert hamar megég)
Elkészítése:
1. A lisztet, a felkockázott szoba hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyors, könnyed mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem kell túldolgozni, ne olvadjon nagyon szét a vaj a tésztában. Az elején legyünk türelmesek, untig elég a két kanál tejföl, csak egy kis türelem kell, míg a vaj elkezd formálódni a kezünk alatt!
2. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. másfél-két centi vastagra, majd megkenjük tojás sárgával, megszórjuk sajttal.
3. A sajtot picit ellapogatjuk a kezünkkel, majd kockákra vágjuk őket, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.
4. Mikor langyosra hűl, akkor lesz tökéletes az állaga, akkorra megszilárdul a vaj.
5. Tárolni csak konyharuhával letakarva, száraz helyen tároljuk, hogy ne szikkadjon meg, és omlós maradjon. A frissen tartó dobozok nem jók neki…
forrás Rupáner
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése