ÁFONYÁS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)
Hozzávalók 2 nagy vagy 6 kicsi veknihez:
4 csésze liszt
2 csésze cukor
3 kávéskanál sütőpor
2 kávéskanál só
1 kávéskanál sütőszóda
1,5 csésze narancslé
4 evőkanál vaj
2 evőkanál reszelt narancshéj
2 tojás, felverve
3 csésze vörösáfonya vagy áfonyalekvár
1,5 csésze dióbél
Ez a kalács - amerikai szokás szerint - muffin módjára készül, vagyis a legegyszerűbben.
A sütőt 180 C°-ra kell előmelegíteni. Az összes száraz hozzávalót keverjük össze előbb, majd folyamatosan a nedves hozzávalókat. Az áfonyát és a dióbelet hagyjuk a végére.
A tésztát kivajazott kenyérsütő formába töltjük. Nagy veknihez 50-55 percnyi sütési idő kell, a kisebbekhez 30-35 perc elég. Beleszúrt tűvel ellenőrizzük, belül is megsült-e.
Ha megsült, előbb a sütőformában hűtsük legalább 10 percig, mielőtt megpróbálnánk a formából kivenni.
ÁFONYÁS, NARANCSOS DIÓS KALÁCS
(amerikai recept)
Hozzávalók 2 veknihez:
3 csésze liszt
1 csésze cukor
1 evőkanál sütőpor
1/2 kávéskanál só
1/4 kávéskanál sütőszóda
1 tojás, elkeverve
1 egész és 2/3 csésze tej
1/4 csésze étolaj
3/4 csésze vagdalt dióbél
1 csésze vörösáfonya
1 narancs héja, reszelve
Egy keverőtálban keverjük a liszthez a cukrot, sütőport, sütőszódát, sót.
Egy másik tálban a tejhez az elkevert tojást és az olajat. Öntsük a lisztes keverékhez, folyamatosan keverve. Amikor teljesen egynemű a tészta, a dióbelet, a reszelt narancshéjat, végül az áfonyát keverjük bele.
Töltsük a tésztát két kenyérsütő formába. 180 C°-on 40-45 percig kell sütni.
A kihűlt kalácsot takarjuk le, és csak másnap vágjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése