Kedvenc sütijeim! :) <3
Linzer
Hozzávalók:
60 dkg liszt ( GM)
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
1,5 zacskó sütőpor
2 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
Narancs és málna lekvár
A szóráshoz, porcukor
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk, és előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Összeragasztás előtt, a linzerek tetejét porcukorral megszórjuk, majd összeillesztjük a lekvárral megkent alsó linzerrel. 😍
Gyermekkori kedvencem!! 🍊
🙂 Nem egy 10 perces munka, de megéri, mert nagyon finom!!
Barack süti
Elkészítés : 20 dkg puha vajat, 25 dkg porcukorral kikeverünk. Adjunk hozzá 1 egész tojást, 1,5 dl tejet, és 8 dkg lisztet, ( én Gm használtam ) amiben előzőleg 2 teáskanál sütőport elkevertünk. Ezt a folyékony masszát 1 óráig szobahőmérsékleten pihentessük.
Utána keverjünk hozzá 70 dkg lisztet, ( Gm miklos lisztkeverék ) és kézzel dolgozzuk össze, gyúrjuk tésztává. Gömbölygessünk kicsi golyókat a tésztából, és sütőpapíros tepsin, forró sütőben süssük világossárgára. A golyókat sütés előtt egy kissé lelapítottam. Nagyon vigyázzunk, hogy a golyókat nem süssük túl, mert különben száraz lesz a süti. Éppen csak színt kell kapnia sütéskor.
Ezután a sütőből kivéve, még melegen egy késsel vagy kávéskanállal vájjuk ki a félgömbök közepét.
A töltelékhez egy fémedényben 20 dkg vajat gőz fölött, 3 egész tojással, és 6 dkg cukorral krémmé főzünk. Adjuk hozzá a kivájt félgömbök közepét, ízlés szerint rumot, és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Színezzük meg kakaóporral. Töltsük meg a félgömböket, és illesszük őket össze.
A színezéshez piros, és citromsárga színű ételfestéket egy kevés langyos vízben feloldjuk, és ecsettel fessük be a barackok mindkét oldalát sárgára, majd kicsit pirosítsuk meg foltokban, majd gyorsan forgassuk meg kristály cukorban. Végül, helyezzük bele a zöld levélkéket. ❤
Mézes puszedli
( gyermekkorom egyik kedvenc édessége, újragondolva!)
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt ( Én GM Alfa mixet használtam )
3 mokkás kanál szódabikarbóna
1 evk. mézes sütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg Rama margarin
2,5 dl méz
3 egész tojás
Máz:
3 tojás fehérje
50 dkg porcukor
15 dkg Étcsokoládé
2 evk. étolaj
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet a szódabikarbónával, a mézes sütemény fűszerkeverékkel, és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal, jól összedolgozzuk. Nekem kissé ragacsos lett a tészta, így egy kicsit tettem még hozzá, és jól beledolgoztam a tésztába.
Ezután, lisztezett nyújtólapra borítjuk, és kicsi golyókat csipkedünk belőle, én ezt is mértem, 2,5 dkg golyókat készítettem. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben, alul felül légkeveréses, 170 fokon, 12 perc alatt, készre sütjük.
Máz:
A cukrot a tojás fehérjével, addig keverjük a robotgéppel, míg szép fényes nem lesz. Majd a már kihűlt puszedliket beleforgatjuk, és hagyjuk megszáradni! Nagyon, nagyon finom és sokáig eláll, persze ha marad!
Mézeskalács fűszeres piskóta - fehér
csokoládéval, és kandírozott gyümölccsel
Elkészítés:
2-egész tojást, 30-dkg porcukorral, és 2 evk. lekvárral kikeverünk. ( én kézi habverővel kevertem )
Majd fokozatosan hozzá adunk 1 evk. fahéjat , 2 evk cukrozatlan kakaóport, 1 kk szódabikarbónát, 1 cs sütőport, és 12 gr mézeskalács fűszer keveréket. Végül, 1 dl olajat, 0,5 liter tejet, és 40 dkg lisztet hozzákeverünk, jól kikeverjük az egészet, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon, ( alul - felül légkeverés ) kb. 30 - 35 perc alatt, készre sütjük. A csokoládét, vízgőz felett felolvasztottam, tettem bele 2 evk. étolajat, és szépen rásimítjuk a sütemény tetejére.
Mézes kekszes, kókuszgolyó ❤
Ha karácsony közeledtével, sok mézeskalácsot készítetek, olyan sokféle kekszes finomságokra felhasználható, tegyétek el kis dobozkákba, vagy fagyasszátok le, és a későbbiekben, bármire fel lehet használni!!! 🙂 Ez történt most, velem is!! 🙂 ( Csak halkan megjegyzem, nálam ez, elég gyakori! 😃 😃 )
Hát az úgy volt, hogy nagyon fájt a fogam, a mézes kekszre! 😃 Így hát, neki álltam, és sütöttem is egy szép kis adagot! 🙂
Elég sok lett ebből az adagból, így hát úgy gondoltam, összetöröm, és készítek belőle, egy kis kókuszgolyót! 🙂
Hát nagyon, nagyon finom lett!! 🙂 Írom is a receptet!! 🙂
A mérce: 2,5 dl bögre
Hozzávalók:
– 8 bögre liszt (pont 1 kg) ( Én GM használtam )
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin
– 1 bögre méz
– 3 tojás
Én szeretem a tésztát, már előző nap elkészíteni. Finomabb, és JOBBAN ÖSSZEÁLL, ha már egy éjszaka állt a hűtőben!
Elkészítés:
1. A lisztet, porcukrot, a mézes fűszerkeveréket és a szódabikarbónát, egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk, az enyhén megolvasztott margarint. (mikróban kicsit felolvasztjuk )
A méz és a tojások, szintén mehetnek a tetejére.
3. Majd fogtam egy fakanalat, és az egészet összekevertem. Addig kevertem, míg összekeveredett a liszt, a ragacsos anyagokkal.
4. Majd kézzel, egynemű tésztává gyúrtam, és két egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát, két sütőpapír között, kb. 0,5 cm vastagra kinyújtottam, kiszaggattam, majd előmelegített sütőben ( alul - felül sütés ) 180 fokon, kb. 10 - 12 perc alatt megsütöttem. Ha készen van, jöhet a tészta, másik fele.
Majd a kekszet összetörtem és készült a kókuszgolyó! 🙂
Mézes kekszes, kókuszgolyó
Kb. 50 dkg darált mézes keksz
2 nagy evőkanál holland kakaópor
10 dkg porcukor
1,5 dl tej
2 evk. barack lekvár
15 dkg kókuszreszelék
1 tk. rumaroma ( elhagyható )
A kekszet összetörjük, vagy ledaráljuk. ( Én most összetörtem egy nagy tálban )
Hozzáadjuk a kakaóport, porcukrot, lekvárt és annyi tejet, hogy a kekszes massza, jól összeálljon. Majd kis gombócokat formázunk, és kókuszreszelékben, jól megforgatjuk.
Nagyon, nagyon finom! 🙂
Jó Étvágyat Kívánok Hozzá!! 🙂
Zserbógolyó
Hozzávalók:
15 dkg darált háztartási keksz ( GM )
10 dkg darált dió
kb. 12 dkg sárgabaracklekvár ( Én most málnalekvárral készítettem )
15-20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A darált kekszet és a diót összekeverjük, majd összegyúrjuk annyi sárgabaracklekvárral, hogy formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formálunk belőle, és hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen.
A csoki háromnegyedét megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék csokit, és addig kevergetjük, amíg felolvad.
A golyókat megmártjuk a csokiban, kicsit lecsepegtetjük, sütőpapírra rakjuk, és megszórjuk darált dióval, csokireszelékkel, vagy színes cukorkákkal. 🙂
Keksz szalámi
6 evk. kakaópor
10 evk. kristály cukor
4 dl víz
10 dkg vaj
50 dkg háztartási keksz ( GM )
10 dkg zselés cukor
10 dkg durvára vágott dió
Tetszés szerint rum, vagy rum aroma 1 evk.
A kekszet, kézzel összetörjük, 5-6 mm-es darabokra.
A cukrot összekeverjük a kakaóval,hozzáadjuk a vizet.
Felforraljuk, kb. 2 perig forrjon.
Levesszük a tűzről hozzáadjuk a vajat,és a rumot.
Melegen belekeverjük a kekszet, diót, és a zselés cukrot.
Feltekerjük celofánnal, szorosra fogjuk a két végével, és tömörré formáljuk.
Egy éjszakát álljon.
Sokáig eláll, hűtés nélkül is.
Mivel lisztérzékeny vagyok, a kekszet is én sütöm,és nagyon finom!
Háztartási keksz
HOZZÁVALÓK
40 dkg Alfa mix lisztkeverék (+ a szóráshoz)
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 kevés só
2 db tojás
Az összes hozzávalót egy tálba öntjük, összegyúrjuk, majd rizslisztes szilikonlapon 3 mm vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, villával megpöttyözzük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Annyira Imádom!!! ❤ Elkészíthető, akár Ünnepre is!! ❤
Legalább 15 éve, készítem ezt a diós krémet / tölteléket, süteményekbe! 🙂 ❤ Már nem is emlékszem, kitől kaptam ezt a csodás receptet, de nem is ezen van a hangsúly!! 😃 Egyszer elkészítettem.... 😃 és... atya ég!!! 😃 😃 Azóta is, elvarázsol az íze, annyira brutááál, és IMÁDOM!!! 🙂 ❤ Hozzáteszem, különben is, a diós édesség, a gyengém!!! ❤ Tehát, bármilyen kevert tésztával, piskótával variálható, de én általában, mindig a bögrés dióssal párosítom össze!! 🙂 Hogy miért??? Mert így lett belőle, " Duplán diós " ❤ Így neveztem el, de hát, ez az igazság!! 🙂
Ajánlom, hogy készítsétek el, mert nagyon finom, és nincs sok baj vele!! 🙂 ❤
Duplán diós, rumos - diós szelet
( Ági módra )
1 bögre darált dió ( 3 dl bögre )
1 bögre rizsliszt
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 egész tojás
1 sütőpor
A hozzávalókat jól összekeverjük egy tálban, majd sütőpapírral bélelt, 32 x 20 cm tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Krém:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
25 dkg margarin ( Rama )
1 teáskanál rumaroma ( Kingston )
Tetejére:
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
Felébe, egy pici Holland kakaópor
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a diót, és cseppenként a rumot, hogy a krém össze ne menjen. Ha már kihűlt a diós tészta, kettévágjuk, és a diós krémmel megtöltjük, ügyelve arra, hogy egy kicsit hagyjunk a tetejére is. Én egy kicsivel több margarinnal készítettem a krémet, és így marad, a tetejére is. Díszítésnek, a margarint habosra keverjük a porcukorral, felébe teszünk egy kis kakaóport, jól kikeverjük, majd habzsákba töltjük. Kedvünk szerinti eljárással, díszíthetjük, a sütemény tetejét! Jó Étvágyat Kívánok Hozzá!! 🙂
Joghurtos erdei gyümölcsös szelet (gluténmentesen)
HOZZÁVALÓK:
3 natúr joghurt (175 g/db)
3 vaníliás cukor
10 dkg cukor
fél csomag étkezési zselatin (Lucullus)
5 dl tejszín
50 dkg erdei gyümölcsmix keverék
180 gr Gullon GM narancsos zabkeksz
ELKÉSZÍTÉS:
Egy lábasba beleöntjük a 3 natúr joghurtot, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és a zselatint. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd teljesen kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a joghurtos krémmel és óvatosan a gyümölcsökkel.
Egy kuglófformát folpackkal kibélelünk, majd teszünk bele a joghurtos krémből, körberakjuk keksszel, majd ismét krém, és végül a maradék keksz és krém következik a rétegezésben.
Egy éjszakán át állni hagyjuk a hűtőben, majd másnap kifordítjuk, leöntjük egy kis olvasztott csokival és megszórjuk egy kis erdei gyümölccsel.
Diós kosárkák
Hozzávalók
40 dkg Alfa Mix lisztkeverék,
1 sütőpor,
10 dkg porcukor,
4 tojássárgája,
25 dkg margarin
Töltelékhez:
40 dkg darált dió,
30 dkg porcukor,
4 tojásfehérje,
10 dkg savanykás lekvár.
Tetejére: ízlés szerint, lehet olvasztott csokoládé is, vagy esetleg porcukor
Elkészítés
A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és alaposan kivajazott, 5-6 cm átmérőjű kosárka formákba tesszük.
Minden kosárkába 1-1 kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel. Ehhez a darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk. A megtöltött kosárkákat tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra megsütjük. Ha kihűltek, a formákból kiemeljük őket, és olvasztott csokoládét, esetleg porcukrot teszünk a tetejére. Nagyon finom!!
Szepesi Ági receptje!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése