(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2022. január 26., szerda

ÁFONYÁS narancsos DIÓS KALÁCS vagy muffin

ÁFONYÁS DIÓS KALÁCS

(amerikai recept)


Hozzávalók 2 nagy vagy 6 kicsi veknihez:

4 csésze liszt

2 csésze cukor

3 kávéskanál sütőpor

2 kávéskanál só

1 kávéskanál sütőszóda

1,5 csésze narancslé

4 evőkanál vaj

2 evőkanál reszelt narancshéj

2 tojás, felverve

3 csésze vörösáfonya vagy áfonyalekvár

1,5 csésze dióbél


Ez a kalács - amerikai szokás szerint - muffin módjára készül, vagyis a legegyszerűbben.

A sütőt 180 C°-ra kell előmelegíteni. Az összes száraz hozzávalót keverjük össze előbb, majd folyamatosan a nedves hozzávalókat. Az áfonyát és a dióbelet hagyjuk a végére.

A tésztát kivajazott kenyérsütő formába töltjük. Nagy veknihez 50-55 percnyi sütési idő kell, a kisebbekhez 30-35 perc elég. Beleszúrt tűvel ellenőrizzük, belül is megsült-e.

Ha megsült, előbb a sütőformában hűtsük legalább 10 percig, mielőtt megpróbálnánk a formából kivenni.


ÁFONYÁS, NARANCSOS DIÓS KALÁCS

(amerikai recept)


Hozzávalók 2 veknihez:

3 csésze liszt

1 csésze cukor

1 evőkanál sütőpor

1/2 kávéskanál só

1/4 kávéskanál sütőszóda

1 tojás, elkeverve

1 egész és 2/3 csésze tej

1/4 csésze étolaj

3/4 csésze vagdalt dióbél

1 csésze vörösáfonya

1 narancs héja, reszelve


Egy keverőtálban keverjük a liszthez a cukrot, sütőport, sütőszódát, sót.

Egy másik tálban a tejhez az elkevert tojást és az olajat. Öntsük a lisztes keverékhez, folyamatosan keverve. Amikor teljesen egynemű a tészta, a dióbelet, a reszelt narancshéjat, végül az áfonyát keverjük bele.

Töltsük a tésztát két kenyérsütő formába. 180 C°-on 40-45 percig kell sütni.

A kihűlt kalácsot takarjuk le, és csak másnap vágjuk fel.


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése